"Вашингтон пост": Украинската офанзива провали тайни преговори за частично прекратяване на огъня с Русия

Glasove.com

Автор: The Washington Post

Украйна и Русия са щели да изпратят делегации в Доха този месец, за да договорят знаково споразумение за спиране на ударите по енергийната инфраструктура на двете страни, твърдят дипломати и служители, запознати с дискусиите, което би било равносилно на частично прекратяване на огъня, пише "Вашингтон пост".

Според служителите обаче непреките разговори, в които катарците са играли ролята на посредници и са се срещали поотделно с украинската и руската делегация, са били провалени от изненадващото нахлуване на Украйна в западната част на руската Курска област миналата седмица. За евентуалното споразумение и планираната среща на върха не е съобщавано по-рано.

В продължение на повече от година Русия атакува електропреносната мрежа на Украйна с крилати ракети и дронове, причинявайки непоправими щети на електроцентралите и продължителни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна. В същото време Украйна нанася удари по петролните съоръжения на Русия с дронове, които подпалват рафинерии, складове и резервоари, намалявайки преработката на петрол в Русия с около 15% и повишавайки цените на газа в целия свят.

Някои от участниците в преговорите се надяват, че те могат да доведат до по-всеобхватно споразумение за прекратяване на войната, твърдят източниците, пожелали анонимност.

Готовността за участие в преговорите е сигнал за някаква промяна в позицията на двете страни, поне за ограничено прекратяване на огъня. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев би обмислил пълно прекратяване на огъня само ако Русия първо изтегли всичките си войски от украинска земя, включително Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г. Руският президент Владимир Путин поиска от Украйна първо да отстъпи четири украински региона - включително някои територии, които руските сили не са окупирали - и които Кремъл обяви за част от Русия.

Украински и руски официални лица не са се срещали лице в лице за преговори от първите месеци на войната, когато делегации от двете страни се събраха на тайни преговори в Истанбул. В крайна сметка тези преговори се провалиха. По-късно двете страни се споразумяха за сделка за зърно, в резултат на която Русия временно вдигна морската блокада, позволявайки на Украйна да транспортира зърно през Черно море. Това също се провали месеци по-късно, когато Русия се оттегли от сделката. Други опити за създаване на хуманитарни коридори до голяма степен също се провалиха.

Запознат с разговорите дипломат, заяви, че руските представители са отложили срещата си с катарските представители след нахлуването на Украйна в Западна Русия. Делегацията на Москва го е определила като "ескалация", твърди дипломатът и допълва, че Киев не е предупредил Доха за трансграничната си офанзива.

Русия "не отмени разговорите, а каза дайте ни време", твърди дипломатът. Въпреки че Украйна все пак е искала да изпрати своя делегация в Доха, казва той, Катар е отказал, защото не е смятал едностранната среща за полезна. Малката арабска държава се позиционира като мощен посредник през последните години и е домакин на текущите преговори, насочени към прекратяване на войната в Газа.

В отговор на въпросите на "Вашингтон Пост" украинската президентска канцелария заяви, че срещата на върха в Доха е била отложена "поради ситуацията в Близкия изток", но ще се проведе във видеоконферентен формат на 22 август, след което Киев ще се консултира с партньорите си за прилагането на обсъденото.

Кремъл не отговори на исканията за коментар. Белият дом също отказа да коментира. Администрацията на Байдън отдавна заявява, че времето и условията на евентуално споразумение за прекратяване на огъня с Русия трябва да се решат единствено от Украйна.

Запознат с разговорите дипломат, заяви, че и Киев, и Москва са изразили готовност да приемат споразумението в навечерието на срещата. Според двама души, запознати с преговорите, обаче висшите служители в Киев са имали разнопосочни очаквания за успеха на преговорите, като според някои от тях шансовете са били 20%, а според други - още по-лоши, дори ако офанзивата в Курска област не се беше случила. Но планираните разговори и потенциалното споразумение, които сега са отложени, повишават залозите за авантюрата на Зеленски.

Една от причините украинските служители да се съмняват в искреността на Русия, е нейната мащабна кампания за бомбардиране на украинската енергийна инфраструктура през последните седмици. По-масираните бомбардировки може да оставят цивилното население без електричество в продължение на часове всеки ден през студените зимни месеци.

"Имаме един-единствен шанс да преживеем тази зима и това е, ако руснаците не предприемат нови атаки срещу мрежата", заяви украински служител, запознат с разговорите.

Стъпката на Киев да навлезе в територията на Русия, която е окупирала около 20% от територията на Украйна, е имала за цел отчасти да даде на Украйна повече възможности за влияние при евентуални бъдещи преговори, заявиха украински и западни представители.

Военни анализатори изразиха скептицизъм, че украинските сили могат да запазят контрол над руската територия. Москва също така продължава да постига успехи в Донецката област в Източна Украйна и не е пренасочила войски оттам за защита на новото украинско нападение.

Дипломатът, запознат с преговорите, твърди, че през последните два месеца Катар е обсъждал с Киев и Москва споразумението за мораториум върху енергийните удари. Той казва, че двете страни са се договорили за среща в Доха, като са останали за уточняване само дребни детайли.

"След Курск руснаците се възпротивиха", казва друго лице, запознато с преговорите.

Руски учен, който е в тесни връзки с висши руски дипломати, сигнализира, че след офанзивата в Курска област Путин няма да е в настроение за сключване на сделка. "Знаете, че нашето ръководство обикновено не прави никакви компромиси под натиск", заяви той.

Ученият добави, че Русия може да е по-склонна да обмисли сделка за енергийна инфраструктура като начин да привлече Киев към по-широки преговори за прекратяване на огъня. В противен случай, каза той, Москва може да е по-малко мотивирана, тъй като смята, че може да нанесе повече щети на украинската енергийна инфраструктура, отколкото Киев е в състояние да нанесе на руските петролни рафинерии.

Ударите на Русия по украинската енергийна мрежа са брутално ефективна тактика. Ежедневният живот на украинците, които живеят далеч от фронтовата линия, е нарушен от прекъсвания на електрозахранването, които могат да продължат с часове. Прекъсванията на електрозахранването нанесоха сериозни щети и на икономиката, която и без това е силно засегната от войната. Някои хора, които са заминали в чужбина, посочват нестабилността на електрозахранването като основна причина за преместването.

Украински официални лица изразиха загриженост за това как страната ще преживее зимата, ако руските бомбардировки продължат. Заради руските въздушни удари Украйна е загубила около 9 гигавата от 18-те гигавата, необходими за пиковото потребление тази зима - твърде много, за да се възстанови за кратко време. Длъжностните лица твърдят, че през студените месеци електрозахранването може да бъде ограничено до пет-седем часа на ден или по-малко.

"Всичко трябва да бъде претеглено - нашият потенциал и възможните щети за нашата икономика срещу това колко повече щети можем да причиним на тях и на тяхната икономика", казва украински служител, информиран за планираната среща в Катар. "Енергията определено е от решаващо значение за нас. Понякога забравяме за икономиката тук, но сме изправени пред свободно падане, ако през зимата няма светлина и топлина", допълва той.

Украинците смятат, че потенциална сделка за спиране на ударите по енергийната инфраструктура може да бъде постигната по начин, подобен на зърнената сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН през 2022 г., която доведе до временно вдигане на морската блокада от страна на Русия, позволявайки на Украйна да изнася зърно през Черно море.

След това Москва се оттегли от споразумението миналата година, твърдейки, че само 3% от зърното е отишло при най-нуждаещите се страни, въпреки че данните на ООН показват, че по-голямата част от износа по сделката е отишла в развиващите се страни. Въпреки това Киев продължава успешно да изнася товари от черноморските си пристанища с подкрепата на Анкара.

Киев лобира пред страните да подкрепят мирния му план от 10 точки, който включва пълно изтегляне на Русия от нейната територия. На двудневна среща на върха в Швейцария през юни, която беше организирана от Украйна, делегациите на повече от 80 държави се подписаха под съвместно изявление, което насърчава обмена на затворници, ядрената безопасност и продоволствената сигурност.

Напредъкът по други въпроси, като например енергийната сигурност, трябваше да се обсъжда в по-малки работни групи. Малко след срещата на върха Катар е предложил идеята за енергийно примирие и е започнал да обсъжда потенциален план с двете страни, твърдят официални лица. По думите им украинските официални лица са били възприемчиви, тъй като са смятали, че разговорите попадат в рамките на инициативата на Киев за мирен план и са възнамерявали да включат партньорите в работната група за енергийна сигурност.

Украйна не покани руска делегация на мирната среща на върха през юни, но Зеленски заяви, че Москва ще бъде поканена на следващата среща, която се очаква да се проведе тази есен. Някои украински официални лица и западни дипломати оцениха тази стъпка като знак, че Киев вече е по-отворен да обмисли преговори с Русия.

Други украински официални лица бързо изтъкнаха, че Украйна винаги е била готова за преговори, но изисква те да се провеждат при спазване на пълната териториална цялост на страната.

Някои руски анализатори заявиха, че дръзкото завземане на руска територия в Курска област може да даде на Украйна силен коз при евентуални бъдещи преговори с Русия, ако украинските войски успеят да изградят укрепления, за да защитят позициите си преди пълномащабна руска контраатака.

"Путин неведнъж е казвал, че всяко мирно споразумение трябва да отчита фактите на земята и че Русия няма да напусне територията, която е завзела", казва Сергей Марков, политически анализатор, свързан с Кремъл. Украйна се опитва "да наруши тази формула и да получи руска територия за размяна", допълва той.

Източник: dnes.dir.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Вашингтон пост": Украинската офанзива провали тайни преговори за частично прекратяване на огъня с Русия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!