Топ прогноза от топ политолог: Ахмед Доган и ДПС може да са втора сила, Пеевски е аут! 51-ят парламент...

Би Нюз

Категорична прогноза за убедителна победа на Ахмед Доган над Пеевски сред избирателите направи водещ български политолог, който работи с данни на водещи социологически агенции. Ако изборите закъснеят до декември, избирателната активност ще удари дъното от 20-25%.

Ако имаме кабинет, когато и да са изборите, той ще е нестабилен. Това е мнението на политолога доц. Милен Любенов.

Като резултат от последните политически събития той вижда още по-ниска избирателна активност:

„Не очаквам решението да бъде в 51-вия парламент, който ще е доста фрагментиран и с ниска степен на представителност. Твърде е възможно да се формира някакво правителство, но то ще бъде вероятно с много кратък живот. Трябва да се мисли дългосрочно. Пътят за решение на кризата е в самите политически партии“.

Според него президентът не може да бави процедурата:

„Колкото по-далече са изборите, толкова тази предизборна кампания ще продължи и толкова повече хора ще се откажат от изборния процес. Ако изборите са през декември, очаквам избирателната активност тогава да бъде в рамките на 20-25%“.

Това е една много тежка политическа криза, която се дължи на опитите през последните 3 години да се направят реформи, изказа мнението си политологът в интервю за предаването „12+4“ по „Хоризонт“. И обясни:

„Тези реформи бяха неуспешни от една страна заради липсата на мнозинство, а от друга – на неумението на управляващите тогава в лицето на ПП-ДБ да се възползват от тази ситуация след протестите през 2020 г., когато имаше много сериозна подкрепа за реформи. Сега нещата се връщат в изходна позиция. Това няма да е лесна борба“.

По думите му сега се виждат силните преплетени мрежи от зависимости в държавата. Той обаче подчерта, че те не се дължат само на една фигура:

„Пеевски е продукт на системата. Той е продукт на тази завладяна държава. Това се случи със съдействието на ДПС, а и със съдействието на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов“.

Пред Нова Нюз политологът прогнозира, че ДПС на Ахмед Доган може да бъде отново втора политическа сила с резултат от около 250 хиляди глада, което е техният минимум. Според доц. Милен Любенов при ползване на изборни технологии таванът на формацията на Делян Пеевски ще бъде между 50 и 100 хиляди гласа, което е на ръба на влизането в парламента.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Топ прогноза от топ политолог: Ахмед Доган и ДПС може да са втора сила, Пеевски е аут! 51-ят парламент няма бъдеще - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!