Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политиката на управляващите гони българите от страната

Защо се крият демографските данни за 2019 год.?

ПАЛМИ РАНЧЕВ
Монитор

Първоначалната емигрантска вълна имаше два върха. Единият - веднага след 89-та, вторият - след приемането ни в ЕС, който вече има устойчиво ниво. Всяка година страната губи значителна част от предприемчивите и решителни българи.

Д-р Мими Виткова: Здравеопазването е пред закриване

Бойко пред Путин и Ердоган: България е разкош! (ВИДЕО)

Американците местят базите си в България и без това била пуста територия

Страшно е, че стане ли дума да бъдещето, две трети от младежите и девойките имат идея да живеят и работят в чужбина. Още по-страшно е, че малцина от тях са с ясна представа какво ще правят там.

Просто са сигурни, че ще се чувстват в професионално и емоционално отношение значително по-добре извън родината си.

Едва ли е утешение, че някои европейски страни имат изисквания към емигрантите за познания в областта на историята и езика. Съвсем скоро у нас ще организират курсове, в които подготвят за такива изпити. Защото на всички е ясно, че българските правителства по всякакъв начин стимулират емиграцията.

Не е задължително да се връщаме в годините, когато беше извършен „преходът". Това стана по начин, който отврати мнозинството нормални българи. Лиши ги от шанс да организират обществото по-справедливо, с истинска конкуренция между най-способните. И за да се реализира най-накрая интелектуалният потенциал на нацията.

През годините парите и икономическите лостове попаднаха в ръцете на политици и псевдо-бизнесмени със съмнителни икономически познания. Хората около тях им съответстваха по морал и некадърност.

Продължи известното от времето на социализма възпроизвеждане на посредственост, сервилно покорство и липса на инициатива за друго, което не е далавера или чиста кражба. За пореден път истински автономните личности, с образование и представа как може да еволюира обществото ни, бяха напълно изолирани. Затова голяма част от тях избраха съдбата на емигранта.

Примитивната избирателна система, в която хартиената бюлетина продължава да е най-важния израз за съпричастност към бъдещето на страната, изолира почти три милиона българи. Мнозинството от които знаят как да използват по демократичен начин възможностите на либералните институции, за да оказват натиск върху системата, и за налагане на по-прилични обществени взаимоотношения.

На практика емигрантите бяха изолирани от фундаменталните икономически и политически промени. Капитализмът се правеше и се прави от онези, които в продължение на десетилетия пречеха страната да заживее нормално. От тях или от техните наследници.

Управлението на сменящите политическият си цвят правителства активно стимулираше отлива на млади българи от страната. Първо, защото те са онези, които с емиграцията си заявяваха нежеланието си да живеят по начина, отреден им през годините на „прехода". И ако останат ще бъдат потенциален контингент за всяко бъдещо недоволство.

Освен това поддържането на постоянен емигрантски поток снижава процента на безработицата. И го прави съизмерим с останалите европейски страни. Допълнително милиарди долари и евро влизат в страната.

Но спечелени от хора, които най-често са лишени както от право на глас, така и от всякакво представителство в управлението. Факт е, че по различни причини малцина от емигрантите гласуват.

След тринайсет години прогнозите са, че половината от младото население в страната ще бъде от цигански произход. Това, разбира се, не стряска управляващите. Но трябва да ни стресне нас, независимо дали сме останали в България или сме я напуснали временно, ако искаме това парче земя да се нарича със същото име.

Източник/ци: Kafene

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!