Земетресение от 7 по Рихтер накара руски вулкан да изригне, учените предупреждават, че следва по-мощен трус (ВИДЕО)

Снимка: Twitter/ IViS_DVO_RAN, Труд

Вулкан изригна след земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер край източното крайбрежие на руския полуостров Камчатка.

Земетресението разтърси сградите рано сутринта в 7:10 часа в град Петропавловск-Камчатски. Трусът е бил близо до голяма военноморска база, но няма ранни съобщения за щети или ранени. За кратко се появи предупреждение за цунами, което по-късно беше отменено.

Руски учени предупредиха, че трусовете в района може да са прелюдия към още по-силно земетресение. Институтът по вулканология каза, че потенциално второ земетресение може да се случи „в рамките на 24 часа“ с магнитуд, приближаващ 9,0.

В актуализация от Геоложката служба на САЩ (USGS) те казаха, че земетресението е настъпило като „резултат от обратен разлом“, като регионът е запознат с умерени до големи трусове.

Драматични кадри показват вулканът Шивелуч изхвърля гъста пепел, като струята се простира на около 1500 км на изток-югоизток.

Според екипа за реагиране при вулканични изригвания на Камчатка (KVERT), на самолетите е издадено предупреждение с „червен“ код поради значителното количество пепел в атмосферата.

Консултативният център за вулканична пепел (VAAC) в Токио предупреди, че "експлозивната дейност" продължава.

Изявление от USGS гласи: „На мястото на това земетресение тихоокеанската плоча се движи на запад-северозапад по отношение на плочите на Северна Америка и Евразия. Някои автори разделят този регион на няколко микроплочи, които заедно определят относителните движения между по-големите тихоокеански, северноамерикански и евразийски плочи; в това изображение полуостров Камчатка е разположен на Охотската микроплоча, която е част от Северноамериканската плоча.“

Катастрофални изригвания са се случвали през 1854 и 1964 г., когато голяма част от купола от лава се срути и създаде опустошителна лавина от отломки.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Земетресение от 7 по Рихтер накара руски вулкан да изригне, учените предупреждават, че следва по-мощен трус (ВИДЕО) - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!