Валерия Велева: Горица Кожарева свали пагоните на Румен Радев!

Автор:
Валерия Велева

Днес станахме свидетели на безпрецедентен акт в най-новата българска история.

Един одитор с безспорна  професионална биография, една жена, без никаква политическа амбиция, без изобщо да е търсила кариера по най-високите етажи на властта, без да е целяла нищо повече от това да изпълни задълженията си и да остане вярна на принципите си, публично свали пагоните на Румен Радев. 

Показа, че България има президент властолюбец!

Горица Грънчарова-Кожарева с категоричността на своя избор и с това, че убедено и мотивирано го защити, отказа да направи кабинет под диктат и изобличи Румен Радев като първопричината за конституционната криза у нас. 

Радев няма право да нарежда на парламента да попълва “домовата книга”, както днес се опита да нареди на депутатите. Неговите шарлатани написаха тази "домова книга", те превърнаха Конституцията в парцал за партийна употреба, след като той първи им позволи безпардонно да я нарушат.

50-то НС не излъчи кабинет, това беше неговата първа и най-важна цел. И последиците ги виждаме днес.

Президентът отдавна акушира разпада на парламентаризма у нас, под негово ръководство президентската институция взривява партийната система като част от демократизма в една държава.

От днес България е хвърлена именно от президента Радев в конституционна криза.

И това вече поставя под въпрос самия модел на функциониране на политическата ни система. Да не забравяме, че кризата започна с онзи юмрук от горещото лято на 2020 година, който на входа на президентството беше вдигнат срещу парламентаризма и който роди хаоса в държавата в последните четири години.

Радев искаше да има послушен служебен премиер и служебни министри на ръчно управление - такива, каквито бяха досегашните под неговия пагон - с притискане на неудобните, с назначаване на лоялни некадърници, с усвояване на финансови потоци, с  подписване на загробващи държавата за години напред договори, с настройване на българи срещу българи, с омраза, която се сее в цялото общество. 

Горица Грънчарова-Кожарева отказа да бъде следващата кукла на конци. Показа мъжко поведение и даде пример за отстояване на принципи, което българските политици-шушумиги отдавна са забравили.

Кожарева изобличи жаждата за власт и публично осветли, по начин, по който само една жена може да го направи, комплексите на Румен Радев. Такъв звучен женски шамар нито един политик на прехода не е получавал.

След днешния размахан на парламентаризма пръст единственият ход на Радев е да напусне доброволно президентството, да си направи партия и да участва в изборите. Вицепрезидентът Йотова трябва да довърши мандата, Радев повече не може да изпълнява задълженията си.

Радев не е този, който ще решава състава на едно или друго правителство. Това е правомощие и отговорност на служебния премиер, така както е посочено в Конституцията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Валерия Велева: Горица Кожарева свали пагоните на Румен Радев!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!