Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шар Адамс, Epoch Times

Дисидент: Китай е узрял за фундаментална промяна

Д-р Янг Джянли на протест, проведен пред Белия дом по случай посещението на зам.-председателя на Китайската комунистическа партия (ККП) Ши Джинпинг на 14 февруари във Вашингтон
Д-р Янг Джянли на протест, проведен пред Белия дом по случай посещението на зам.-председателя на Китайската комунистическа партия (ККП) Ши Джинпинг на 14 февруари във Вашингтон. (Шар Адамс/Epoch Times)

„Китай е като река с голям бент, блокиращ пътя й, а водата се повишава и повишава“, каза китайският активист д-р Янг Джянли (Yang Jianli), който наскоро дискутира с репортер драматичните събития, случващи се в Китай и възможностите за демократични реформи.

Всеки проблем може да създаде пукнатини в бента и да бъде началото на края за диктатурата на ККП, каза той, изброявайки кръвопролитията на площад “Тянанмън”; случая за опит за дезертиране в американското консулство на чонгчингски чиновник и последвалата маргинализация на ключови чиновници на ККП; увеличаващите се протести в Китай заради корумпирани служители; и преследването на Фалун Гонг практикуващи в Китай.

„Всеки един малък инцидент може да бъде тригер за голяма промяна“, посочи той, добавяйки: „Мястото на искрата може да се окаже там, където хората най-малко очакват това да се случи.“

Д-р  Янг има две докторски степени, една по политическа икономика от Харвардския университет и една по математика от Калифорнийския университет – Бъркли. Той е принуден да избяга от Китай след кръвопролитията на площад “Тянанмън” през 1989 г., но се връща през 2002 г., въпреки че е един от 50-тимата дисиденти, записани в черния списък на комунистическия режим. Той е незаконно задържан и осъден през 2004 г. на 5 г. затвор за шпионаж и нелегално влизане в страната.

След продължителни кампании не само от страна на групи по човешки права, но и от Харвардския университет и от двупартийна група от 40 сенатори, включително Хилъри Клинтън и Джон МакКейн, администрацията на Буш помага за осъществяването на изпращането в изгнание на д-р Янг в Америка.

Янг пристига в САЩ август 2007 г. и в момента живее във Вашингтон.

Кръвопролитията на площад “Тянанмън” е в отговор на студентските протести за демократични реформи в Пекин. Властите изпращат армията, включително танкове, стрелящи по студенти и цивилни. Точният брой на смъртните случаи на цивилни остава неизвестен, като оценките варират от няколкостотин до хиляди. Оттогава темата е забранена за публично обсъждане в Китай.

Забележително изключение от тази забрана се появи миналата седмица, когато дузина китайски вестници публикуваха статии в чест на починалия Ху  Яобанг (Hu Yaobang). Ху е бивш генерален секретар на комунистическата партия, търсил политически и икономически реформи. Неговата смърт на 15 април 1989 г. вдъхновява студентите, които се събират, за да формират демократичното движение “Тянанмън”.

По думите на Янг вестникарските статии в почит на Ху могат да се разглеждат като начало на реформаторски процес.

„Това показва, че в правителството има хора с могъщи позиции, за да позволят тези статии да бъдат публикувани, но в същото време не достатъчно могъщи, за да излязат с политика за разрешаване на проблема с кръвопролитията на площад “Тянанмън” и да поемат по пътя на преход към демокрация“, посочи той.

Янг вярва, че настоящият лидер на Китай Ху Джинтао може да не се противопоставя на разрешаване на проблема “Тянанмън”, но предполага, че определянето на правилния момент остава деликатен въпрос.

„Не мисля, че има някаква психологическа бариера в сърцето и съзнанието на някого за решението на този толкова важен въпрос, но проблемът остава – как да се направи и какви ще са непосредствените последствия от това“, коментира той.

Според него ако има сериозни решения относно кръвопролитието, признанието на високоуважавания Джао Зиянг (Zhao Ziyang), тогавашния генерален секретар на партията, ще бъде от определящо значение. Джао Зиянг говори в подкрепа на студентите и е държан под домашен арест до смъртта му през 2005 г. заради неговите усилия. Смъртта му почти не е отбелязана в Китай, да не говорим за отдаване на почит с държавно погребение.

Янг изрази надежда, че потисканите гласове за промяна ще се окажат „голяма вълна в правителството, която ще поведе Китай по пътя на политически реформи“.

„То ще отнеме време, но е това, на което се надяваме“, заяви той.

Той подчерта обаче, че всяка дискусия или сигнал на отваряне имат малко значение без значително движение за човешките права, особено освобождаване на всички затворници, задържани заради политическите си или религиозни вярвания.

„Трябва да имаме човешки права, преди да можем да говорим по каквито и да е политически въпроси“, каза той.

Янг призна, че някои хора таят страхове за нестабилност от неизбежното падение на ККП, но той не поддържа тази гледна точка. По думите му китайският „прагматизъм“ ще продължи да действа и ще се формират „самоорганизирани общества“, за да поддържат стабилност.

„Не съм песимист, както мнозина биха били, що се отнася до хората. Смятам, че те са способни, имат качества и са способни да преживеят прехода“, каза той.

„Не казвам, че ще е лесно – добавя той. Смятам, че пътят е изключително ясен, но много неравен.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!