Д-р Мими Виткова: Здравеопазването е пред закриване

„Не само видинската болница е пред затваряне, а цялото здравеопазване.

Общинските болници почти ги докарахме до закриване. Проблемът се разраства на ниво областни, а бих казала и на национални болници“. Това алармира пред Lupa.bg бившият здравен министър д-р Мими Виткова по повод закриването на неврологията в болница „Света Петка” в крайдунавския град.

По думите й тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. „Коя европейска държава е допуснала това?! Не си задаваме въпроса колко ще ни струва. Държавата по конституция има отговорности към здравето на българските граждани. Всички ги направихме търговци и се чудим защо няма храм.

Аз ще кажа там, където са търговците, няма храм. Здравеопазването е социална сфера, от която държавата няма право да абдикира. Нашата държава обаче я няма”, категорична е д-р Виткова.

„Това, което се случва с болницата във Видин, е много жалко. Професионалният ми път е минал оттам. Много добре знам какво беше нивото на видинската болница и си задавам въпроса как е възможно цял регион, и то граничен, да остане без болнична помощ. Как е възможно родилки да се возят 100 километра до Монтана, един единствен гинеколог да извършва оперативни интервенции?! Това проблем на частния сектор ли е или проблем на държавата?!”, пита риторично бившият здравен министър.

Д-р Виткова припомни, че в това положение не е само Видин. Преди месец се говореше за Ловеч, Враца, Силистра… Наблюдаваме емиграция на кадри от обществения сектор към частния, където се предлагат по-добри технологични, битови и финансови условия. В частните болници обаче пациентите доплащат лечението си.

„Такива са последствията от грешните политически решения и на управляващите, и на опозицията. За съжаление няма кой да им потърси отговорност”, каза още медикът.

Бойко пред Путин и Ердоган: България е разкош! (ВИДЕО)

https://lupa.bg

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...