Георги Марков: Радев да изчака с указа - ще е смешно да правим избори 10-15 дни преди изборите в САЩ

Три години след като ПП-ДБ се намесиха в политическия живот на България, ние сме в ситуация на занулена държава.

Ние сме в конституционна криза от мига, в който извършиха погрома върху Конституцията

Автор:
Лора Борисова

За коментар на актуалните политически събития около отказа на президента Радев да подпише указа за предложения кабинет от кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева потърсихме бившия конституционен съдия и екс депутат Георги Марков.

Ето ги и акцентите от разговора с него:

- България не е в конституционна криза от днес. България е в конституционна криза доста отдавна, още когато се извършиха т.н. „промени” в Конституцията от Христо Иванов

- Промените в Конституцията на "правната нула" Христо Иванов са в разрез с тълкувателно решение номер 3 от 2003 г. на КС, което аз съм подписал.

- "Менюто", от което може да се избира служебният премиер съдържа ограничен брой лица и всичките те до едно по дефиниция не трябва да участват в изпълнителната власт и по дефиниция конституционно са деполитизирани.

- В конкретния случай, на който сме свидетели днес, Радев не носи вина, по простата причина, че той е държавен глава и има конституционното права да откаже да назначи министър. Заради „правната нула” Христо Иванов и безгръбначието на шест конституционни съдии, ние ще бъдем със служебно правителство без политическа отговорност.

-  Три години след като ПП-ДБ се наместиха в политическия живот на България, ние сме в ситуация на занулена държава. През 2020 г. Радев направи грешка, че вдигна този юмрук и им даде картбланш, колкото и да беше предизвикан от акцията на Прокуратурата, която беше незаконно извършена в Президентството. 

- 35 години след демократичните промени – най-лошото, което можеше да ни се случи, се случи. Това е свирепата цензура, която надхвърли комунизма.

- На 4 ноември са изборите в Америка, който този път ще се отразят на световната политика и най-вече на европейската. Затова смятам, че изборите в България трябва да се проведат на 10 ноември - една символична за нас дата. 

- След победа на Тръмп, ние не можем да бъдем и с него, и със Западна Европа. Тръмп отсега е сиктирдосал Западна Европа. Не можем да бъдем и с ЕС, и с Америка след победа на Тръмп.

- Сорос чрез неговите НПО-та и финансираната от него „Америка за България”, както и Посолството чрез „Магнитски“ също, се намесиха грубо в политическия живот на България през последните 3 години. Те ни натрапиха т.н. Кирчо. 

- Г-н Марков, как ще коментирате политическите събития от знаменателния 19 август, когато Радев отказа за приеме от номинираната за служебен премиер Горица Кожарева състав на правителство? Очаквано ли беше решението на президента Радев?

- Прочетох във всички български медии, че България е в конституционна криза. Аз обаче считам, че страната е в конституционна криза доста отдавна, още когато се извършиха т.н. „промени” в Конституцията от Христо Иванов. Това беше ужасен удар върху правната система на България, върху българския правен ред. Защото по един изключително безскрупулен начин тази "правна нула" предложи, а две-трети от депутатите му се хванаха на акъла, обикновено Народно събрание да иззема функциите на пряко избран държавен глава - нещо, което е недопустимо, съгласно тълкувателно решение номер 3 от 2003 г. на КС, което аз съм подписал. Още тогава България изпадна в конституционна криза. За жалост, Конституционният съд, или по-точно 6 човека от него, не гласуваха за отмяна на текста. Шестима гласуваха за отмяна, той остана да „виси”, но не беше отменен. Очевидно, тези шест конституционни съдии считат, че Радев ще е вечен и са забравили, че той има мандат още само 2 години.

Искам пак да припомня и да подчертая - Христо Иванов го набутаха от "Америка за България" на Росен Плевнелиев за правосъден министър. И то без да е писал нито съдебно решение, нито обвинителен акт, нито дори нотариален акт, беше известен само с неплатените си адвокатски такси. Кирил Петков ни го натресе директно Байдън, с публично писмо до Радев го назначи. Ние сме колония, държава без суверенитет!

- И все пак как се стигна до настоящата драматична ситуация в държавата, в която президентът сякаш е в безизходица?

- Стигна се до абсурда „правната нула” Христо Иванов да чете от трибуната на Народното събрание невероятни лудости, които доведоха България до политическа лудница, без никой дори да му направи една реплика. От трибуната на Народното събрание той предложи и беше гласувано в Конституцията, цитирам неговите думи – „меню”, от което президентът може да избира само служебния премиер. Това „меню”, освен, че е неподходящо като фраза съдържа много ограничен брой лица и всичките те до едно по дефиниция не трябва да участват в изпълнителната власт и по дефиниция конституционно са деполитизирани. Имам предвид – шефа и заместниците на БНБ, шефа и заместниците на Сметната палата, Омбудсмана. Нещо повече - беше се стигнало до олигофренията и председателят на Конституционния съд да е в това „меню”. И още повече, от трибуната на Народното събрание тази „правна нула”, сложена на политическата сцена от Сорос и неговия „Институт за правни инициативи”, каза, че тези лица имали конституционното задължение да станат премиери. Това значи, че студентите от I-ви курс да си хвърлят студентските книжки, да напуснат Юридическия факултет и да минат в други университети, щом може да имаме Конституция, по силата на която някой може да бъде задължен да стане премиер.

Оттук дойдоха всички беди, че бяха оставени тези текстове, без ясна процедура какво става, ако всички от „менюто” откажат, защото такава хипотеза е напълно възможна и тя се разигра при назначаването на Главчев. Ако той беше отказал, нямаше кой в България да ни каже кой става служебен премиер. Главчев, който е известен патриот прие. Аз горещо го молех да не приема, защото един път завинаги трябва да се види абсурдността на тази т.н. конституционна гавра - служебното правителство не носи отговорност пред никого - нито пред президента, нито пред парламента. С други думи, конституционната криза в България е налице доста преди настоящия момент.

- Вие сте известен със своите критики към президента Радев, дори от трибуната на парламента единствен му поискахте импийчмънт.  Сега изправен ли е Радев пред такава евентуална възможност?

- Така е. В конкретния случай обаче Радев не носи вина, по простата причина, че той е държавен глава и има конституционното права да откаже да назначи министър. Не можеш да кажеш на един държавен глава да издаде указ, преценил е - не е издал указ. Иска да се смени вътрешния министър, г-жа Кожарева не иска да го смени, което също е нейно право, и мандатът пропада. Така, миналият път, доколкото помня, той бламира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, който беше гласен да стане външен министър. Истината е, че с тези промени в Конституцията "правната нула" и останалите му направиха един хаир -  Радев няма да носи отговорност за служебното правителство – дали това или друго, ако утре стане война, наводнение или безводие, взривове или пожари.

- Още в началото на 2021 г. в интервю за Епицентър.бг Вие прогнозирахте, че ще станем свидетели на избори до дупка. Думите Ви се оказаха пророчески.

- Аз го казах още тогава, защото видях, че в България се извършва пуч, майдан по украински образец, влачеха се бесилки и ковчези пред Министерския съвет, бяха подпалени български полицаи и това се извършваше основно от НПО-тата на Сорос. Тогава Радев направи грешка, че вдигна този юмрук и им даде картбланш, колкото и да беше предизвикан от акцията на Прокуратурата, която беше незаконно извършена в Президентството. С други думи, ако се върнем какво каза един от най-видните либерали, освен Джордж Сорос, а именно Карл Швааб, който е шеф на форума „Давас”, трябва да се върви към зануляване на националните държави. Три години след като ПП-ДБ се намесиха в политическия живот на България, ние сме в ситуация на занулена държава.

- Защо смятате, че държавата е занулена, това твърдение звучи много страшно?

- Да си видим институциите. Отиваме на седми поред избори - сега предричам, че ще отидем и на осми. Имаме един ВСС, който е с безнадеждно изтекъл мандат, но не се попълва. Страната ни остана без главен прокурор, дълго време беше и с непопълнен Конституционен съд. 35 години след демократичните промени – най-лошото, което можеше да ни се случи, се случи - това е свирепата цензура – телевизии като бТВ, Нова, Националното радио, която надхвърли комунизма.

- Въпросът е какво да правим оттук-нататък?

- Днес Пламен Киров, професор по конституционно право, шеф на Конституционната катедра в университета, каза, че това, което правим е да отиваме на избори и дотогава кабинета „Главчев” ще си изпълнява задълженията.

- Според Вас кога ще бъдат насрочени седмите поред предсрочни парламентарни избори? Ваше предложение е това да се случи на 10 ноември. 

- Първо, 10 ноември е приета като дата на промяната. 10 ноември 1989 г. – падането на Живков, 14 декември 1989 г. – падането на комунизма. И е хубаво да си помислим след 35 години какво очаквахме на 10 ноември и дали очаквахме това, което се случва в момента – една разделена България в тежка демографска криза, и което е най-смешно и жалко, останала без партии. Защото, ние на 10 ноември 1989 г. сутринта се събудихме с една партия и един вожд – БКП и Тодор Живков, а 35 години по-късно, уж зажаднели за многопартийност, свобода на словото и плурализъм, ще се събудим пак с една партия. Тя се нарича ГЕРБ и Бойко Борисов. С тази разлика, разбира се, че ГЕРБ не е толкова силна, колкото беше БКП през 1989 г.

- 10-ти ноември безспорно е символна дата, но има ли друга причина, поради която вотът да бъде толкова изместен във времето?

- На 4 ноември са изборите в Америка, които този път ще се отразят на световната политика и най-вече на европейската. Тъй като, ако Тръмп победи, което аз очаквам, следейки кампанията в Америка, това няма да е победа на обикновен републикански кандидат, а на тръмпист - защото Тръмп е явление, надхвърлящо многократно машабите на републиканската партия. Както и неговия вицепрезидент Ванс – той е антиглобалист, миротворец, той е „за” националните държави, „за” патриотизма, „за” историческата памет, той е срещу миграцията, срещу третия пол и „за” християнските ценности, тоест той е „за” всичко това, което днес не е Западна Европа. Тя е „за” войната в Украйна, срещу патриотизма, срещу националната държава, срещу историческата памет, там не се споменава думата християнство, върлуват гей-бракове, миграция на ножа и прочие. Подигравката с християнството се видя и на откриването на Олимпиадата.

- Какви биха били евентуалните мотиви на президента да забави указа толкова, че вотът у нас да се проведе след този в Америка?

- Ако се върнем назад във времето, ще си спомним, че президентът Росен Плевнелиев мота един мандат три месеца. Горе-долу беше така навремето с д-р Желев и с Петър Стоянов. Тоест, ситуацията в момента след като се провали мандата на г-жа Кожарева, а парламентът е във ваканция, според мен изисква допълнителни консултации на президента с останалите политически сили в парламента. През това време Главчев си управлява, докато не бъде избрано и назначено от президента ново. Опасност да останем без правителство няма. Нека Радев изчака с указа, защото ще бъде много смешно да правим избори 10-15 дни преди американските, което ще направи тотално безинтересни нашите, тъй като американските избори в последния месец ще са „на живот и смърт”. И нашите избори някак ще бъдат неглижирани. По-хубаво е и септември да няма кампания – някой хора са по море, други правят зимнини за черни дни, трети - стягат ученици и студенти. Но новите избори по никакъв начин няма да решат политическата криза! Ние сме без институции, със слаби партии и България няма водач, не се задава спасител, Бойко беше последният!

- Какво ще се промени за нашата страна след избора на нов президент на Америка?

- След победа на Тръмп, ние не можем да бъдем и с него, и със Западна Европа. Тръмп отсега е сиктирдосал Западна Европа, което най-ярко личи от думите на неговия вицепрезидент Ванс, който на въпрос, какво ще стане, ако Русия навлезе в Германия, каза: Аз не вярвам, това са думи на г-жа Харис, но ако Русия навлезе в Германия и тя не може да се справи като четвърта икономика с руснаците, да си „седне на задника и да се въоръжава”. Всеки, който поне малко се интересува от политиката на Тръмп, не може да не е видял, че в неговия речников фонд от Европа има само едно име и то е Виктор Орбан. Тоест, Тръмп залага на Орбан в Европа и ще бие шута на Европейския съюз в сегашния му вид, ще залага на Орбан и новата формация, която се нарича „Патриоти за Европа”. В нея са Льо Пен, победителка на изборите във Франция, Вилдерс – в Холандия и Кикъл в Австрия и т.н. Затова е хубаво да изчакаме другите, за да видим накъде ще сме ние, българите. Ние сме много адаптивни и досега ни беше удобно, както навремето бяхме със СССР, сега да сме с ЕС и САЩ. Само че при победа на Тръмп, не може да сме и със Съединените щати и с ЕС, защото те ще са много различни.

- Нека се върнем на политическата обстановка у нас. Каква е прогнозата Ви за резултатите от предстоящия вот?

- Партиите у на станаха много слаби и битката ще е за 500 000. Искам да подчертая, че с 500 000 гласа се влизаше във Велико Народно събрание през 1990 г. Тоест, ако сегашните партии бяха в избори за ВНС, само ГЕРБ щеше да влезе и то с мъка. Всички партии ще се срутят под 300 000, те са разцепени. Стига се дотам, че етническата партия ДПС, защото тя беше създадена пред очите ми като етническа през 1989 г., когато пред Народното събрание българските турци дойдоха с искане за връщане на имената, и след това съм проследил всичко като депутат във Великото и след това в 36-тото Народно събрание. Дори и тя сега има две ДПС-та. Ахмед Доган няма монопол над ДПС и това е видно, не е за вярване, но е факт. А т.н. полковници са разжалвани. Тоест, дори всички 240 депутати да гласуват новото правителство, то няма да може да управлява дълго по простата причина, че активността ще падне още повече от миналите избори, за мен до 25% най-много и това ще направи силно нелегитимен парламентът. И след промените, които се извършват, а те сега предстоят на 1 септември и в Източна Германия, ще се ходи за 8-ми, 9-ти, 10-ти път на избори!

- Какво е решението пред България?

- През 2017 г, докато бях депутат се изказах „за” въвеждане на мажоритарни избори, ако не на всички, то поне на половината депутати. А сега наскоро предложих да се вземе гръцкия вариант – която партия е победила и няма мнозинство, да й се даде бонус от 50 депутати, за да има някакво мнозинство. Италианците и гърците приеха тези варианти, за да избегнат политическите кризи, в които се вкараха. Така, че България е в безнадеждна институционална, политическа и партийна криза. Излизане скоро няма как да има! Ако партиите са нормални, трябва да дадат възможност на този, които е спечелил изборите - за трети път това ще е Борисов, и който е показал 3600 и няколко дни, че може да управлява и да остави нещо зад себе си, да му дадат шанс да управлява. Дали с правителство на малцинството, да намерят начин, иначе ще се вкараме в такава спирала, че ще се постави с основание въпроса дали България 35 г. след промяната става за парламентарна демокрация. 

Искам да задам следните въпроси: 

- Защо 1990-та година гласуваха 92% от българските избиратели?

Второ, защо гласувахме с цветни бюлетини, а ги заменихме с машини. Трето, къде има машини в Еврозоната и Шенген, където искаме да отидем? 

- Защо двете партии – СДС и БСП през 1990 г. имаха общо над 5 млн. избиратели, а сега на последните избори гласуваха общо 2 млн. – толкова, с колкото, ние, от СДС, аз тогава бях в първата редица, на 13 октомври 1991 г. спечелихме изборите. 

- Защо българите обърнаха гръб на парламентарната демокрация, 1990-та година имаше такава, защо тогава не ходеха на театър, на кино и на мач, за да слушат дебатите, а сега не го правят? 

- Защо депутатите не искат да въведат поне половината депутати да се избират мажоритарно? 

- Защо границата за коалиции да не се вдигне до 8-9%, за да не се правят коалиции само заради влизане в Парламент и да се разпадат после, каквито случаи имаше с Патриотите, Реформаторите и т.н.? 

- И нещо много важно – трябва да се каже истината в очите, ако искаме да вървим напред, а тя е, че Сорос чрез неговите НПО-та и финансираната от него „Америка за България”, както и Посолството чрез „Магнитски“ също, се намесиха грубо в политическия живот на България през последните 3 години. Те замълчаха позорно при ареста на Борисов, човекът, който толкова много направи за България, и ни натрапиха т.н. Кирчо. Той не е паднал от небето. Вярно, че Радев го лансира и каза, че с хора като Кирчо България ще върви напред, вярно е, че Корнелия Нинова каза, че с хора като Кирчо България ще върви напред, вярно е, че Бойко се съгласи да ни управляво Химика Денков, но кой ни го сложи Кирчо е въпросът на въпросите.

Отговорът е Демократическата партия на САЩ, Александър Сорос, който е най-близкият човек и на сегашната кандидатка Харис, „Америка за България”, „Магнитски” и Посолството. И България никога няма да се оправи, ако не изгони шефовете на Нова и бТВ, ако не забрани на „Америка за България” да извършва спонсорирана дейност на НПО-та, които извършват политическа дейност в нарушение на Конституцията и т.н. И докато не изгоним Сорос от България! И понеже ние няма да го направим, за Епицентър.бг казвам на днешната дата, че няма да се оправим.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Георги Марков: Радев да изчака с указа - ще е смешно да правим избори 10-15 дни преди изборите в САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!