Lupa.bg: Издирваният Стоян Мавродиев върти офшорките на президента Плевнелиев

Lupa BG

Грабителят от ББР е управлявал от 1998 г. до 2000 г. българското представителство на международната компания "Окра" на бивщия държавен глава

Докато един от разследваните за кредита-грабеж от Българската банка за развитие в размер на 150 млн. лв. - бизнесменът Румен Гайтански-Вълка, сам се яви пред властите и е в ареста, основният обвиняем за отпускането на заема - бившият главен изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев продължава да стои в сянка.

От миналото на икономиста обаче изплуват все нови и нови съмнителни далавери, а вече освен имената на Гайтански и Ахмед Доган, се появи името и на един президент - Росен Плевнелиев.

Председателят на Комисията за финансов надзор и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев е управлявал от 1998 г. до 2000 г. българското представителство на международната компания "Окра", която е специализирана в създаването на офшорни фирми. Именно „Окра България“ получава правото да управлява кипърската офшорка „Инокс“ на предприемача Росен Плевнелиев от 5 май 1999 г. до 8 юни 2000 г.

УНИКАЛНО ФОТО: Вероника Кавракова - Плевнелиева, първата съпруга на бившия президент, е официален собственик на офшорката "Окра консултинг Болканс"

Стоян Тодоров Мавродиев представлява като управител "Окра България", която е част от "Окра Сейшели" ООД. На 4 август 2000 г. Софийски градски съд вписва вписва Мавродиев в Търговския регистър едноличното дружество с ограничена отговорност "Окра консултинг Болканс" с капитал 5 000 лв. Така "Окра България" престава да съществува, а Мавродиев вече е собственик на новото дружество.

При пререгистрацията на компанията като акционерно дружество през 2001 г., изплува още едно име, вече познато от документите за офшорката на Росен Плевнелиев. Човекът, подписал се като финансов директор на "Окра България" на 5 май 1999 г. Евгени Добрев, през 2001г. вече е управител и съсобственик заедно със Стоян Мавродиев на "Окра консултинг Болканс".

На 5 май 1999 г. Росен Плевнелиев изпраща по факс именно на Добрев данни за първата си съпруга Вероника Плевнелиева, която държи основния пакет от акиции.

Съпругата на Мавродиев, Ива Тодорова Мавродиева, също не е никак случайна. Тя е в Управителния съвет на новото дясно сдружение на Димитър Абаджиев - Европейски демократичен път.

Тя е била изпълнителен директор на фондация "Демокрация" от 2004 г. до средата на 2006 година, когато заедно с Абаджиев я напускат, а той я кани в новото сдружение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Издирваният Стоян Мавродиев върти офшорките на президента Плевнелиев - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!