Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Мими Виткова: Здравеопазването е пред закриване

„Не само видинската болница е пред затваряне, а цялото здравеопазване.

Общинските болници почти ги докарахме до закриване. Проблемът се разраства на ниво областни, а бих казала и на национални болници“. Това алармира пред Lupa.bg бившият здравен министър д-р Мими Виткова по повод закриването на неврологията в болница „Света Петка” в крайдунавския град.

По думите й тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. „Коя европейска държава е допуснала това?! Не си задаваме въпроса колко ще ни струва. Държавата по конституция има отговорности към здравето на българските граждани. Всички ги направихме търговци и се чудим защо няма храм.

Аз ще кажа там, където са търговците, няма храм. Здравеопазването е социална сфера, от която държавата няма право да абдикира. Нашата държава обаче я няма”, категорична е д-р Виткова.

„Това, което се случва с болницата във Видин, е много жалко. Професионалният ми път е минал оттам. Много добре знам какво беше нивото на видинската болница и си задавам въпроса как е възможно цял регион, и то граничен, да остане без болнична помощ. Как е възможно родилки да се возят 100 километра до Монтана, един единствен гинеколог да извършва оперативни интервенции?! Това проблем на частния сектор ли е или проблем на държавата?!”, пита риторично бившият здравен министър.

Д-р Виткова припомни, че в това положение не е само Видин. Преди месец се говореше за Ловеч, Враца, Силистра… Наблюдаваме емиграция на кадри от обществения сектор към частния, където се предлагат по-добри технологични, битови и финансови условия. В частните болници обаче пациентите доплащат лечението си.

„Такива са последствията от грешните политически решения и на управляващите, и на опозицията. За съжаление няма кой да им потърси отговорност”, каза още медикът.

Бойко пред Путин и Ердоган: България е разкош! (ВИДЕО)

https://lupa.bg

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!