Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Darik News.bg

Хосни Мубарак е заповядал избиването на демонстранти

Заключението на обвинението на процеса срещу Хосни Мубарак е, че бившият президент на Египет, неговият министър на вътрешните работи и шестима висши полицейски офицери са „действителните подбудители” на избиването на близо 800 демонстранти по време на бунта, който свали режима на Мубарак миналата година. Мубарак и останалите седем обвиняеми по делото може да получат смъртна присъда, ако бъдат признати за виновни, предаде АП.

Главният прокурор Мустафа Сулейман заяви на днешното заседание, че подсъдимите са разрешили употребата на бойни муниции и са наредили избиването на мирни демонстранти. Той се оплака, че обвинението е трябвало да води собствено разследване, защото органите за сигурност не са се отзовали на молбата на прокуратурата за помощ по делото.

Прокурорите са разпитали стотици свидетели, лекари и полицаи, за да съберат доказателства. По думите на Сулейман решението да се стреля с бойни куршуми е било взето на 27 януари м.г., точно преди най-кървавия ден от 18-дневното въстание, което принуди Мубарак да се оттегли на 11 февруари. На 28 януари, станал известен като „Ден на гнева”, бяха разположени войски в Кайро и други градове, а силите за сигурност мистериозно изчезнаха от улиците, за което още няма обяснение, посочва БТА.

Обвинението показа видеозаписи на насилието, заснети от телевизиите, на които се вижда как полицаи зареждат оръжията си с бойни куршуми, а полицейски и пожарни автомобили преследват демонстранти и ги прегазват. На един от записите се вижда полицай, застанал на покрива на полицейска кола, който застрелва демонстрант с пистолет в главата. „Подсъдимите в клетката пред вас са действителните подбудители - тези, които са дали заповеди на полицаите да стрелят на месо. Демонстрантите са протестирали мирно, а полицията е  започнала да стреля по тях”, каза Сулейман в съдебната зала.

Според него министерството на вътрешните работи и разузнаването в Египет са пренебрегнали молбата на обвинението да дадат информация за обстоятелствата около убийствата и умишлено са се опитали да заблудят следствието. Обвинителят уточни, че е възможно хаосът, царящ в държавата по време на разследването, и желанието на органите за сигурност да защитят колегите си може би стоят зад липсата на сътрудничество от тяхна страна. Следващото съдебно заседание е в четвъртък.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!