Голям инвеститор смая държавата. Поиска нещо, което никой не е правил

Новини Стандарт

Причината е добивът на мрамор

Голям инвеститор смая държавата. Поиска нещо, което никой не е правил – да мине по най-тежката процедура, за да добива мрамор в Пловдивско.

Фирма "Запрянови-03", която планира да добива мрамор от кариера в близост до село Добростан, сама е пожелала да мине през по-трудната процедра. Тя е заявила пред РИОСВ-Пловдив, че иска да се проведе задължителна Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), предаде „Марица”.

ОВОС е дълга и сложна процедура, в която инвеститорът наема специалисти с различна експертиза, които трябва да изготвят доклад и да се произнесат дали инвестиционното намерение може да нанесе щети на природата в района, както и да дадат препоръки какво може да се направи, за да не се допусне това. 

Внесеното в РИОСВ-Пловдив инвестиционно намерение на "Запрянови-03" ООД предвижда изграждане на кариера за добив на мрамори в концесионна площ "Вратицата" в землището на асеновградското село Доброостан. Находището е върху малко повече от 219 дка. То е проучено на базата на сключен договор между "Запрянови -03" и Министерство на икономиката,енергетиката и туризма на 27.02.2013 г.

Намерението на фирмата е в продължение на 35 години да добива мрамори в района. Дружеството ще предвиди всички мероприятия за намаляване степента на въздействие върху околната среда, така че да не се наруши екологичното равновесие в района, става ясно от внесената документация в екоинспекцията.

Както "Марица" писа, жители на селата Добростан, Червен, Мулдава не веднъж излизаха на протест. Те се обявиха срещу добива на инертни материали и мрамори в района, тъй като се опасяват, че това ще застраши нормалния живот в близките села.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Голям инвеститор смая държавата. Поиска нещо, което никой не е правил - Бизнес — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!