Властите в Киев забраняват УПЦ

Труд

Украински полицаи охраняват катедралата “Свети Георги” на УПЦ, 5 април 2023 г.

По заръка на Зеленски

Изкореняват православието, казва Кремъл

Украинската Върховна рада прие на второ четене проектозакон, който проправя пътя към забраната на свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ), предаде “Ройтерс”.

Депутатът от партия “Глас” Ярослав Железняк уточни на профила си в социалната мрежа “Телеграм”, че за проектозакона са гласували 265 депутати във 450-местния парламент.

“Ройтерс” припомня, че повечето Украинци са православни християни, но са разделени между свързаната с Москва УПЦ и независимата от 2019 г. Православна църква на Украйна.

Документът, определян от ДПА като спорен, влиза в сила 30 дни след публикуването си и позволява на отделните енории девет месеца да скъсат връзка с Москва.

Руската държавна информационна агенция посочва, че законопроектът е бил изготвен под преките указания на президента Володимир Зеленски и приет на първо четене още през октомври 2023 г.

В продължение на почти година обаче документът не е внесен за второ четене поради опасения, че няма да спечели достатъчно гласове и ще предизвика недоволство на Запад.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова осъди остро закона - според нея забраната на УПЦ цели “изкореняването на каноничното истинско православие” и замяната му с “лъжлива псевдоправославна църква”.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Властите в Киев забраняват УПЦ - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!