Защо се предаде Румен Гайтански

Коментар на Иво Никодимов – журналист и Тихомир Безлов – експерт от Центъра за изследване на демокрацията

/КРОСС/ Звучи абсурдно да се предадеш и да ти кажат „Ела утре". Вероятно се е случило по технически причини. Това каза журналистът Иво Никодимов в предаването „Денят започва в събота" по БНТ в коментар на доброволното предаване на Румен Гайтански пред властите.

Румен Гайтански е задържан за срок от 72 часа и му е предявено обвинение. Той е отказал да дава обяснения по досъдебното производство, обясни журналистът.

„Интересно е да видим какви доказателства има прокуратурата, че с подбудителство Румен Гайтански е накарал Стоян Мавродиев да отпусне този кредит без обезпечение. Трябва да видим и какви са доказателствата, че документите, с които обезпечението е представено, са били истински, защото договорът между фирмата на Гайтански и другата фирма, която предоставя обезпечението, се оказа, че е прекратен близо година преди отпускането на кредита", коментира Иво Никодимов.

Основният въпрос е дали е имало търговия с влияние от страна на влиятелни политици в полза на Румен Гайтански, за да получи той този кредит, допълни журналистът.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че причината за акцията срещу Румен Гайтански е политическият сблъсък между двете крила в ДПС. „Смята се, че Делян Пеевски атакува Румен Гайтански, за който се смята, че е близък до почетния председател Ахмед Доган", обясни той.

Той очаква Гайтански да бъде пуснат под парична гаранция.

Аргументите за отпускане на заема на Гайтански не са ясни. „Всички тези банкови и финансови дела са изключително сложни", подчерта Безлов.

 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Защо се предаде Румен Гайтански - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!