Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Г. Марков: Това не е мигрантска криза, а си е преселение на народите – 600 души, подпомагани от турската армия и военна полиция, хвърлят гранати със сълзотворен газ към гръцка територия – Гърция спира издръжката на търсещите убежище

"Западноевропейските лидери проявиха крайна разлика в реториката си по мигрантския въпрос в рамките само на няколко години. Същите, които нарекоха унгареца Вили Орбан "фашист", днес аплодират крайните мерки на Кириакос Мицотакис, след като и двамата използваха крайни мерки за възпиране на мигрантския натиск от Изток", коментира пред Канал 3 депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

"Германия вече си изпати от "гостоприемството" на канцлера Ангела Меркел. Това не е никаква мигрантска криза, а си е преселение на народите. Иран, Пакистан, Афганистан, Бангладеш, Чат, Судан и т. н. нарушават суверенитета на Гърция, защото те искат да преминат незаконно  и това е престъпление по наказателните кодекси на всички европейски страни. Шапка свалям на Мицотакис, че хвърли полиция и армия, за да спре тази инвазия, защитавайки собствения си суверенитет", каза още Марков.

Ройтерс: 600 души, подпомагани от турската армия и военна полиция, хвърлят гранати със сълзотворен газ към гръцка територия

Сълзотворен газ и пушек от димки се носят във въздуха на гръцко-турската граница, съобщава Ройтерс, цитирана от бТВ.

Гранатите идват от турска територия и са изстрелвани към гръцката полиция близо до граничния пункт „Кастаниес“. Гръцките сили на реда също отговарят със сълзотворен газ.

Стотици хора стоят от турската страна на граничната ограда, а някои се блъскат в нея.

В днешно изявление на гръцкото правителство се посочва, че около 600 души, подпомагани от турската армия и военна полиция, са хвърляли гранати със сълзотворен газ към гръцка територия. Запалени са били огньове в опит да се повреди оградата.

Ройтерс съобщава, че за 24 часа са засечени над 1200 опита за прекосяване на гръцката граница и са арестувани 27 души. Повечето мигранти са били от Афганистан и Пакистан.

Хиляди мигранти опитват да влязат в Гърция, след като Турция обяви на 28 февруари, че няма да задържа повече мигрантите на своя територия, както се бе съгласила през 2016 г. в замяна на милиарди евро помощ от ЕС.

През последната седмица гръцките власти са осуетили над 38 000 опита за нелегално преминаване на границата и са арестували 268 души, като само четири процента от тях са сирийци.

Турският президент Реджеп Ердоган е инструктирал турските власти да не позволяват на мигрантите да тръгват с лодки през Егейско море, за да се избегнат "човешки трагедии".

Гърция спира издръжката на търсещите убежище от 15 март

Възможният финансов пакет за Турция за грижи за бежанците на нейна територия може да бъде по-малък от предишния и ще зависи от придържането на Анкара към споразумението за миграцията, заяви днес европейският комисар за бюджета Йоханес Хан, цитиран от ДПА.

Много училища, детски градини и болници бяха построени за бежанците и това трябва да бъде финансирано отново, заяви Хан пред германския вестник "Велт".

Но ЕС ще бъде "принципно подготвен да разшири по-нататъшната подкрепа в помощ на бежанците в Турция", само ако Турция преустанови "политиката на шантаж" със заплахи да изпрати още мигранти в ЕС, предаде БТА.

Междувременно Гърция обяви, че ще ограничи помощта за търсещите убежище от 15 март, за да облекчи бремето по приемането им в страната, информира ДПА.

Министърът за миграцията и убежището Нотис Митаракис каза, че вчера е приета поправка, с която спира издръжката на търсещите убежище и те ще трябва да работят, за да живеят. Това ще направи нашата страна по-малко атрактивна дестинация за миграционния поток", каза Митаракис в интервю за телевизия Скай, цитирано от агенция АНА-МПА.

Гърция залови цял „хандбален отбор“ мигранти с фалшиви БГ паспорти

Агент Х пита - Обслужва ли министър Екатерина Захариева паспортната мафия? - Документи

Ми…Грант… И?

Безумно, нали?

Казали на бежанците, че ще ги пратят в България, ако не си тръгнат от гръцката граница!

Източник/ци: https://faktor.bg/

https://faktor.bg/bg/articles/novini

https://faktor.bg/bg/articles/novini

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!