Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски студенти от Университета „Колумбия” саботират форум относно събиране на човешки органи от китайския режим

НЮ ЙОРК – „Новият геноцид в Китай” бе заглавието на форума, провел се в Университета „Колумбия”, където международен адвокат по човешките права представи своя шокиращ доклад за отнемане на човешки органи в Китай. Направените от китайски учащи се опити да саботират форума бяха окачествени от студентка като „детска травма от промивано с години съзнание, коренящо се в културата на комунистически Китай и неговата политическа история”.

Дейвид Матас е канадски адвокат по човешките права, който заедно с Дейвид Килгор, бивш държавен секретар на Канада по въпросите на Азиатско-тихоокеанския район и член на канадския Парламент (1979 г. - 2006 г.), са автори на два независими доклада за отнемане на органи на живо от затворници на медитативната практика Фалун Гонг в Китай.

По време на своя форум под наименованието „Новият геноцид на Китай”, който бе проведен в Университета „Колумбия”, Ню Йорк, Давид Матас описа детайлно 31 вида доказателства, посочващи, че в контролирани от държавата болници в комунистически Китай, се отнемат насилствено органите на последователи на преследваната от китайската комунистическа партия (ККП) медитативна практика Фалун Гонг.  

Сред участниците във форума бяха лекари и общественици, както и университетски професори и студенти, включително и учащи се от китайски студентски клуб, за които се твърди, че като такива се намират под директния контрол на китайското консулство в Ню Йорк и са били мобилизирани да осуетят провеждането на форума.

Характерни за доклада на Матас са записите на интервюта с доктори от Китай, както и на хора, пътували до Китай с цел трансплантации на органи, а също и на съпругата на хирург, който лично участвал в отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг. Докладът привлече вниманието на световната общественост, провокирайки у някои въпроси относно почтеността на управляващите в Китай, както и относно уместността точно в Пекин да се проведат Олимпийските игри 2008.  

„Мисля, че хората които си затварят очите пред нарушаването на човешките права в Китай, пречат, а не помагат на Китай”, каза Матас. Наскоро, китайският комунистически режим прие твърденията, че събира човешки органи, но от екзекутирани затворници, с което се предполага, че се цели да се отклони вниманието на медиите от изземането на органи от последователи на Фалун Гонг, отричано от Китай.

Единственият отговор, който комунистическият режим дал на доклада на Матас и Килгор, е мълчаливо приемане на твърденията в доклада. Матас каза, че „отговорът”  представлявал денонсиране на Фалун Гонг и акцентиране на техническа грешка в имената на два китайски града, които са споменати в погрешни провинции.

Матас каза също така, че докладът засяга по-дълбоки етични проблеми, които са се разпространили в Китай. „Освен преустановяване събирането на органи от практикуващи Фалун Гонг, трябва да се обърне внимание и на всяко едно от следните три неща: спиране преследването на Фалун Гонг, прилагане на превантивни мерки [за спиране събирането на органи], и неизползването на каквито и да са затворници като източник на органи”.

По време на форума д-р Чарлс Лии (Charles Lee), лекар и практикуващ Фалун Гонг от Калифорния, сподели своя опит за това, как е бил изтезаван и как е било промивано съзнанието му с комунистическа пропаганда, докато бил в затвора три години в Китай, затова, че практикува Фалун Гонг.   

Д-р Лии каза: „Не става дума за Китай като цяло. Говорим за китайския комунистически режим, който преследва китайския народ в продължение на 56 години”.  

Форумът „Новият геноцид на Китай” бе спонсориран от клона на Амнести Интернешънъл към Университета „Колумбия”, Ню Йорк и от университетския клуб на Фалун Гонг.

Студенти се опитват да „оборват”

Членове от асоциацията на китайските учащи се в Университета „Колумбия” (Columbia University Chinese Students and Scholars Association - CUCSSA) взеха участие във форума, изглежда с цел неговото осуетяване и оборване на изложените твърдения.   

За да се осигури успешното провеждане на форума, там бе изпратена университетската полиция, тъй като служители на университета били уведомени за получен от CUCSSA имейл относно техните намерения.  

На форума китайски студентите от CUCSSA донесоха плакати с комунистически лозунги и държаха всяващи ненавист речи, които се използват обикновено от държавно контролираните медии на Китай.

Двама от тези студенти бяха накарани да напуснат, тъй като правиха опити да пречат на участниците, като развяваха плакати и прекъсваха поканените говорители.

След форума една студентка отбеляза, че групата на CUCSSA „показала твърдоглавие, тесногръдие, непреклонност, липса на независимо и критично мислене…и неприемливост”. Тя окачестви поведението на китайската група студенти като дължащо се на „детска травма от промивано с години съзнание, вкоренено в културата на комунистически Китай и неговата политическа история”.  

Предполага се, че на групата на CUCSSA е било наредено да се държи така от китайското консулство в Ню Йорк. Консултативният комитет на CUCSSA са двама високопоставени служители от консулството - г-н Фанглин Ай (Fanglin Ai) и г-н Да Яо (Da Yao), а на своя интернет сайт CUCSSA се хвали, че нейната „конституция” е рецензирана от консулството.   

Говорителят на китайското консулство в Ню Йорк, г-н Уенчи Гао (Wenqi Gao), каза, че не е чувал за форума и че няма да отговаря на въпроси за г-н Фанглин Ай и г-н Да Яо. А запитан директно дали знае кои са Фанглин Ай и Да Яо, той затвори телефона. Г-н Уенчи отказа също така да признае, че практикуващите Фалун Гонг биват преследвани в Китай – факт, признат от много международни организации по човешките права, както и от ООН, от правителството на САЩ, и от няколкото хиляди свидетели, полагащи усилия да документират подобни злоупотреби.  

Говорители на форума взеха отношение и по въпроса за показаното от студентите на CUCSSA, както и за тяхната явна неосведоменост за събитията, които стават в собствената им страна.  

Г-н Матас посочи, че действията на този китайски студентски клуб рефлектират „демонизирането на Фалун Гонг от страна на китайската комунистическа партия”, както и това, колко „е лесно при такива социални условия ККП да събира органи от практикуващи Фалун Гонг”.

Българската общественост бе запозната с докладите на канадските адвокати Матас и Килгор на 3 април 2007 г., по време на проведен в София форум, когато Дейвид Килгор гостува в България по покана на Български Хелзинкски Комитет. Видео запис на българския форум може да се намери на: http://falun-bg.info/a_v_t/video/2007-01/2007-04-Kigour-bg/

Evan Mantyk, Epoch Times

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!