Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак милиарди му не стигат на Борисов? Що не вземе да ви не тегли едни по дебели ЗАЕМИ? Борисов: Нужни са милиарди, за да работят ТЕЦ-овете на алтернативни източници

В Пловдив вече го чуха? Що да не теглят на пловдивчани един по дебел ЗАЕМ: Огромен заем от 120 млн. лв. иска да изтегли община Пловдив

Сн. фейсбук

Васил Василев разкри Рецептата за "вечно" управление – "70:30" или Къде отива краденото? 

Йончева зове Фон дер Лайен и Кьовеши за помощ срещу повсеместната корупция на управляващите в България

Енергийно-промишленият комплекс „Марица изток” e тема за поне 5-6 години работа по него. Това заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС 

В контекста на "зелената сделка", постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници ще са необходими поне милиард евро. Борисов заяви още, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение. 

"Това е нещо, което касае енергосистемата - 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете. 15 - 20 000 души работят,  това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе", каза той. 

Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, посочи той. 

“От 52 година не е пипано нищо в Перник. От 52 или и трета, имаме спор, може и 55. Няма по-млада от мене тръба. Хубаво е, че се оказа, че в пещерите има вода. Сега ми докладваха.

Разбира се, ще си понесат отговорност всички, които през годините са допринесли за това. Но когато говорихме за водните цикли -  колко е важно да използваме европейските пари, имаше градове, които буквално проспаха периода”, заяви Бойко Борисов по повод водната криза в Перник. 

Днес Борисов посети Стара Загора и се срещна с кмета Живко Тодоров, за да види къде ще се изгражда новата многофункционална зала с 5 200 места, за която правителството отпусна първия транш от 4,5 млн. лева. Нова многофункционална спортна зала трябва да бъде открита до 2021 г. Тя ще се намира в новия парк на града.  

Правителството отпусна 4,5 млн. лв. на община Стара Загора за изграждането на многофункционална зала с 5200 места в парк “Артилерийски”.

Това бе обещание, което поех към старозагорци. Сега очаквам новото съоръжение да стане красиво и да може да се използва за всички видове спорт на закрито и за концерти, заяви премиерът при посешението в града. 

"През годините държавата отпусна много средства на Стара Загора, те бяха използвани по правилен начин и днес резултатите са налице. Разширеният парк “Артилерийски” е пример за това. Той се намира на място, на което доскоро имаше тънещи в разруха стари казарми. Днес паркът е наистина впечатляващ, модерен и радва жителите на града.", посочва още той. 

„Използвам възможността да благодаря на премиера за това, че за пореден път удържа на думата си. Средствата вече са при нас, а сумата е достатъчна за началните етапи. В момента тече конкурс за проектиране, който е съгласуван с Камарата на архитектите“, каза кметът Живко Тодоров.

Върху общински терен от 20 дка площ ще бъде изградено съоръжението, което ще има 5200 седящи места. Така ще може да бъдем домакини на множество различни събития, стана ясно от думите на градоначалника. „Цялата сума, нужна за изграждане на залата, ще бъде ясна след като бъде избран проектът. Идеята е да имаме нещо компактно, но и в същото време работещо, с което всички да се гордеем“, допълни Тодоров. 

Той изрази благодарност за цялостната подкрепа, която получава Стара Загора от правителството. Тодоров подчерта, че по този начин в града са санирани и обновени над 80 жилищни блока. „Освен това получихме и финансиране за изграждането на водопровода на „Беш бунар“, благодарение на който гравитачно Стара Загора получава безплатна вода“, каза още кметът. Той допълни, че се насочват усилия за ремонт на пътя Стара Загора – Чирпан.

Важен за района въпрос – бъдещето на източно-маришкия басейн и въгледобива също бе засегнат по време на посещението на премиера Борисов под липите.
„Зелената сделка“, макар че в Брюксел не я наричат така, на практика означава нулеви емисии 2030 година, т.е. без въглища. Успяхме заедно с други да се преборим поне за ядрената енергетика да влезе в пакта за зелена енергия. Имаме около 10 години да работим и мислим какво да правим към днешна дата. Трябва много разумно, много трезво и твърдо да устоим колкото се може по-дълго да използваме този ресурс и да мислим за бъдещето“, обобщи премиерът като допълни, че се водят сериозни разговори по темата, защото решението е от национален мащаб. „Години работа е необходима, за да се намери най-добрият вариант – дали ще е трансформиране или нещо друго, не може да се каже просто така. Целта е хората да бъдат спокойни за работната си заплата и пенсията си“, подчерта Борисов.

Бойко Борисов коментира пред журналистите още напредъка с изграждането на тунела под Шипка, както и някои от най-големите инфраструктурни обекти в страната – метрото в София, магистрала „Хемус“, пътя Ботевград-Мездра и Видин-Монтана, както и проблемите с водата в Перник.

На събитието днес присъстваха още зам.-председателят на НС Емил Христов и народните представители Маноил Манев и Радостин Танев, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Милена Желева и инж. Янчо Калоянов, общински съветници, заместник областният управител Петя Чакърова и други.

Йончева зове Фон дер Лайен и Кьовеши за помощ срещу повсеместната корупция на управляващите в България

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!