Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Божков: Горанов всеки месец ни подписва отчетите – Също като Нено Димов за язовирите...

Също като Нено Димов за язовирите, министър Горанов всеки месец е подписвал без възражения отчетите на лотариите. Освен, че е автор на облекчените им тарифи, стана ясно днес. Обявеният за общодържавно и международно издирване собственик на Нове холдинг Васил Божков твърди, че се намира в държава на Балканския полуостров и не смята да се връща в България, защото се притеснява за живота си.

"Аз се опасявам да се върна в България, чувствам се застрашен за живота си. Ако се върна, сигурно ще ме арестуват веднага и какво ще се случи с мен, не знам. Репресивни времена са, не живеем в нормална правова държава, правим пропаганди, живеем като по времето на Гьобелс, даже и по време на комунизма не е било така", каза Божков по телефона за бТВ в четвъртък (30 януари) сутрин. Ден по-рано главният прокурор съобщи, че бизнесменът е задочно обвинен по седем обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство за престъпление по служба.

Васил Божков каза, че по негова информация вчера са били проверени 13 адреса, свързани с него и е арестувана жена му,за което обаче нямал повече данни. Той твърди, че се намира в държава на Балканския полуостров, като в отговор на въпрос каза, че не е в Сърбия.

Преди изявлението на главния прокурор в сряда по обяд Божков коментира пред Дневник, че не знае какво става, но не е избягал, не се крие и има законни начини да го потърсят. Днес Божков каза, че е решил да не се връща след чутото от Гешев.

"При тези обвинения за виновност, при тези решения на прокуратурата аз се опасявам да се върна в България. Какви са тези обвинения, дали могат да се намерят такива документи и такива доказателства из някой от офисите? Защо трябва да се изземват парите на работещи компании, да се арестуват хора, нямащи нищо общо с това, как мога да се върна при това положение. Ако Гешев иска да търси престъпници във връзка с тези такси и този закон, нека се огледа по-високо от членовете на Комисията по хазарта.

Може би Гешев е силен в наказателното право, но не и в търговското", заяви Божков.

Той отрече да е общувал с хора от комисията по хазарта, отрече и да се е опитвал да влияе по някакъв начин на членовете на комисията. "Това е един от най-строго регулираните бизнеси в България. Няма начин да се влияе", каза Божков.

Зад обвинението "ръководител на организирана престъпна група" "стоят бръщолевенията на едни луди хора, които твърдят един път едно, един път - друго", каза Божков. Той отрече и да е правил опит за подкуп на длъжностно лице.

"От прокуратурата досега никой не се е опитвал да се свърже с мен. Аз мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор за мен е опасно да се върна в България.

Не съм престъпник, като се стигне до съд, сигурно ще се изправя и пред българския съд.

Претърсени са 13 мои офиса, претърсен е домът ми, не знам колко души го претърсват. Арестувана е жена ми, която хабер си няма от нищо, след това може би е върната, за да продължи претърсването, може би си седи в ареста, нямам информация. Засега не са засегнати други членове от семейството ми. Засега не е иззето нищо", съобщи още собственикът на Нове холдинг.
"Докато имам възможност, Левски ще бъде добре", подчерта той. "Не се укривам, стоя си в чужбина. Има ли някакво значение къде съм?", обяви още Божков.

Прокуратурата все още не е съобщила никакви подробности по обвиненията и задържаните.

В официална позиция, разпратена до медиите от Нове Холдинг написаха: „С досегашните си действия, става очевидно, че държавата влиза в ролята на “бухалка” и за целта не се пестят средства – от  измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици.

Различни институции са правили различни проверки на всички лотарийни игри през годините и ние винаги сме съдействали на властите. Приветстваме всяка проверка и сме предоставяли всяка изискана от нас информация без забавяне. Нещо повече – нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време.

Отново ще напомним, че Агенцията за държавна и финансова инспекция установи, че няма нарушение на закона при плащаните от нас такси. Ние сме спазили буквата на закона и нямаме неплатени задължения към държавата. Това потвърждава и финансовия министър и цялото министерство на финансите чрез подписаните лично от тях месечни отчетни справки в продължение на години.

Известните вече поправки в Закона за хазарта са приети от ГЕРБ и са мотивирани от финансовият министър Владислав Горанов през 2014 г. Комисията по хазарта е на подчинение на финансовото министерство и през целия период, който формално се разследва, министър на финансите е бил Владислав Горанов.

Изземват златната колекция на Божков. Предлагал 10 000 лева на ден на човек от хазарта!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!