Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко пред Путин и Ердоган: България е разкош! (ВИДЕО)

Бойко пред Путин и Ердоган: България е разкош! (ВИДЕО)

„Реставрирахме църквата в Истанбул „Свети Стефан“. Щеше да падне. Направихме я, реставрирахме я, стана разкош. Сега оправяме и в България”. Това обяви под одобрителните кимания на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят е на среща в Истанбул по повод тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“.

Видео, качено на стената му във фейсбук показа, че Бойко Борисов привлича вниманието на президентите на Русия и Турция с разкази за красотите у нас.

Акцент в предстоящия разговор на премиера Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде развитието на двустранните отношения въз основа на общоприетите принципи на добросъседството, равнопоставеност и взаимна изгода, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

България се стреми да развива и разширява на равноправна основа и при зачитане на интересите и на двете държави отношенията си с Турция, в чието лице има съседна страна, съюзник в НАТО и регионален партньор.

Географското положение на България и Турция определя тяхната роля за транзита на енергийни ресурси, което е една от предпоставките за сътрудничество. В двустранния диалог България отдава особено значение на сферата на енергетиката и енергийната сигурност и по-специално диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна.

Спазвайки всички европейски изисквания, България работи целенасочено, за да запази стратегическата си роля на газовата карта на Европа. Част от изпълнението на тази цел на страната ни е изграждането на газоразпределителния център „Балкан“, който ще може да бъде захранван с газ от различни източници, включително през инфраструктурата на „Турски поток“.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море.

Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз.

Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

Политиката на управляващите гони българите от страната

Д-р Мими Виткова: Здравеопазването е пред закриване

Източник/ци: https://lupa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!