Аферата "Гайтански и ББР": Хронология на разследването

/КРОСС/ Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" за Румен Гайтански - Вълка. Той е обвинен за длъжностно присвояване по разследването за необезпечения кредит от 150 млн. лева от ББР. Според прокуратурата неговата роля в схемата била на подбудител.

"За казуса разбрахме на 9 август от анонимен мейл на хора, представящи се за служители на ББР. Те бяха пуснали до всички медии информация, подкрепена с документи, как този кредит е бил фиктивно обезпечен от фирми, свързани с Вълка. Също така и как част от тези пари отиват за погасяване на друг кредит на ТЕЦ Варна, свързана с Ахмед Доган. Ден по-късно получихме потвърждение от КПК. Това не е случайно, защото разследването се случва на фона на войната в ДПС", заяви в ефира на "Твоят ден" журналистът на NOVA Стоян Нешев.

Първите действия по разследването са започнали през 2022 г. за престъпление по служба. По-късно е прекратено, но след инстанционен контрол в началото на тази година, досъдебното производство е възобновено на 12 януари по друг текст от Наказателния кодекс - длъжностно присвояване.

"Стана ясно, че са били назначавани фиктивни управители на фирмите, свързани с кредита. Основният обвинен - Стоян Мавродиев, все още се издирва. Гайтански е бил върнат веднъж, след като е казал, че доброволно иска да се предаде и едва на следващия ден е успял да го направи", заяви Нешев.

Предната сряда беше проведена мащабна акция в имоти, свързани с Мавродиев и Гайтански. В нея бяха иззети няколко луксозни коли от бизнесмена. Има различни версии защо са иззети - една от тях сочи, че са купени с въпросния кредит. Имаше претърсвания и в Кърджали. Разследването твърди, че 30 млн. от кредита са отишли за погасяването на друг заем на фирма, свързана с в почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което още се установява.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Аферата "Гайтански и ББР": Хронология на разследването - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!