The National Interest: Ерата на самолетоносачите приключи

Питайте хутите

Труд

Ерата на американските самолетоносачи приключи. Масивните военни кораби, носещи самолети, вече не са върхът на бойната мощ и убедителен аргумент за сплашване на други страни, съобщава The National Interest.

„Ако иранците (или китайците, или руснаците) дадат на хусите своите усъвършенствани системи A2/AD, базираната в Йемен шиитска ислямистка терористична група може да изтласка американските самолетоносачи от зоната на операциите“, се казва в публикацията.

Самолетоносачът е една от най-скъпите оръжейни платформи в историята. Това помогна за спечелването на Тихоокеанския театър на Втората световна война. По време на Студената война възпираше комунистите. След Студената война това помогна да се запази този трудно извоюван мир. И все пак до 2000-те години – особено от 2010-те години нататък – самолетоносачът е жертва на изключително намаляваща възвръщаемост

Въпреки това американският флот и Конгресът продължават да хвърлят купища данъчни долари върху самолетоносача. Междувременно с всяка изминала година полезността на самолетоносача намалява , до голяма степен благодарение на възхода на технологиите против достъп/отказ на зона (A2/AD), които съперниците на голямата сила на Америка ( Китай , Русия , Иран и Северна Корея ) се разгръщат.

Ако избухне конфликт между Съединените щати и Китайската народна република, за Тайван или за контрол над Южнокитайско море, като се имат предвид огромните способности A2/AD на Китай, е вероятно американските самолетоносачи да бъдат отстранени в началото на войната. . Те просто са твърде скъпи, твърде незаменими и твърде уязвими за мощния арсенал на Китай от оръжия A2/AD.

Разбира се, по-големият проблем за самолетоносачите е, че те са много по-скъпи и сложни от оръжията A2/AD, които ги заплашват. Нещо повече, тези A2/AD системи са лесни за разпространение. Така че Китай или Русия биха могли лесно да предадат тази технология на други американски съперници, като Иран, Северна Корея или Венецуела . Всяка от тези съперничещи си държави би могла на свой ред да предостави способностите на A2/AD на недържавни участници, свързани с тях, пише още изданието.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: The National Interest: Ерата на самолетоносачите приключи - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!