Ужилване от медуза: какво да правим?


Retro.bg

Лятото е сезонът на морските приключения, но понякога тези прекрасни мигове могат да бъдат помрачени от инциденти като ужилване от медуза. То може да причини силна болка, парене и сърбеж. Затова е важно да знаем как да реагираме правилно и какви домашни средства можем да използваме за облекчаване на симптомите.  

При контакт с медуза:

. Изплакнете зоната с морска вода: Не използвайте прясна вода, защото тя може да активира още повече жилата на медузата, което ще усили болката и дразнението.

. Отстранете остатъците от пипала: Ако виждате парчета от пипала, залепнали по кожата ви, опитайте се да ги отстраните внимателно с помощта на предмет с ръб, като кредитна карта или нож. Избягвайте да използвате ръцете си, за да не се изложите на повече ужилвания.

. Не разтривайте зоната: Разтриването може да разнесе токсините и да влоши състоянието ви.

След като сте изпълнили първоначалните стъпки, можете да използвате някои домашни средства за облекчаване на болката и сърбежа:

Оцет: Той е едно от най-популярните средства за третиране на ужилвания от медузи, тъй като може да неутрализира токсините. Нанесете го върху засегнатата зона с помощта на чиста кърпа или марля.

Сода за хляб: Смесете содата за хляб с малко вода, за да създадете паста, която да нанесете върху ужилената зона. Содата може да помогне за неутрализиране на токсините и да намали сърбежа.

Алкохол: Нанасянето на изопропилов алкохол върху засегнатата зона също може да помогне за облекчаване на болката и предотвратяване на инфекция.

Лед или студени компреси: Нанесете лед или студен компрес върху зоната за около 15-20 минути. Това ще помогне за намаляване на болката и възпалението. Внимавайте обаче да не поставяте леда директно върху кожата, тъй като това може да причини измръзване; използвайте кърпа за обвивка.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ужилване от медуза: какво да правим? - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!