Изземват златната колекция на Божков. Предлагал 10 000 лева на ден на човек от хазарта!

 

На Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година на територията на цялата страна, съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева. 


Събрани са доказателства, че Божков е предлагал дар в размер на 10 000 лв. всеки ден на длъжностно лице от Комисията по хазарта.
 Държавното обвинение имало данни, че част от печелившите в лотарията не са реални хора

В момента се проверява колекцията от антични предмети на фондация „Тракия“. Сред тях има стотици безценни артефакти, които се съхраняват при специални условия. От други имоти пък се изнасят колекции с картини на Божков.

Стойността на колекцията му възлиза на колосалните 100-200 млн. евро.

В обитавано жилище от обвиняемия Васил Божков са иззети множество картини. При претърсване на казино са иззети 400 хиляди лева.

Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари. За този период държавният бюджет е бил ощетен с над 500 милиона лева.

След акцията са обвинени 5 лица, 4 от които са извън България. Петият е бившият председател на комисията по хазарта, който е с обвинение за длъжностно престъпление. По отношение на петото лице е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление – това е бившият председател на Комисията по хазарта, съобщи Милева.

Данъчни ревизии текат във фирмите на Васил Божков по искане на прокуратурата. Това съобщи преди това финансовият министър Владислав Горанов по време на брифинг в Народното събрание."Текат данъчни ревизии. Те са възложени от прокуратурата. Преди да са приключили, няма как да имам информация и да я дам“, каза Горанов.

„Държавната финансова инспекция установи грешки в прилагането на закона от страна Комисията по хазарта, довели до стотици милиони, невнесени такси за организиране на хазартни игри“, разясни министърът.

Оттук-нататък много е вероятно да се издаде акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми, каза още финансовият министър.

"Прокуратурата знае срещу кого се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност", обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Предприети са действия по повдигане на обвинения на всички, които са участвали в групата, ръководена от Божков.

Наблюдаващият прокурор обясни, че не може всичко да бъде споделено към момента, тъй като разследването е в начален етап.

Това е най-мащабната операция, която сме провеждали към момента“, заяви на брифинга и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той обясни, че операция от такъв мащаб до момента не е имало. Извършени са множество издирвателни действия на територията на цялата страна. Те продължават и в момента, поясни Младен Младенов и съобщи, че заради иззетите културно-исторически ценности, притежание на Божков, е било нужно съдействие от експерти от Министерството на културата.

"Иззети са множество картини", информира и Милева, като поясни, че всичко свързано с тези ценности се разследва в момента.

Наблюдаващият прокурор пък информира, че се работи и по линия на установяване дали са реални всички печалби от лотарийните игри и дали са изплащани в действителност сумите. Образувано е досъдебно производство от друга прокуратура.

На брифинга стана ясно, че претърсвания и изземания наистина са направени в дома на съпругата на Божков - Елена Динева.

Милева успокои отново, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат прибрани в България лицата, които се издирват. Няма да остане ненаказан виновен независимо дали е министър, олигарх, прокурор, зарече се тя.

През цялото време на брифинга беше прожектирано видео, заснето с дрон, на имение на Божков на Витоша. Освен това бяха показани снимки на интериора на дома му, картини и други ценности.

Наблюдаващият прокурор заяви, че за повдигнатите обвинения се предвижда отнемане на половината имущество на бизнесмена.

Колекцията на Васил Божков е уникална. Сред експонатите й има единствени по рода си украшения, поставяни върху шлемовете на воини. Те са били носени при победен обход на градовете след битка. Някои от съдовете са носени като подаръци при преговори и върху тях е и образът на Орфей.

В колекцията на Божков има уникати като златни венци на тракийски владетели, златни маски и предмети като от Панагюрското златно съкровище. Може вече да се каже, че неговата колекция с тракийско злато е по-богата от тази на Националния исторически музей. 

През 2004 година Васил Божков създава фондация „Тракия“ с официална цел „организиране и подпомагане издирването и опазването на културните ценности, част от българското и световното културно-историческо наследство“. Неин изпълнителен директор е Кирил Христосков. Фондацията се занимава главно с излагане и обнародване на притежавани от Божков старини, но е финансирала и археологически разкопки през 2005 – 2007 г. 

Божков притежава сбирка от антични предмети, за които покойният проф. Божидар Димитров твърди, че са били изнесени от България преди 1911 г. и закупени в чужбина. През 2005 г. сбирката е описана от проф. Иван Маразов. Част от нея е излагана в Брюксел (2006) и Москва (2009). През 2011 г. в Националния исторически музей гостува изложбата „Тракия и Древният свят XV-I в. пр. Хр. – колекция Васил Божков“, съдържаща 230 паметника на тракийското и гръко-римското изкуство. 

Като колекционер Божков се обявява против приетия през 2009 г. Закон за културното наследство. 

Името на Васил Божков се споменава в изтеклата преди 10 години чрез Уикилийкс кореспонденция на посолството на САЩ в България. Заедно с Тодор Батков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Божков е даден като пример „за някои от най-известните връзки“ на българския бизнес с организираната престъпност. 

Пак според изтекла през Уикилийкс информация, през 2009 г. временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик в дипломатическа грама определя Божков като „най-печално известния гангстер“ и констатира, че Божков все още е активен „в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета и в незаконната търговия с антики.“

Васил Божков: Горанов всеки месец ни подписва отчетите – Също като Нено Димов за язовирите...

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...