Босовете на ТИМ пръскат римски саркофаг с шампанско

Кристина ПАТРАШКОВА, Филтър

Не си никакъв инфлуенсър, блогър, влогър, тиктокър или светска персона, ако си бил на Северното Черноморие, но не си се снимал пред вила „Чинка“. Луксозният комплекс, който предлага 5-звездни апартаменти, хотел и различни ресторанти и барове, е перла в туристическата корона на една от най-мощните икономически групировки в страната – ТИМ. Тя е създадена през 90-те години на миналия век, притежава десетки дружества с различна дейност и е управлявана от Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев. През 2006 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю праща специална грама отвъд океана, в която сравнява ТИМ с „Мултигруп“ и изразява съмнения, че групировката си служи с незаконни практики.

Вила „Чинка“, която се намира на 8 километра северно от Варна, е морската гордост на тимаджиите, която щеше да загуби част от славата си без разположения пред нея плаж „Раджана“. Управителите му се хвалят, че според легендата точно тук са се провели славните битки на известния мореплавател Марко Чинка с изкусителни русалки. Плажът е част от комплекса на ТИМ и е изкуствено създаден с нарочно донесен пясък. На барбарони под чадърите събират тен известни певци, футболисти, депутати, служители на министерства. Сред прохладата на морския бриз питиета са отпивали както бившият кмет на Варна Иван Портних, така и настоящият Благомир Коцев. Разбира се, тук се отбиват Марин Митев, Иво Каменов и Тихомир Митев. Идват висши полицейски шефове, служители на министерства, включително и на културното ведомство.

Всеки ден в следобеден час тук се извършва парвенюшки ритуал. На гостите се предлага евтино шампанско, с което те пръскат приятелите си, както и случайни туристи, някои от които ужасени и с писъци напускат плажа. Повечето от забавляващите се са прекалили с алкохола, а някои и с други вещества. Пръските от шампанско обливат всичко наоколо, включително и барплота, който се отличава сред плажния екстериор. Той е разположен на „Раджана“ от няколко години, на него са се подпирали с питие в ръка знайни и незнайни съвременни герои на прехода, който вече 35 години чака своя край. Барплотът наистина е впечатляващ – на очи веднага се набиват великолепни релефни изображения на гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис (двуостра брадва). Размерът е 90 х 235 х 75 см. Странно, плотът е боядисан с фасадна боя, но и тя въпреки старанието на съвременните рушители на България не може да загрози изяществото му. Предметът е изключително впечатляващ, а познавачи на изкуството са се дивили на майсторството на каменоделеца, направил такова прекрасно копие на античен саркофаг.
Скоро се изясни, че въобще не става дума за копие, а за оригинал. Римският саркофаг от II век, открит на плажа в курорта Св. св. Константин и Елена неотдавна, се оказва точно барплотът от плаж „Раджина“. През годините върху него са танцували плеймейтки, разкрепостени тийнейджърки и всякакви развеселени туристи.
Археолозите, които в момента го реставрират, са категорични, че той е типичен за Северозападна България, изработен е от черупчест варовик и най-вероятно е бил открит от иманяри в района между Плевен и Видин. Вместо да го занесат в музей, те са го продали незаконно и така той се е озовал в бара на плажа, собственост на групировката ТИМ. Някои смятат, че може да е боядисан с фасадна боя, за да се скрие неговата автентичност, но това изглежда чудовищно, защото, ако е вярно, означава, че доскорошните собственици са се отнесли като абсолютни вандали към шедьовър от културно-историческото ни наследство.

Възможно е босовете на ТИМ да не са знаели стойността на находката, но това е съмнително, тъй като едва ли са я получили безвъзмездно. А и е тревожно толкова мощни бизнесмени да не разполагат с експерти, които да ги уведомят, че красят плажния си бар с изключителен предмет, който принадлежи на държавата и би бил гордост за всеки световен музей.

Други елитни морски комплекси също са изложили римски статуи и антики в градините и фоайетата си, но всички те са регистрирани в Националния исторически музей, както повелява законът.

По информация на „Филтър“ в бар „Раджана“ скоро е бил извършен ремонт. Възможно е саркофагът да не се е вписвал вече в новия екстериор и затова е бил захвърлен на плажа.

Във всички случаи босовете на ТИМ дължат обяснение пред компетентните органи и отделите за опазване на националното културно-историческо наследство как са се сдобили със саркофага и защо са го съсипвали в продължение на години. Крайно време е и да спре да се говори за мистериозен саркофаг. Той е познат на безброй хора, които са посещавали плаж „Раджана“ и вила „Чинка“ през последните години. Бил е незаконна собственост на босовете на ТИМ, а специализираните институции и прокуратурата е редно да се самосезират за нарушението. Лицемерно е да се хвалим с изключителните артефакти, които се откриват по нашите земи, да излагаме съкровищата си в световни музеи, да организираме експозиции от времето на тракийските царе в Лувъра, а в същото време да се заливаме с шампанско, подпрени на барплот от II в.


Иначе саркофагът от плажа ще бъде реставриран и най-вероятно ще бъде изложен в двора на Археологическия музей във Варна, където отдавна му беше мястото.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Босовете на ТИМ пръскат римски саркофаг с шампанско - Филтър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!