Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По Li Ming, Epoch Times

Източникът на органи за трансплантация – мистерия в Китай

Всяка година в Китай 1,5 млн. души се нуждаят от трансплантация на орган, но никой не иска да дарява, показва неотдавнашно проучване, отразено в Yangtse Evening Post. След едногодишен период пилотна програма в гр. Нанжинг (Nanjing) не намира нито един доброволец.


Изданието посочва, че през изминалата година в този град с бързо увеличаващо се население не само не е имало никакви желаещи за донорство, но за последните 20 години даренията на органи там са били едва три.

Сред изтъкнатите за това причини са традиционните китайски обичаи и начин на мислене. Експерти от Червения кръст в провинция Джянгсу (Jiangsu) дават показателен пример за разликите между американския и китайския начин на мислене с подаването на документи за шофьорска книжка: докато при американците човек може да посочи съгласието си да дари органите си в случай на внезапна смърт, за китайците задаването на въпроси за смърт и даряване на органи преди получаването на шофьорска книжка се смята за лош късмет.

Според директорът на Трансплантационното общество към Китайската медицинска асоциация, Чен Ши (Chen Shi), докъм края на 2005 г. в Китай са проведени над 74 000 бъбречни, 10 000 чернодробни и 4000 сърдечни трансплантации.

Дадените от китайските власти обяснения за източника на органите варират. Още преди 30 години китайски лекари свидетелстват пред ООН, че режимът краде органите от екзекутирани затворници; китайското външно министерство отрича.

Признание за тази дейност идва за пръв път през 2005 г. от китайския зам.-министър на здравеопазването, Хуанг Джиефу (Huang Jiefu), на Световната конференция по чернодробни трансплантации.

По данни на „Амнести Интернешънъл“ обаче екзекутираните в Китай за 2008 г. са поне 1718 души – далеч по-малко от броя на извършените трансплантации.

Появилите се за това обяснения са още по-зловещи. През 2006 г. бившият канадски парламентарист Дейвид Килгор и адвокатът по човешки права Дейвид Матас публикуват доклад, според който органите за присаждане в Китай са основно от практикуващи Фалун Гонг, осъдени заради социални протести. Авторите наричат това „нова форма на зло, което тепърва предстои да видим на тази планета“.

В доклада се изтъква липсата на официално обяснение за източника на 41 500 трансплантации за шестгодишен период. Като единствено обяснение за „липсващите“ донори се посочва насилственото отнемане на органи от голям брой практикуващи Фалун Гонг, системно хвърляни в затвори, трудови лагери и психиатрични клиники от китайския режим вече над десетилетие.

ООН се е обърнала към китайските власти да отговорят на тези твърдения. Засега съществен отговор липсва.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!