Слънцето се подготвя за мощен удар по технологичната инфраструктура на Земята

kaldata.com

Обяснение на процесите, протичащи в Слънцето...

През следващите месеци Земята и нейните жители може да станат свидетели на значително повишаване на слънчевата активност, свързано с пика на магнитния цикъл на нашето Слънце. Това се проявява под формата на слънчеви бури и появата на множество слънчеви петна. Слънчевите петна – тъмни области на повърхността на звездата могат да достигнат размери, много по-големи от диаметъра на Земята, и някои от тях дори да станат видими с просто око.

Слънчевите петна се образуват в резултат на сложни процеси вътре в Слънцето. Във вътрешността на звездата протича конвекция – гореща плазма се издига към повърхността, след което се охлажда и отново пада надолу. Това движение води до мощни магнитни полета. Понякога няколко такива полета се преплитат, създавайки магнитен „капан“ за плазмата, която остава на повърхността на Слънцето и се охлажда, което води до появата на тъмни петна.

Активността на слънчевите петна е циклична и достига своя пик на всеки 11 години. В момента Слънцето се приближава към поредния такъв, който се очаква в края на тази и в началото на 2025 година. През този период броят на слънчевите петна и интензивността на слънчевите бури ще се увеличат значително.

Слънчевите изригвания и изхвърлянията на коронарна маса, причинени от тези процеси могат да засегнат Земята, като предизвикат полярни сияния и потенциално да нарушат работата на спътниците и електрическите мрежи.

Въпреки, че повечето слънчеви петна са твърде малки, за да бъдат видени без помощта на специално оборудване, някои от тях достигат размери от над 40 000 километра в диаметър, което ги прави видими от Земята с невъоръжено око. За безопасното наблюдение на такива петна е необходимо специално защитно оборудване, като например очила за слънчево затъмнение или заваръчно стъкло със затъмнителен номер 14 или по-висок.

Слънчевите петна могат да се наблюдават с телескопи, предназначени за наблюдение на Слънцето. Освен това периодична информация за наличието на големи слънчеви петна може да бъде намерена в специализирани ресурси като SpaceWeather или уебсайта на Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА.

През следващите няколко месеца и дори след достигането на слънчевия максимум може да се очаква появата на нови гигантски слънчеви петна, които вероятно ще се превърнат в едни от най-големите обекти, които могат да се наблюдават в Слънчевата система без специалнo оборудване.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Слънцето се подготвя за мощен удар по технологичната инфраструктура на Земята - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!