Полският вътрешен министър: Курската офанзива ще промени имиджа на Украйна

Полският, Днес.dir.bg

Според Томаш Шемоняк позицията на Запада, че конфликтът не трябва да ескалира, остава непроменена

Украйна извлича огромни политически ползи от военната си офанзива в Западна Русия, но нахлуването не променя позицията на Запада, че конфликтът не трябва да ескалира, заяви полският министър на вътрешните работи Томаш Шемоняк в интервю за Ройтерс.

Украйна казва, че от 6 август насам е завзела над 80 селища на площ от 1150 кв. км в Курска област в рамките на най-голямото нахлуване в Русия след Втората световна война.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла потвърди информацията за развитието на събитията на бойното поле чрез независим източник.

"Тази офанзива не променя отношението на Запада срещу ескалацията", каза Шемоняк в отговор на въпрос дали военните успехи на Киев могат да променят позицията на съюзниците му относно използването на оръжията, които те доставят за войната с Русия.

Западните правителства, които започнаха да предоставят военна помощ на Украйна страната след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., досега отказваха да позволят на украинската армия да използва оръжия с далечен обсег на действие поради опасения от ескалация.

"Смятам, че за западните страни това е събитие, което ще промени имиджа на Украйна - за по-малко от две седмици Киев постигна големи политически успехи", отбеляза полският вътрешен министър, цитиран от БТА.

САЩ засега смятат, че влизането на украинските войски в Курска област е защитен ход, при който Киев може да използва американско оборудване, заявиха тази седмица американски официални лица. Те обаче изразиха опасения за възможни усложнения, тъй като украинските сили настъпват все по-навътре в територията на противника.

Варшава е един от най-верните съюзници на Украйна. Полският премиер Доналд Туск каза, че Украйна има пълното право да предприеме военни действия по начин, който на практика ще парализира Русия.

САЩ и западните сили, които искат да избегнат пряка военна конфронтация с Русия, заявиха, че Украйна не ги е уведомила предварително и че Вашингтон няма нищо общо с украинската офанзива в Курска област.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Полският вътрешен министър: Курската офанзива ще промени имиджа на Украйна | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!