Енергийният министър в аферата „Чирен“ си е купил имот на остров Крит и спестил 600 000 лв. от заплати

Владимир Малинов си е купил имот от 3,350 дка в Маврикиано, Гърция.

Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bg

НАП следи за доходи и от продажби в интернет

Служебният енергиен министър Владимир Малинов е един от най-богатите държавни служители, показва справка в имотната му декларация. Миналата седмица Европейската прокуратура започна разследване, което касае изпълнението на обществена поръчка с европейски средства, възложена от Малинов в качеството му на изпълнителен директор на държавното дружество „Булгартрансгаз“. Преди да бъде назначен през април за служебен министър на енергетиката, той беше изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ от 2018 г.

Малинов декларира, че е закупил урегулиран поземлен имот от 3,350 дка в Маврикиано, ваканционно селище на о-в Крит в Гърция. Посочената цена е 234 699 лв. Имотът в Гърция е закупен през 2022 г. с трудови възнаграждения, е написал държавният служител в имотната си декларация за 2023 г.

Размерът на годишния му доход е 221 969 лв. (което прави над 18 000 лв. на месец), а на съпругата му, Георгица Петрова Стоянова, член на Комисията за защита от конкуренцията, 94 251 лв.

Малинов има банкови влогове – спестявания от трудови възнаграждения в размер на 612 585 лв., от които 22 731 лв. са от продажбата на автомобил и 10 000 лв. са дарение.

Изпълнителният директор на БЕХ също с вила в Гърция

Владимир Малинов не е единствения висш държавен служител в енергетиката с имот в Гърция. Валентин Николов, бивш зам.-министър на енергетиката, депутат от ГРЕБ, бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, а в момента изпълнителен директор на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), си е купил къща с двор в курортния град Неа Потидея на п-в Халкидики в Гърция през 2017 г. за 220 000 лв., също като Малинов със спестявания от заплати, показва справка в имотната му декларация.

Как се харчат парите в енергетиката

Европейската прокуратура разследва дали държавното дружество „Бургартрансгаз“ през 2023 и 2024 г., когато Малинов е бил изпълнителен директор, е облагодетелствало частна фирма – „Главболгарстрой“ – с европейски средства по проекта за разширение на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“.

Причината са промени в изпълнението на проекта, които се различават от тези, заложени в техническия проект и чрез които се правят икономии в полза на фирмата-изпълнител на обществената поръчка. Въпреки замяната с по-евтини дейности от първоначално заложените в техническото задание, цената по договора остава непроменена.

Разследване на Обективно.БГ показа, че „Булгартрансгаз“ е застрашил ефективността и безопасната експлоатация на разширението на „Чирен“, за да спести 80 млн. лв. на „Главболгарстрой“. Преди дни европейските прокурори иззеха документи от офисите на „Булгартрансгаз“ и „Главболгарстрой“, за да установят дали държавното дружество е облагодетелствало частна фирма – „Главболгарстрой“ – с европейски средства по проекта за разширение на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“.

Сигналът до Европейската прокуратура е подаден от Българския енергиен и минен форум, след като преди това същият сигнал е изпратен още през февруари до всички възможни български институции: парламент, министерствата на енергетиката и финансите, прокуратурата, МВР. Отговор няма. Единствената институция, която се отзовава, е Европейската, не българската прокуратура.

Сигналът се основава на шокираща докладна записка от 28 септември миналата година, изпратена от вътрешния одитор на „Булгартрансгаз“ Велко Пеев до изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Докладната записка е приложена към сигнала, който е публикуван на сайта на Българския минен и енергиен форум. Не само че Малинов не взема мерки, но впоследствие вътрешният одитор е освободен от длъжност, научи Обективно.БГ, а измамата продължава с мълчаливото одобрение на всички отговорни лица. Докато вътрешният одитор е уволнен, Малинов е повишен до поста енергиен министър в сегашното служебното правителство.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Енергийният министър в аферата „Чирен“ си е купил имот на остров Крит и спестил 600 000 лв. от заплати

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!