Тайните на пищно украсените тракийски гробници

/КРОСС/ Хилядолетие преди Христа тракийските знатни особи са се сбогували със своя земен път, потънали сред разкош в пищно обрисувани подземия.

До хасковското село Александрово е една от тракийските гробници, където днес е изграден музей, в който оживява културата на най-многолюдния народ в Европа.

„Сигурно сте чували приказката на Херодот, че траките са най-големият народ след индусите в света. Нямало е как обаче да направят една държава, защото винаги са воювали помежду си", обясни проф. Овчаров.

Одриси, беси, гети, трибали и витини - тези тракийски племена са населявали обширни територии на Балканите и дори в Мала Азия.

В Музея на тракийската култура в Източните Родопи е изградено точно копие на представителна гробница от 4 век преди новата ера. Самата могила се издига съвсем близо до съвременната сграда. В залата обаче, последното ложе на погребания цар е пренесено в реален мащаб.

Александровската могила е висока 15 метра с диаметър около 10 метра. Проучена е от археолога Георги Китов през 2000 година. Още в древността е била открита и ограбена, а назад в годините във вътрешността ѝ овчари са палили огньове. Все пак е запазен колоритът на тракийските погребения, най-вече в стенописите.

„Виждаме ловни сцени в един наистина примитивен, наивистичен стил. Стил, който не беше откриван до този момент. Излезе и подписът на художника. Кодзиматес - показва се като графит върху един от стенописите", каза още професорът.

По стените в музея можем да се запознаем с почти всички кътчета в Югоизточна България, където траките са оставили белези за своята богата култура - могили, кромлехи, долмени, менхири, скални ниши. Последните все още са неразрешима загадка за историци и археолози.

За да придобием още по-пълна представа за погребенията на знатните траки, пътуваме до Казанлък. Съвсем близо до столицата на Одриското царство Севтополис, през Втората световна война, е разкрито поредното историческо съкровище - Казанлъшката гробница.

Могилата е висока 7 метра, а в основата си е с диаметър около 40 метра. Запазена е за поколенията, а туристите могат да разгледат точно нейно копие.

На територията на България са регистрирани десетки хиляди могили, които пазят и разказват историята на царе, жреци и местни величия. Археолозите продължават да търсят детайлите, да анализират стенописите, да вникват в представите на древните хора за живота преди и след смъртта.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тайните на пищно украсените тракийски гробници - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!