Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Alice Lovett, Epoch Times

Сан Франциско: протест срещу намеса на китайското консулство в американските дела

Анна Уанг (вдясно) говори по време на протест пред китайското консулство срещу писмо от генералния китайски консул в Сан Франциско до американски правителствен чиновник.
Анна Уанг (вдясно) говори по време на протест пред китайското консулство срещу писмо от генералния китайски консул в Сан Франциско до американски правителствен чиновник. Според протестиращите писмото поставя под въпрос суверенитета на САЩ. (Jan Jekielek/ Epoch Times)
Протестиращи в Сан Франциско настояват китайският режим да спре преследването на Фалун Гонг в САЩ, както и в Китай.
Протестиращи в Сан Франциско настояват китайският режим да спре преследването на Фалун Гонг в САЩ, както и в Китай. (Jan Jekielek/ Epoch Times)

Над 100 души се събраха пред китайското консулство в Сан Франциско, обединени от едно послание: „Китайският консул незабавно да спре да се намесва на Shen Yun и на американските правителствени чиновници.“ По думите им неотдавнашните действия на китайския консул компрометират суверенитета на САЩ.

Протестът им бе срещу писмо на китайския генерален консул, г-н Гао Джаншенг (Gao Zhansheng), до член на градския съвет на Сиатъл, призоваващо съветника да не подкрепя представлението в Сиатъл на компанията за класически китайски танц, Shen Yun Performing Arts.

Shen Yun се е заел с мисията да възроди петхилядолетната китайска цивилизация, по-голямата част от която е била атакувана и разрушена през десетилетията от комунистическото управление в Китай.

Съветникът е представил писмото на сиатълските организатори на представлението на Shen Yun, както и на Epoch Times. В него китайският консул го призовава да не посещава спектакъла, нито да го подкрепя по какъвто и да било начин.

„В представленията си Shen Yun включва танци, изобразяващи продължаващото преследване на Фалун Гонг, традиционна китайска медитативна дисциплина – един от последните бастиони на традиционната китайска култура, останала в Китай днес“, твърди организаторът на събитието в Сан Франциско, San Francisco Falun Buddha Study Association.

Г-жа Анна Уанг (Anna Wang), представител на асоциацията, изреди дълга поредица от репресивни действия на Китайската комунистическа партия (ККП) срещу практикуващи Фалун Гонг в САЩ.

„Трябва да изпратим силно послание към китайските власти, че намесата в делата на правителството на САЩ на американска почва е напълно неприемливо поведение. Не трябва да позволяваме на един чуждестранен комунистически режим да казва на американските чиновници какво могат да гледат и правят, и какво – не, в нашата страна“, заявяват от организацията.

Практикуващи Фалун Гонг, които са били преследвани в Китай от 1999 г., когато тогавашният диктатор Дзян Дзъмин започва репресиите срещу близо 100 млн. последователи на практиката, не са единствените обидени чрез писмото.

Съдия Куентин Л. Коп, бивш член на Контролния борд на Сан Франциско и калифорнийски сенатор, вече оттеглил се от съда, коментира:

„Всички американци са обидени чрез тактиката на китайския генерален консул в Сан Франциско, която очевидно е отражение на нареждания от Народна Република Китай (НРК). Това е не само унижение към организаторите на прекрасните представления на Shen Yun, което беше чудесно ново преживяване за мен и съпругата ми, но и неуместно поведение спрямо всички американци и налага действия от страна на Държавния департамент – каза той. – Държавният департамент на САЩ би трябвало да изпрати предупредително писмо до Външно министерство на НРК.“

Кандидат-кметът на Сан Франциско също имаше какво да каже по въпроса с писмото на генералния консул:

„Shen Yun Performing Arts изнасят чудесен спектакъл – заяви г-н Къриър, – и представленията им в САЩ би трябвало да са много успешни през 2012 г. Тази великолепна проява на традиционната китайска култура също така ще помогне на американците да научат за Китай.“

„Дипломатическата и политическа намеса от ККП и чиновниците на НРК над каквото и да било представление е неуместна в САЩ. Китай би могъл да научи много от защитничеството на Америка над свободата на словото, художественото изразяване и от уважението ни спрямо свободата на вярата на всеки“, продължи той.

В САЩ и в други държави, както и в Китай, практикуващите Фалун Гонг от години са мишена на китайския режим. През 2004 г. американската Камара на представителите прие Резолюция 304, призоваваща китайския режим да престане „да се намесва в упражняването на религиозна и политическа свобода [на Фалун Гонг] на територията на САЩ“.

„Китайският генерален консул в Сан Франциско, Гао Джаншенг, и правителството на Китай нямат право да се месят в организирането на сценични изкуства в САЩ – заяви г-н Къриър. – Съжалявам, че държавният секретар Клинтън не е информирал китайския посланик да образова и напътства своите генерални консули по отношение на нужното им уважение към американските закон и култура, докато те са гости в нашата държава.“

Г-жа Уанг цитира избягалия от Китай бивш служител на китайското консулство, Чен Йонглин (Chen Yonglin), свидетелствал пред американския конгрес през 2005 г. По думите му „борбата“ на китайския режим срещу Фалун Гонг „е една от основните задачи на китайските мисии в чужбина“, като освен това съществува специална група, фокусирана върху Фалун Гонг във всяко задгранично консулство.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!