Мистерия! Стефка Костадинова отново е номер едно

Новини Стандарт

Световният рекорд на Магучих не е признат официално

Едно историческо постижение в световния спорт продлжава е да е обвито в мистерия. Още повече, че тук е замесен и феноменален български спортист, който в случая просто няма никаква вина.

Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд в скока на височина, който бе притежание на българката Стефка Костадинова в продължение на близо 37 години.

Резултатът на украинката обаче остава някак обгърнат в мистерия и все още поражда много въпроси, които чакат своите отговори.

Постижението 210 см дойде изневиделица, тъй като Магучих изведнъж и много неочаквано подобри летните си резултати с близо 10 см и след това не потвърди в нито един старт подобен потенциал.

Състезанията за тази година приключиха с последните два големи турнира за сезона, в които украинката победи с „невзрачните" съответно в Цюрих 196 см и на финала на Диамантената лига в Брюксел 197 см, като и в двата случая направи по три неуспешни опита на 201 см.

Специалистите се питат как е възможно цял сезон да скачаш около 2-та метра и само в един турнир да „избухнеш" с феноменален световен рекорд 210 см, чакан почти четири десетилетия, а след това до края на годината отново да „слезеш" на двата метра.

 Породиха се съмнения дали за украинката не е имало „зелен коридор" и дали всичко около допинг контрола на този турнир е било наред. 

И още – коректно ли са измервани височините при вдигането на летвата по време на състезанието в Париж.

Извън конспирациите

На първо място – рекордът все още не е признат от Световната лекоатлетическа асоциация.

Нещо повече - там най-отгоре продължава да е рекордът на Стефка Костадинова от 209 см. Това не е единичен случай и понякога признаването на даден резултат отнема повече време.

 Странното в случая е, че на същия турнир в Париж кенийката Файт Кипйегон чупи световния рекорд на 1500 м с 3:49,04 мин и постижението отдавна бе признато от  Световната лекоатлетическа асоциация. Кое поражда забавянето при ратификацията и защо вече три месеца това не се случва, а Стефка продължава да стои в световните рекорди със своите 209 см редом до обявения със звездичка резултат на Магучих?

Наред с това, преодоляването на тези чакани почти 40 години 210 см не е излъчено директно по телевизията, въпреки прякото предаване на турнира в Париж. Уникален гаф на режисьори и тв продуценти или планирано затъмнение.

Освен това, рекордът на Стефка Костадинова бе подложен напоследък на безпрецедентен натиск. Десетилетия наред тези 209 см „бодяха очите" на редица функционери и босове на световната атлетика и те настояваха за анулиране постижението на българката, пише 24 часа.

Плюс съмненията, че някой е посегнал некоректно заради конюнктурни или други причини извън спорта върху знаменития български рекорд на Стефка Костадинова .

Светът заслужава истината за това колко може да скачат нависоко жените и коя е най-високата дама на планетата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мистерия! Стефка Костадинова отново е номер едно - Спорт — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!