Най-голямата компания за петролни услуги в света, американската SLB, разширява дейността си в Русия

Снимка: Pixabay

Автор: Обективно

Най-голямата компания за петролни услуги в света разширява дейността си в Русия след напускането на основните й западни конкуренти заради войната в Украйна. SLB, базираната в Хюстън компания, известна преди като Schlumberger, подписа нови договори и нае стотици служители в страната, дори след като двамата й най-големи конкуренти в САЩ Baker Hughes и Halliburton продадоха руския си бизнес на местни мениджъри през 2022 г.

Документи, получени от групата с нестопанска цел Global Witness и цитирани от Financial Times, показват, че през декември руският бизнес на SLB е подписал договор с руския петролен и газов институт Vnigni, който се ангажира компанията да й помогне да изгради модели на петролни и газови залежи, които могат да се използва за разработване на проекти.

FT идентифицира повече от 1000 обяви за работа, публикувани от компанията от декември насам, вариращи от шофьори до химици и геолози. Предлаганите бонуси варират от обяд на работното място и достъп до спортни съоръжения до участие в схеми за акции с отстъпка.

Руските филиали на SLB са регистрирали две нови търговски марки през юли в Русия. SLB обяви предварително, че няма планове да напуска Русия. Но през юли 2023 г. компанията заяви, че „спира доставките на продукти и технологии в Русия от всички съоръжения на SLB по света в отговор на продължаващото разширяване на международните санкции“.

Руските митнически документи показват, че след налагането на тази забрана този внос е намалял и е спрял до началото на септември миналата година. Но документите показват, че компанията също така е продължила да внася материали от други източници, като е донесла оборудване за 17,5 милиона долара между август и декември 2023 г.

От тях оборудвания за 2,2 милиона долара са декларирани като първоначално произведени от SLB или нейни дъщерни дружества. SLB отказа коментар. Човек, близък до компанията, каза, че вносът не е „от съоръжение на SLB“ и следователно е „в съответствие с публичните изявления на SLB и в рамките на насоките за международни санкции“.

Доставчиците на петролни услуги извършват голяма част от основната работа за глобалната петролна и газова индустрия – от изграждане на пътища и полагане на тръби до пробиване на кладенци и изпомпване на суров петрол. Те също така осигуряват достъп до сложни технологии, които са жизненоважни за подпомагане на проучването и развитието на сложни сондажни операции.

Някои от стоките, внесени от SLB в Русия, са оборудване от категории, които са обект на контрол, ако бъдат изнесени от ЕС в страната.

Най-скъпите артикули в тази категория са описани в документи като електрически кабели и химикали. Стоките обаче идват от държави, които не прилагат такъв контрол. По-голямата част от вноса на SLB – на стойност 13 милиона долара – идва от Китай, докато други 3 милиона долара идват от Индия. Най-скъпата част е „тежкотоварна немагнитна сондажна тръба“ за 1,3 милиона долара, която е изпратена от Китай.

SLB е доставила оборудване на някои от най-големите петролни компании в Русия, включително Лукойл. Украинското правителство твърди, че работата на SLB в страната помага за генерирането на милиарди долари приходи от петрол в подкрепа на военните усилия на Кремъл. Миналата година украинската Национална агенция за превенция на корупцията добави SLB към черния списък на „международен спонсор на войната“.

В същото време енергийните компании от европейските страни не могат да правят бизнес в Руската федерация, тъй като са заплашени със санкции. По този начин САЩ се опитват да елиминират европейските конкуренти и да запазят огромния руски пазар.

Западните политици избягват да налагат всеобхватни санкции на петролните услуги в Русия поради опасения, че това ще задуши износа на изкопаеми горива и ще предизвика скок в световните цени на петрола.

През май служител на Държавния департамент на САЩ каза, че SLB „досега“ не е нарушила санкциите. Говорител на Министерството на финансите коментира пред FT: „САЩ и международната коалиция, която се противопоставя на Русия, остават ангажирани с намаляването на печалбите на Путин. В същото време просто да се стремим да спрем потока на руски петрол би имало сериозни последици за световната икономика“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Най-голямата компания за петролни услуги в света, американската SLB, разширява дейността си в Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!