Следвайте "Буднаера" в Телеграм

By Gisela Sommer, Epoch Times

Жертва на нова кампания за промиване на мозъци

„…това, което имат предвид, е изтезание на хората с цел те да оставят желанието си да бъдат честни, добри и толерантни. Те изтезават здрави, рационално мислещи хора до момента, в който жертвата или предава своите най-твърдо отстоявани убеждения и напълно приема волята на комунистическата партия, или умира от малтретиране….”


На 10 септември 61-годишният Джанг Чингжун (Zhang Qingjun) и съпругата му са били отвлечени от двама полицаи от полицейското управление на Шишян (Shixian) и отведени в център за промиване на съзнанието, разположен в частната болница „Сонглин“ (Songlin). Следващите дни десетки агенти от местното Управление 610 в Тумен (Tumen), от комунистическата партия, полицията и квартални комитети използвали разнообразни методи в опит да принудят Джанг да се „трансформира“, за да се откаже от практикуването на Фалун Гонг.

Тъй като Джанг устоял на насилствените усилия за промяна, той бързо бил изпратен в трудов лагер в провинция Джилин (Jilin). Според източници от Китай той починал на 30 октомври, само осем дни след пристигането си там. Служителите в лагера твърдят, че е починал от внезапен сърдечен удар.

Джанг и съпругата му са били задържани, изпращани в трудови лагери и подлагани на изтезания многократно от 1999 г. насам, заради идентичността си като Фалун Гонг практикуващи. Последно възрастната двойка са били отвлечени през април 2008 г. от полицаи от Шишян, бити, ритани и държани в центъра за задържане „Аншан“ (Anshan) повече от две седмици.

Новата кампания за трансформация

Задържането и смъртта на Джанг са свързани с новата кампания на китайския комунистически режим за засилване на усилията по „трансформация“ към Фалун Гонг практикуващи в Китай. Мултимилиардната, тригодишна кампания, разкрита в серия вътрешни документи на комунистическата партия, част от които са достъпни онлайн, бе наскоро публикувана на английски език от Информационния център на Фалун Дафа.

Фалун Гонг, познат още като Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна дисциплина, която се състои от медитативни упражнения и морално учение, базирано на принципите истинност, доброта и търпение. През 1999 г., когато лидерът на режима Дзян Дзъмин (Jiang Zemin) издава заповед за започване на преследване на Фалун Гонг, между 70 и 100 милиона души от всички сфери на живота практикуват тази дисциплина, според тогавашно проучване на китайското правителство.

По данни на Информационния център на Фалун Дафа в момента има между 20 и 40 милиона активни практикуващи в Китай. Според документите на ККП 75% от известните практикуващи в Китай са набелязани за новата кампания за трансформация. Това означава, че десетки милиони са изложени на риск от промиване на съзнанието и изтезания през следващите три години.

На една от уеб страниците от община Шинглонг (Xinglong) в провинция Сичуан (Sichuan) инструкциите изискват увеличаване на вложените средства за усилия по трансформиране. Документът гласи, че „трансформацията на един Фалун Гонг практикуващ струва средно 45 000 юана (6 750 щатски долара) за цялата страна, 40 900 юана за провинция Сичуан, а в моята община – 39 000 юана.“

„Това, което изискват тези документи, е кампания за наблюдение, надзаконови отвличания, физически изтезания и психологическо малтретиране в огромен мащаб“, заяви говорителят на Фалун Гонг, Ърпинг Джанг (Erping Zhang), в официално съобщение.

„Когато китайските власти говорят за „трансформация“ на Фалун Гонг практикуващи, това, което имат предвид, е изтезание на хората с цел те да оставят желанието си да бъдат честни, добри и толерантни. Те изтезават здрави, рационално мислещи хора до момента, в който жертвата или предава своите най-твърдо отстоявани убеждения и напълно приема волята на комунистическата партия, или умира от малтретиране, или е довеждана до ръба на здравия разум. Те притискат практикуващите до момента, в който животът им става истински ад“, каза Джанг.

Промиване на съзнанието и изтезания

Според Информационния център на Фалун Дафа трансформирането – евфемизъм за принуждаване на практикуващите да се откажат от Фалун Гонг и публично да обещаят да се придържат към комунистическата партия – е в сърцевината на кампанията срещу Фалун Гонг от започването й. Като част от процеса на трансформация, хората обикновено са подлагани на физически и психологически изтезания, често в специализирани заведения, които се помещават в недържавни институции като училища и компании.

Чен Ганг (Chen Gang), 38-годишен музикант и бивш логистичен мениджър за Carlsberg Brewery в Пекин, и Фалун Гонг практикуващ, който понастоящем живее в САЩ, е преминал през насилствена трансформация. Историята на Чен е представена в репортаж на Epoch Times от 4 ноември.

Чен разказва, че е арестуван през 2000 г. и е прекарал 18 месеца в трудовия лагер „Туанхе“ (Tuanhe) в покрайнините на Пекин, където е бил изтезаван изключително жестоко. По думите му след последното, най-жестоко изтезание, не е можел да ходи две седмици и се е съгласил да напише декларация за трансформация, като полицията го е заснела и го е принудила да го прочете на глас.

„До ден днешен още съжалявам, че направих това – казва Чен. – Просто исках да запазя малката част от сърцето ми, която е моя, това, което съм аз: ето какво мисля… Исках да задържа това като къс чиста земя в сърцето си, но за да получат бонуса си, те използваха всякакъв вид методи, за да вземат тази малка част чиста земя от сърцето ми. Това е, което те наричат „превъзпитание“, а ние - „промиване на мозъка“.“

Според Информационния център на Фалун Дафа комунистическата партия непрекъснато е използвала центрове за промиване на съзнанието в десетилетното си преследване на Фалун Гонг. Освен това, след издаването на горните заповеди в средата на 2010 г., Центърът е забелязал повишаване на броя съобщения за практикуващи, отвеждани в десетки подобни заведения.

Само от средата на септември насам са получени данни за практикуващи, отведени в центрове за промиване на съзнанието в Пекин, Шаанши (Shaanxi), Шандонг (Shandong), Ляонинг (Liaoning), Джилин (Jilin), Хъбей (Hebei), Хубей (Hubei), Сичуан (Sichuan) и автономния уйгурски регион Шинджянг (Xinjiang). Поради временния и надзаконов характер на заведенията, много от гореспоменатите центрове се намират в училища, хотели и други обществени сгради.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!