Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Коренът на религиозното преследване

На 13 септември Държавният департамент на САЩ издаде международен доклад за религиозната свобода. Държавният секретар Хилари Клинтън заяви, че миналата година степента на религиозна свобода в Китай е показала цялостен упадък, а тази година този проблем се е влошил. Религиозни хора коментират, че Китайската комунистическа партия (ККП) иска да контролира всички религии в Китай и че потъпква всяка една религия извън контрола й. Причината е, че ККП се уповава на насилие и убийства и не вярва в светостта на вярата.

Държавният секретар Хилари Клинтън посочи, че в Китай различни религиозни групи са под риска от интервенция от правителството на ККП. Например тибетските будисти, уйгурските мюсюлмани в Шинджянг и християнските домашни църкви в Китай са под ограниченията на ККП по отношение на религиозните си дейности.

Християнският писател на свободна практика Зан Айзонг смята, че комунистическите власти искат да контролират всички религии в Китай, превръщайки ги в свои отдели. Според него броят на китайските християни е около 70-80 млн. души, но повечето от тях са цивилни групи, които никога не са били признавани от ККП.

Зан Айзонг: "ККП иска да контролира всички религиозни организации. Но в действителност това е отвъд силите й. Засега в Китай съществуват два типа религиозни групи. Едните са официално регистрирани, а другите са чисто цивилни. Без признание от ККП религиозните групи, желаещи да разпространят религията до други места, могат да се сблъскат с пречки от местен характер."

Дава Церинг, председател на Религиозна фондация "Далай Лама", заяви, че тибетският будизъм, с 1000-годишна история, има собствени система и правила, но е бил принуден да се промени, за да отговори на стандартите на ККП; и че когато е отказал да го направи, ККП го е потъпкала със сила.

Дава Церинг: "ККП не желаеше да позволи на тибетските будисти да изберат религиозния си водач по традиционния начин. Тя искаше да назначи тибетските лами, както назначава ръководител на бюро или на отдел. По логиката на ККП, докато една религиозна група не е под контрола й, тя ще я потъпква. Колкото до това, дали вършите злини или нарушавате закона, ККП го пренебрегва напълно."

Според анализа на Дава Церинг неверието на ККП в светостта на вярата, комбинирано с нейния култ към насилието, довежда до системното й потъпкване със сила.

Дава Церинг: "ККП смята, че може да командва всичко с оръжие, включително вярата и боговете. Това е причината за репресиите над онези вярващи, които няма как да се помирят с ККП или да съществуват заедно с нея. Такава е коренната причина за всички нейни кървави репресии, всички нейни атаки."

Според Дава Церинг репресиите на ККП са измамни. Тя показва едно лице пред международната общност, но извършва кървави репресии с гражданите на страната си. Той заяви, че ККП умишлено смесва идеи от духовни вярвания и магьосничество, принуждавайки тибетците да нападат собствената си вяра, а монасите – Далай Лама. Ако тибетец не направи това, той е определян като тибетски сепаратист.

Дава Церинг вярва,че религията е важна част от човешката цивилизация и че за да стане истински силен, Китай трябва да има духовна вяра.

Колкото до преследването на Фалун Гонг от ККП, то е далеч отвъд концепцията за религиозно преследване. Според Уанг Джиюан, говорител на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG), то е класифицирано като престъпление на геноцид.

Уанг Джиюан: "ККП извърши геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания и други такива. Хиляди практикуващи Фалун Гонг са преследвани до смърт, инвалидност, увреди и са в неизвестност. И по-ужасяващото е, че ККП отнема органи от живи практикуващи Фалун Гонг, като ги държи за източник на живи човешки органи – банка от човешки органи."

Уанг Джиюан призова правителствата по света, организациите за човешки права и добросърдечните хора да се надигнат, за да спрат възможно най-скоро това зло преследване, което все още продължава в Китай.

Той посочи, че WOIPFG ще разследва докрай криминалното поведение на всички институции, организации и индивиди, въвлечени в преследването на Фалун Гонг.

NTD репортери Liang Xin, Song Feng и Xiao Yan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!