С парите от ББР! Вълка си купил яхта за 1 млн.евро. Оставят го за постоянно в ареста?

Бизнесменът е разследван за пране на пари и документни измами

Очаква се да има поне оне още трима обвиняеми по разследването за кредитната афера на Румен Гайтански - Вълка,

Поне още трима обвиняеми се очаква да има по разследването за кредитната афера на Румен Гайтански - Вълка. 

Анализът на събраните до момента доказателства сочи, че е възможно на Гайтански да бъде повдигнато обвинение и за документни престъпления. 

Очаква се днес съдът да гледа мярката на Гайтански. В момента се проследява и паричния поток след получаването на кредита. Разследващите имат данни, че над 1 милион евро са вложени в закупуването на луксозна яхта, която се е ползвала основно в Средиземно море и Егейските острови. Регистрите сочат, че яхтата редовно е акостирала на остров Миконос, а по нашето крайбрежие е влизала само в южното Черноморие. 

Събират се доказателства и за пране на пари, като най-вероятно то е извършено от Гайтански и управители на свързани с него фирми. Румен Гайтански сега е в ареста след като в петък се предаде доброволно. Той се е явил сам още в четвъртък в Антикорупционната комисия, но вместо да бъде задържан му казали да се върне в петък - съобщи вчера пред БНТ адвокатът му. 

За разследването срещу бизнесмена обществеността разбра на 9 август от съобщение на КПК. Първите действия по него са започнали през 2022 г. за престъпление по служба. По-късно разследването е прекратено, но след инстанционен контрол в началото на тази година, досъдебното производство е възобновено на 12 януари по друг текст от Наказателния кодекс - длъжностно присвояване.

В сряда беше проведена мащабна акция в имоти, свързани с Мавродиев и Гайтански. В нея бяха иззети няколко луксозни коли от бизнесмена. Има различни версии защо са иззети - една от тях сочи, че са купени с въпросния кредит. Имаше претърсвания и в Кърджали. 

КПК твърди, че дружества на Гайтански, свързани с кредита от ББР, са участвали и в обезпечаването на кредит от 30 млн. за погасяването на друг заем на фирма, свързана с ТЕЦ „Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

От БНР цитират свои източници в Софийската градска прокуратура, според които обвинението ще настоява за това Гайтански да остане за постоянно в ареста.

Бившият директор на ББР Стоян Мавродиев се води в неизвестност. А третият замесен - Иван Георгиев, който беше и единствен задържан до вчера, беше пуснат под гаранция. Той излезе на свобода срещу гаранция от 50 000 лв. Обвинението му беше предявено в четвъртък следобед в хода на разследването. Георгиев е адвокатът, който представлява фирмата "Роудуей Кънстракшън", усвоила заема.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: С парите от ББР! Вълка си купил яхта за 1 млн.евро. Оставят го за постоянно в ареста?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!