Анализатори: Титанична битка в ДПС, Доган губи влияние, кризата ще се пренесе в ЦИК

Доган е официализирал слабостта си с несъбирането на кворум на срещата вчера в Росенец

Силовият капитал е в Доган, финансовият – в Пеевски. Въпросът сега е кой какво парче ще вземе.

"Случват се знакови събития в ДПС. За пръв Делян Пеевски си позволи да внуши, че Ахмед Доган е крадец, откраднал е пари от ББР. Това каза журналистът от БНР Силвия Великова в сутрешния блок на БНТ.

Великова, която коментира политическата каша в България заедно със собственика на "Епицентър" Валерия Велева, обърна внимание и на казаното от Пеевски за "моя партия". Според двете, в ДПС войната вече е на всички фронтове и не е ясно какво ще се случи за изборите, тъй като Пеевски заплаши със съд всяко едно вътрешнопартийно решение, което ДПС успее да вземе.
Според Валерия Велева тепърва ще бъдем свидетели на титанична битка в ДПС, тъй като силитe са почти изравнени и е знаково, че Доган не е успял да събере кворум за ЦОБ, който лично е свикал. Велева подчерта, че оттук нататък въпросът е кой и как ще регистрира листите на ДПС.

Възможността ДПС да не се регистрира за участие в изборите коментираха политически анализатори в сутрешния блок на бТВ.

"Ако този вътрешен блокаж в ДПС продължи, не изключвам варианта, в който тази партия, която познаваме от 24 години, с нейната регистрация, явявайки се на всички парламентарни избори, да не се регистрира дори за тези избори и двата лагера да ползват други партии за мандатоносители", прогнозира политологът Димитър Ганев.

Журналистът Илхан Андай стигна по-далеч, обявявайки, че и двете групи в партията работят по варианта да се закачат за коалиции, но според него най-напред ще се опитат да регистрират листите си чрез единия и другия председател.

"Вътрешнопартийното напрежение ще се пренесе в ЦИК, ще стигне и до съда", смята Андай.
Илхан Андай смята, че цената на Доган е паднала. "Както не могат да съберат кворум за ЦОБ, не могат и за Централен съвет. Самият той вижда себе си не като едноличен водач, не като онзи силния вълк, а между редовете на неговото слово отправя един призив към всички политически сили да съберат една глутница срещу Делян Пеевски, защото Доган признава, че от всички хора, които той промотираше като оперативни, Делян Пеевски не е хапка за него", заяви Андай.

От своя страна журналистът Бойко Станкушев обърна внимание, че Пеевски също не може да събере кворум.
"Сигурен съм, че г-н Доган си гледа хронометъра", каза Станкушев, прогнозирайки, че ще извади от ръкава някакво решение в последния момент.

Битката в ДПС е много жестока и никой не може да надделее. Ахмед Доган и Делян Пеевски са заложници и на общественото мнение – образите им са ясни на хората. Това заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на Нова телевизия.

По думите й Доган е официализирал слабостта си с несъбирането на кворум на срещата вчера в Росенец.

„Пеевски в момента се е позиционирал много по-близо до Запада и тези, които го санкционираха, а вътрешнополитически той разобличава корупционни практики“, каза тя.

Журналистът Веселин Стойнев смята, че това са демонстрации от страна на Пеевски.

По думите му „силовият капитал е в Доган, финансовият – в Пеевски. „Въпросът сега е кой какво парче ще вземе. Когато МВР е в твой ръце може да се спечели един доста добър ресурс“, заяви журналистът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Анализатори: Титанична битка в ДПС, Доган губи влияние, кризата ще се пренесе в ЦИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!