Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде са древните изкуства на Китай? (Част 3)

ШЕН ЮН

Къде са древните изкуства на Китай? (Част 2)

С продължаващите световни турнета на "Shen Yun", които представят изгубените традиции на древен Китай, в четири части Epoch Times ще направи задълбочен преглед на тези изкуства, текущото им състояние в Китай, безспорното им влияние в нашия свят и значимостта на чудотворното им възраждане.

Китай е древен. Толкова кратко изречение, но значенията на този факт са изключително дълбоки.

Цивилизации идват и си отиват. Те се формират от примитивни народи до империи, които достигат разцвета си и след това изчевзат в неизвестността. Няколко се преобразуват в нещо ново - скъсване с миналото, което позволява на хората да продължат, въпреки че културата изчезва. Подобно на Египет и Рим, хората остават на мястото, но езикът, изкуството, духовността и всичко, което ги отличава, се променя.

От всички цивилизации, които съществуват и днес, може да се твърди, че само Китай поддържа културна приемственост. Е, почти. Откакто Китайската комунистическа партия (ККП) дойде на власт преди 60 г., тази култура е подлагана на непрекъсната атака, а основната духовност, която определяше китайското общество, бе заменена с атеизъм и материализъм.

И все пак днес, след десетилетия на комунистическо управление и кампания след кампания, ККП никога не е успяла напълно да унищожи същността на китайския народ. Това не означава, че е лесно да се открие, но е оцеляла.

Има сенки на китайската култура, разхвърляни по целия свят, но твърде често светлината не може да бъде открита. Текущите авторитарни управници на Китай са се опитали да вземат частици от китайската култура и ги "продават" в усилието си да променят лошата слава на режима за злоупотребата с китайския народ.

Но тези усилия се равняват на малко повече от извращение на дълбоки традиции. Храмовете, някога посветени на доживотния стремеж към просветление, са се превърнали в туристически дестинации с религиозни формалности, използвани само за пред хората.

Някой може да твърди, че фактът, че религиозните традиции изобщо са позволени или че сега могат да се представят традиционни народни танци на религиозна тематика, показва постепенната повторна поява на тези традиции в Китай. Но тук е пропуснат един решаващ момент: режимът позволява това само след като едно поколение е отминало, за да раздели тези, които носят истинската същност на тези традиции, от тези, които биха ги наследили.

Решаващата приемственост беше прекъсната и сега само най-повърхностната форма на тези традиции може да бъде намерена в Китай.

Chinascope, изследователска организация, която анализира контролираните от държавата медии в Китай, отбелязва, че съвсем наскоро People’s Daily публикува статия за значението на разбирането на "функциите", изпълнявани от тази повторно появяваща се културна индустрия. Сега, както бе валидно за последните 60 години, партията твърди, че културата се използва за насочване на общественото мнение и както статията настоява, че произведенията на културата имат развита социалистическа посока. Целта на културната индустрия е да се създаде "основната ценностна система на социализма", пише авторът.

People’s Daily е официален вестник на ККП и неговите възгледи са тези, които управляващият режим иска да бъдат възприети. Те са смятани като ръководство, чрез което хората, ангажирани в такива дейности, знаят къде са поставени границите. До момента нито една група от тези, които китайският режим се опитва да покаже по целия свят, не се отклонява от тази всеобща цел.

И въпреки всичко това, невероятното богатство на Китай от традиционни сценични изкуства е оцеляло. Пренесена в чужбина и подхранвана в свободните страни като САЩ, Канада и другаде, най-съществената характеристика на китайските сценични изкуства е оцеляла, може би най-вече чрез работата на "Shen Yun".

Някои от тези традиции оцеляват и в променена форма. Приети от други култури и използвани за задълбочаване и развитие на съществуващите традиции, някои китайски сценични изкуства са обичани по цял свят. Въпреки това хората нямат представа, че това, което гледат, всъщност произхожда от Китай.

Гимнастиката е най-явният пример. Завъртанията и подскоците на тези сценични изкуства смайват публиката и все още малко хора осъзнават, че това са движения от класическите китайски танци, отделени от китайския си произход и преобразувани в силна конкуренция.

Други елементи също са били заимствани и развити. Вземете цигулката, считана от мнозина за душата на един оркестър. Корените на цигулката се намират в инструментите, на които са свирили монголските номади, които след това били доразвити в двуструнното ерху от древните китайци.

Но развитието и заимстването са само отражения. Истинската същност на традиционните китайски изкуства остава трудна за откриване, но наистина е оцеляла.

"Shen Yun" работи, за да възроди на сцената не само класическите традиции, но и тяхната културна същност. Танците разказват духовни истории за легендите, които ръководят китайския морал през вековете, а изпълнителите са изправени пред предизвикателството не само да подобряват формата и изпълнението на танците, но и да поддържат чистотата на целта, за която го правят.

Настоящият авторитарен режим в Китай се опитва да задуши тези традиции, но е далеч от успеха, и от това ще има полза целият свят.

Къде са древните изкуства на Китай? (Част 4)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Matthew Little (Epoch Times)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!