Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България е пред втория демократичен изпит - отваряне досиетата на корупцията, провалихме се в първия - отваряне досиетата на ДС и лустрацията – Комунист до комуниста мила моя майньо льо! Има ли начин да не се провалим?

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева, политолог

 Последните дни във фокуса на общественото внимание по различен начин попадат: руски шпиони, преследвани олигарси, прокурорски акции, президентски обръщения и премиерски отговори. 
На този фон активната част от гражданите вчера очакваше от САЩ да обявят за „първи тежко корумпиран“ някой от първите държавни мъже или знаков олигарх - символ на престъпната симбиоза между власт и бизнес. Надеждата беше свързана с подкрепа на слабата ни държава, която трудно може да се изправи срещу самата себе си и 

да разследва корумпирания си елит, 

същият, който е пленил повечето държавни институции. 
След обявяването на съдия Антон Миталов за персона нон грата за САЩ последва вълна на разочарование. Обвинен беше някакъв си почти неизвестен съдия от Специализирания наказателен съд. Акцията по „разобличаване на българска корупция“ от САЩ беше приписана основно на геостратегическото противопоставяне между САЩ и Русия на Путин заради пускането на обвинения в шпионаж Малинов да пътува до Москва. 
Само че, обвинението към съдя Миталов е за корупция, а не за политическа акция или дори симпатия. Става въпрос за злоупотреба с власт от страна на висш магистрат. 
Има нещо неосъзнато важно, което направиха американците с разкриването на този корумпиран съдия. Казаха ни къде е фундамента на справедливото общество и прозрачната власт – в 

независимостта на Съда

Няма нищо по-страшно от корумпираните орли на правосъдието. С такива свободите ни и очакваната справедливост са предварително обречени. Корупцията на магистратите обрича всички ни и гарантира спокойствие за олигарси, престъпници и политици, злоупотребяващи с власт. 
Посочената от САЩ порочна връзка: Специализиран съд - корупция - Путинова Русия атакува независимото ни правосъдие. Не е това, на което се надявахме, но е свързан и е даже по-важен знак. Трябва ясно да знаем, че което и висше длъжностно лице или олигарх да искаме да бъде изправено пред правосъдието, то ще трябва да бъде обвинено и съдено, точно от магистратите в този Специализиран наказателен съд. Обвиненията ще зависят от кадърността и смелостта на прокурорите от Специализираната прокуратура, а независимостта и почтеността на съдиите от Специализирания съд ще гарантира справедливите присъди. 
САЩ ни припомниха, че доверието и независимостта на магистратите ни гарантира справедливост и равнопоставеност пред закона. За САЩ това е жизнено важно условие за функциониране на демокрацията. И това е така. В САЩ представата за съдията е, че над него е само Бог. Магистратът не може да има симпатии и дори приятели. Нищо не трябва да му влияе дори емоционално, камо ли да се поддаде на властови натиск или да вземе подкуп. Най-известният пример беше разследването срещу президента Клинтън. Основното послание там беше – всички граждани са 

равни пред Съда
 
В България на прехода такъв независим съд не беше изграден. Скоро един демократ, един от малкото уважавани политици, призна за фундаментална грешка, че преди приватизацията не е направена съдебна реформа. Тогава справедливостта щеше да е по-малко дефицитна в обществото и бизнеса ни. В този контекст трябва да сме наясно, че олигарсите са феномен на следкомунистическия период на СССР и Източна Европа. Тяхната съдба зависи от правителството и съда. Те или са обсипани с държавни поръчки, или са в затвора.
 Ако ще се борим с корупцията, първото и необходимо условие ще е да имаме независими магистрати. Само такива ще могат да разплетат болезнените схеми на зависимост между политика, власт, престъпност, бизнес и медии. 
Много смели мъже и жени съдии ще трябва да се изправят срещу мощната власт на тежката корупция, подпомагана и от техни колеги. Срещу такива смели сърца в Италия мафията взриви километър магистрала. 

Отварянето на досиетата на българската корупция

в Съда ще е вторият демократичен изпит за българската демокрация. В първия се провалихме – отваряне на досиетата на ДС и лустрацията. За да издържи държавата сега, ще са нужни независими съдии. САЩ го знаят, трябва и ние да го разберем.

75% от ръководителите на дясно-комунистическата бкп-ГЕРБ са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Хитрите деца на Лукавия: Един от най-младите някога членове на БКП, израснал в семейство на комунисти – По наглост и лъжа е първи в ЕС!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!