Напрежението около поста на вътрешния министър

Анализ на Евелина Славкова – социолог; Константин Вълков – журналист; Александър Симов – журналист

/КРОСС/ Президентът носи отговорност по отношение на служебния кабинет с подписа си и той може да изяви претенции по отношение на състава му, така, че да бъдат спазени определени принципи, които той смята, че са важни, като например провеждането на честни избори. Това каза социологът Евелина Славкова в предаването „Денят започва" по БНТ.

Според нея обтягането на отношенията и атаките от страна на Делян Пеевски към президента може би е провокирало решението на президента да отхвърли предложения от Горица Грънчарова проектокабинет.

Събитията от последните месеци по думите й потвърждават, че има зависимости, които правят Калин Стоянов удобен за едни и неудобен за други политически фигури. „Калин Стоянов беше видим в качеството си на министър на вътрешните работи, но очевидно е червена линия, която в крайна сметка доведе до отказа от страна на президента да подпише. Да, Калин Стоянов остана, но това, което президентът каза на политиците, е да попълнят „домовата книга" и че няма да отидем на избори, ако не се промени персоната, свързана с вътрешното министерство", коментира Славкова.

Журналистът Константин Вълков смята, че след вчерашното решение на президента още повече хора смятат, че изборите зависят от това кой е министър на вътрешните работи. „Самият факт, че една ротация, а сега едно правителство не се случи заради фигурата на министъра на вътрешните работи, който трябва да организира тези избори, показва на хората едно - че изборите са нечестни, че могат да бъдат манипулирани", заяви той.

Вълков заяви, че попълването на „домовата книга" от Народното събрание не трябва да става с компромиси.

Според журналиста Александър Симов е притеснително, че Калин Стоянов е смятан за незаменим в средите на МВР. „Идеята, че Калин Стоянов на всяка цена трябва да бъде вътрешен министър е много лош знак. Защо? С какво толкова е незаменима тази фигура, че става причина за хронична криза от година и половина насам? Това е въпросът, на който трябва да си отговорим - какво е ценното на Калин Стоянов като вътрешен министър. Може би ценното е това, че той е проводникът на някакъв политически интерес. Всички казват, че това е фигурата, която Делян Пеевски държи да остане в този кабинет. Смятам, че точно по тази линия трябва да гледаме всичко, което се случва - Делян Пеевски отчаяно се опитва да отиде на следващите избори с Калин Стоянов като вътрешен министър. Калин Стоянов държи връзките, държи инструментите и прави това, което му се каже. Само по себе си това е много опасен знак", заяви той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Напрежението около поста на вътрешния министър - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!