Александър Йорданов: Неудобни думи: Не е виновен Делян Пеевски

Пеевски не цепи басма на този, когато нарича "мистър Кеш". Защо ли нямат такава смелост "евроатлантиците" от ПП-ДБ?

Ами, ако самият Пеевски е "дерибей"? Но май не е, защото изгори ли къщата на някой бедняк, той пръв е готов да помогне. И е факт, че помага. А със сигурност е помагал финансово и на партията. Колко са политиците в това отношение като него.

НЕУДОБНИ ДУМИ: НЕ Е ВИНОВЕН ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Александър Йорданов, Фейсбук

Кой ли днес не спряга с и без повод името Делян. Да, става дума за Делян Пеевски, когото кажи речи всички политици и журналисти коментират. Той ги впечатлява със своята твърда евроатлантическа политическа ориентация и с острия си език спрямо прокремълския ни президент. Не го познавам лично. Това, което знам за него, е това, което съм прочел.

Ето и сега си направих труда да прочета негови изказвания от пленарната зала, както и направени изявления пред медиите.

И не мога да си кривя душата.

В думите му има много истини, които напълно съвпадат с основни позиции на ЕС и НАТО, изразяват демократични ценности.

Впечатлява, например, ясната му критична позиция по отношение на руската агресия срещу Украйна. В това отношение не може да не бъдем единомишленици.

Но се питам дали при Пеевски това не е конюнктурно говорене, продиктувано от желанието му да се "самоизчегърта" от Списъка "Магнитски". Но дори и да е така, казаното от него остава, то върши работа. Има чуваемост.

Но също така е логично да се запитаме и нещо друго.

Ако Делян Пеевски е убеден евроатлантик, за какъвто сам се представя, а и в парламента той гласува за евроатлантическото правителство, предложено от ГЕРБ-СДС, то какви ли биха били неговите действия, ако преди десет години бе избран за председател на ДАНС.

А помним, че тогава такъв бе неговият мерак, а такива като мен няколко месеца протестирахме, за да не може този му мерак да се осъществи.

Ние успяхме. Пеевски не стана шеф на ДАНС. Но от днешна гледна точка излиза така, че сме възпрепятствали възможността евроатлантик да стане шеф на престижната агенция за национална сигурност? Какво ли тогава щеше да ги сполети руските агенти и техните помагачи у нас?

Ето, сега гледам и слушам, че на Пеевски не му пука и открито напада дори президента Радев, нещо което много други наши "евроатлантици" не правят. Те дори му се омилкваха. Помним, нали: "С Вас сме, г-н Президент!"

А Пеевски не цепи басма на този, когато нарича "мистър Кеш". Защо ли нямат такава смелост "евроатлантиците" от ПП-ДБ?

А и не само те.

Но също така си припомних, че в началото на 2017 г. бившият ни президент Петър Стоянов заяви, че не е нужно да се лепва на Румен Радев етикетът "прокремълски". И тогава допълни: " Задача на нашата евроатлантическа общност е да даде увереност на Радев и да го подкрепи. А не да му лепят етикети и зорлем да го вкарват в една писта, която вреди на България. Аз вярвам, че той ще бъде напълно лоялен към НАТО и искам да го окуража”. Това каза президентът Стоянов малко преди встъпването в длъжност на новоизбрания ни президент.

Тогава направих следният коментар:
"Недоумявам. Стоянов поставя „задача”: да подкрепим Румен Радев,
защото бил завършил американско военно училище и е „натовски генерал”! За разлика от бившия ни президент, аз не вярвам, че Радев сам ще свали „етикета”, който сам си лепна."

Но да оставим настрани отминалото. Да се вгледаме в настоящето.

Факт е, че Делян Пеевски здраво разръчка ДПС, а от това печели демокрацията. И не си поплюва. Нарече един куп кадри на тази партия дерибеи. Много яко. Ами, ако е истина. Каква тогава либерална партия е тя. Или това са днешните либерали - дерибей до дерибея.

Ами, ако самият Пеевски е "дерибей"? Но май не е, защото изгори ли къщата на някой бедняк, той пръв е готов да помогне. И е факт, че помага. А със сигурност е помагал финансово и на партията. Колко са политиците в това отношение като него.

Сега чета, че укриващият се от българското правосъдие бивш собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев, който навремето се фукнявеше със своите връзки с известен руски олигарх, щял да говори в парламентарна комисия срещу Пеевски.

Как става така, че 10 години българското правосъдие не може да върне Василев у нас, а сега, щом става дума да се атакува Пеевски, ето го цял целеничък банкерът беглец в парламента? Странно, нали. Или и това е "промяната"?

Твърди се, че фирми на Пеевски получавали кредити от тази банка. И защо да не получават, като шефът на банката ги отпуска?

Но не ми се влиза в подробности.

Съмнителна е тази гюрюлтия около лидера на ДПС или поне на част от тази партия, Делян Пеевски.

Каквото и да се говори, за България щеше да бъде по-добре, ако 50-то Народно събрание бе избрало редовно правителство с премиер Росен Желязков. А точно за това добро за България решение настояваше одумвания за щяло и нещяло Пеевски.

Вместо това ще се доволстваме отново със служебно правителство и избори. Но за тази политическа простотия да нямаме вече четвърта година нормално правителство като останалите европейски държави не е виновен Пеевски.

Други са виновниците. И е хубаво, че поне Делян Пеевски ги назовава поименно.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Александър Йорданов: Неудобни думи: Не е виновен Делян Пеевски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!