Турция и Китай пипнаха най-ценния метал, променят световната икономика

Новини Стандарт

Правят общ мегазавод, дърпат килимчето на Европа

Докато Сърбия се раздираше от протести заради добива на литий в най-голямото европейско находище, което се намира на нейна територия, Турция и Китай си стиснаха ръцете. И предприемат инвестиция, която ще промени световната икономика и пазара на литиеви батерии.

Китайската компания Ganfeng Lithium, която добива и обработва литий, подписа споразумение за създаване на съвместно предприятие в Турция с производителя на литиево-йонни батерии Yiğit Akü на стойност 500 млн. долара, съобщава Electrive, цитиран от investor.bg.

По този начин Ganfeng ще използва своя литий, за да създава продукти надолу по веригата. Според борсов документ двете компании планират да построят завод за батерии в Турция с годишен производствен капацитет от 5 гигаватчаса (ГВтч).

Проектът ще се фокусира върху разработването и производството на настоящи и бъдещи технологии за литиеви батерии. Тези продукти ще намират приложение и в морското дело и авиацията, изтъква Ganfeng.

Ройтерс посочва, че Yiğit Akü произвежда предимно оловно-киселинни батерии. На своя уебсайт обаче компанията също така рекламира своите литиеви батерии за употреба в по-малки промишлени или развлекателни превозни средства като мотокари или колички за голф.

Yiğit Akü е основана през 1976 г. и е листната на фондовата борса в Истанбул. Производствената мрежа на компанията включва четири завода в Турция.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Турция и Китай пипнаха най-ценния метал, променят световната икономика - Бизнес — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!