Д-р Мими Виткова: Здравеопазването е пред закриване

„Не само видинската болница е пред затваряне, а цялото здравеопазване.

Общинските болници почти ги докарахме до закриване. Проблемът се разраства на ниво областни, а бих казала и на национални болници“. Това алармира пред Lupa.bg бившият здравен министър д-р Мими Виткова по повод закриването на неврологията в болница „Света Петка” в крайдунавския град.

По думите й тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. „Коя европейска държава е допуснала това?! Не си задаваме въпроса колко ще ни струва. Държавата по конституция има отговорности към здравето на българските граждани. Всички ги направихме търговци и се чудим защо няма храм.

Аз ще кажа там, където са търговците, няма храм. Здравеопазването е социална сфера, от която държавата няма право да абдикира. Нашата държава обаче я няма”, категорична е д-р Виткова.

„Това, което се случва с болницата във Видин, е много жалко. Професионалният ми път е минал оттам. Много добре знам какво беше нивото на видинската болница и си задавам въпроса как е възможно цял регион, и то граничен, да остане без болнична помощ. Как е възможно родилки да се возят 100 километра до Монтана, един единствен гинеколог да извършва оперативни интервенции?! Това проблем на частния сектор ли е или проблем на държавата?!”, пита риторично бившият здравен министър.

Д-р Виткова припомни, че в това положение не е само Видин. Преди месец се говореше за Ловеч, Враца, Силистра… Наблюдаваме емиграция на кадри от обществения сектор към частния, където се предлагат по-добри технологични, битови и финансови условия. В частните болници обаче пациентите доплащат лечението си.

„Такива са последствията от грешните политически решения и на управляващите, и на опозицията. За съжаление няма кой да им потърси отговорност”, каза още медикът.

Бойко пред Путин и Ердоган: България е разкош! (ВИДЕО)

https://lupa.bg

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Научете за преследването на Фалун Гонг от комунистическата партия

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...

Събития+      Открития+      Фалун Гонг      Китай      Наследство