Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде са древните изкуства на Китай? (Част 2)

ШЕН ЮН

Къде са древните изкуства на Китай? (Част 1)

С продължаващите световни турнета на "Шен Юн", които представят загубените традиции на древен Китай, в четири части Epoch Times ще направи задълбочен преглед на тези изкуства, текущото им състояние в Китай, безспорното им влияние в нашия свят и значимостта на чудотворното им възраждане.

Културата е душата на една нация, нейният духовен аспект, който е също толкова важен, колкото и физическите фактори като раса и земя. Ако цивилизацията на страната се определя от историята на нейното културно развитие, тогава естествено следва, че унищожаването на тази култура води до края на нацията.

През дългата история на Китай, въпреки многото нашествия и нападения, китайската култура издържа и процъфтява и същността й непрекъснато е предавана в продължение на 5000 години. Но възходът на комунизма в Китай е оказал разрушителен ефект върху древната култура и традиции на Средното кралство.

От самото начало планът на китайската комунистическа партия (ККП) да "революционизира" китайската култура е всъщност опит да се разруши напълно нейният дух.

Традиционната китайска култура търси хармония между човека и вселената и набляга на етиката и морала. Тя се основава на вярата в конфуцианството, будизма и даоизма и въплъщава честност, доброта, хармония и толерантност.

Тези принципи и социални стандарти, определени от конфуциевите пет главни добродетели (благосклонност, праведност, благоприличие, мъдрост и вярност), са анатема за политиката на ККП на атеизъм.

ККП проявява присъщо идеологическо противопоставяне на традиционната китайска култура, която вярва в богове и небесна воля. Партията прави културата враг в усилията си да укрепи собственият си контрол.

Скоро след като ККП идва на власт през 1949 г., тя започва да разрушава църкви и храмове, изгаря писания и принуждава будистки монаси и монахини да се върнат към светския живот. До 1960 г. почти няма останали религиозни места в Китай.

Великата културна революция на Мао Дзедун, която започва през 1966 г., носи още по-голяма религиозна и културна катастрофа с кампанията си на "Изхвърляне на четирите стари": старите идеи, старата култура, старите обичаи и старите навици.

Будистки и даоистки храмове, исторически и живописни места, калиграфия, картини и антики стават главна мишена за унищожение от Червената гвардия. Много книги, калиграфия, както и картини, които са били събрани от интелектуалци са изгорени или унищожени.

Писателят Чин Му (1919-1992) описва Културната революция открито: "Това бе наистина безпрецедентно бедствие. [ККП] затвора милиони, заради връзката им с [целеви] член от семейство, сложи край на живота на още милиони, разби семейства, превърна децата в хулигани и подлеци, изгори книги, събори древни сгради и унищожи древни гробища на интелектуалци, извършвайки всички видове престъпления в името на революцията."

По този начин достойнството и святостта на религията и културата е унищожена, тъй като духовната идентичност на хората се формира от вяра и култура. Много загубиха моралното си държание и приеха наборът от стандарти на ККП, като класова борба, подбуждане към омраза и насилие, самокритика и "борба с Небето и Земята".

Тази "партийна култура", която в същността си носи деспотизъм и диктатура, е създадена чрез непрекъснати политически движения и е популяризирана от ККП като продължение на традиционната китайска култура.

След като партията направи икономически реформи и започна политика на отворени врати, възстанови много църкви, както и будистки и даоистки храмове. Из цял Китай се организираха панаири, изложения на изкуство и калиграфия, културни фестивали с танците на дракона и лъва и новогодишни представления.

Това, обаче, просто възстанови повърхностното проявление на културата. Същността на дълбока култура на Китай от тогава е добре и истински подрита.

Къде са древните изкуства на Китай? (Част 3)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Matthew Little (Epoch Times)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!