Плененият Сергей Боченко: Западни инструктори планираха атаката срещу Курска област

Glasove.com

Основната роля в планирането на атаката срещу Курска област бе възложена на западни инструктори, разказа плененият военнослужещ от украинските въоръжени сили Сергей Боченко. Видео от разговора с него бе предоставено от руското министерство на отбраната на ТАСС.

Боченко е бил в 11-ти отделен стрелкови батальон на украинските въоръжени сили. Той е мобилизиран през август 2022 г. и е дислоциран в Николаевска област близо до летището. Пленен е от руските сили в Курска област.

"Връчиха ми призовка и отидох във военната служба. Веднага ме взеха оттам, дори не ме пуснаха да се прибера да си взема нещата“, разказа Боченко. - Пристигна командирът на взвода. Той каза, че след 45 минути ще влезем на територията на Курска област. Първо не каза защо, после каза: след щурмовиците и механизираните части - охрана на пътища, мостове, обекти. Чух от нашето командване какво планират със западни инструктори, те бяха главните. Срещнах ги на бойното поле. Говореха на чужд език“.

Сергей Боченко отбеляза, че те били принудени да участват в атаката срещу Курска област. "Много от нас избягаха. Много от тези, които разбраха по-рано, избягаха. Останалите след това не можаха да си тръгнат. Няма мотивация. Издадоха ни еднопосочен билет. Дадоха ни пакет със суха храна за няколко дни. Нямаше нито вода, нито храна“, добави боецът от украинските въоръжени сили.

Боченко разказа и за голямото количество унищожена техника и военнослужещи от украинските въоръжени сили, които е видял в момента, когато той и колегите му пресичат границата с Курска област. „Минаха много линейки в обратната посока. Ще има поражение. Неизбежно е. В най-добрия случай ще те убият. Сложили са куп хора без никакъв план. Както се казва, "в хода на пиесата". Това, което западните инструктори отгоре ни казваха, се изпълняваше. Не разбираме защо навлизаме на територията на друга държава. Беше страшно. Политиците ни въвлякоха в това“, казва боецът от ВСУ.

Боченко отбеляза, че е чул от братята си по оръжие, че сред украинските въоръжени сили има мародерство и малтретиране на местното население, „те често извършват зверства“. Той уточни, че вече година не го пускат вкъщи, „държат се с мен като с добитък“. "Не искам да воювам. Искам да се обърна към моите побратими и всички, които воюват от украинска страна. Момчета, спрете! Това не е нашата война", призова Сергей Боченко.

Масираната атака на украинските въоръжени сили срещу Курска област започна на 6 август. В района многократно е обявявана ракетна опасност. Повечето от жителите на пограничните райони са временно преселени и са в безопасност през последното денонощие, над 720 души са евакуирани, съобщиха от руското Министерство на извънредните ситуации. По данни на ведомството повече от 9500 души са в центрове за временно настаняване. В региона е обявено федерално извънредно положение.

Според руското Министерство на отбраната от началото на бойните действия в Курското направление Киев е загубил до 2640 военнослужещи, 37 танка и 32 бронетранспортьора. Операцията по унищожаване на подразделенията на украинските въоръжени сили продължава, добавя ТАСС.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Плененият Сергей Боченко: Западни инструктори планираха атаката срещу Курска област | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!