Newsweek: Падна ли Зеленски в капана на Путин?

Труд

Някои руски държавни медии предполагат, че нахлуването в Курск е било „капан“ за Володимир Зеленски, в който Владимир Путин в крайна сметка ще надделее.

Пропагандистите на Кремъл се опитаха да разберат как Украйна е навлязла толкова лесно в Русия, като една руска медия, чиято публикация една седмица след началото на операцията в Киев каза, че руските сили „поемат контрол над ситуацията“. Ден преди това друго прокремълско издание написа как украинските бригади са "попаднали в капан" и са изправени пред тежки загуби.

МО на Русия: Хеликоптери Ми-8 и Ка-29 унищожиха пет украински катера край Крим

Но това въртене на разказа е в противоречие с разказите, включително от руски военни блогъри, за украинските печалби, докато Зеленски каза в четвъртък, че неговите войски са превзели град Суджа.

Не е изненадващо, че и двете страни биха се опитали да представят операциите си във възможно най-добрата светлина, но въпреки че няма доказателства, че украинските сили са попаднали в капан, не е сигурно какво ще прави Киев след нахлуването и дали Путин може да се възползва в по-дългосрочен план.

Вместо да са в източния регион на Донбас на Украйна, опитвайки се да укрепят съществуващата си линия и да държат колкото се може повече територия, най-добрите части на Киев сега са на място, което може да бъде уязвимо за ефективна контраатака на Москва.

„Има риск от прекомерно разширяване и има риск ценен персонал и ресурси да бъдат загубени, а Путин да използва това като претекст за по-нататъшна ескалация“, казва Майкъл А. Уит, професор по международен бизнес и стратегия в King's Business School в Лондон, пред Newsweek.

Путин може също така да успее да използва на вътрешния пазар наратива, който прокарва през цялото време за войната, която е започнал – че е действал, защото Русия е под заплаха от Запада, на който Украйна e прокси агент според него. 

„Действат противоположни сили. Едната е да се засили наративът, че Русия е под заплаха, което може да помогне на Путин и да засили подкрепата чрез ефекта на събиране около флага“, каза Уит пред Newsweek. "Другото е да се хвърли съмнение дали Путин и неговото правителство са правилните хора да защитават Русия. Вероятно няма да има голяма разлика и в двата случая, защото няма ясен знак, че Путин не контролира, но краят на диктаторите рядко е ясно предвидим.“

Неуспехът на Русия да се противопостави на украинската атака досега разкри липсата на отбранителни резерви и числеността на нейните войски на фронтовата линия в Източна и Южна Украйна намалява поради високите жертви. Това разкри недостига на руски войски, а ходът на Кремъл да увеличи бонусите за наемане на персонал изглежда не работи.

Путин обаче може да бъде принуден към по-широка мобилизация от частичния проект, който той обяви през септември 2022 г., според Bloomberg.

Позовавайки се на неназовани източници, близки до руското министерство на отбраната, изданието твърди, че нова мобилизация може да се проведе до края на годината и да бъде представена като ротационна мярка за почивка на фронтовите войски.

„Путин със сигурност ще използва това, за да подсили своите редици“, казва пред Newsweek Вук Вуксанович, сътрудник в мозъчния тръст London School of Economics, LSE IDEAS.

По думите му това може да бъде използвано и от Путин, „за да изгради подкрепа в руското общество за неговата гледна точка относно причините за войната и да каже на руската местна публика:

„Ето защо границата ни с Украйна е толкова чувствителна и толкова уязвима и ето защо не можем да позволим Украйна да бъде част от НАТО."

Емил Кастехелми, военен експерт от базираната във Финландия фирма за разузнавателни анализи с отворен код Black Bird Group, каза, че нахлуването рискува да изтощи ценните на Украйна резерви, когато все още има проблеми с работната сила.

„Превземането на няколко десетки руски гранични села за сметка на много животи и оборудване няма да помогне“, казва той пред Newsweek. Като цяло войната няма да бъде решена в Курск, най-важните стратегически региони все още са Източна и Южна Украйна.

Междувременно Вуксанович казва, че има въпросителен знак защо Киев продължава с натиска, когато силите му "са претоварени" в района на Донбас в Украйна. Дори и да разкрие ограниченията на ръководството на Русия, „войните не се печелят въз основа на политическите неудобства, които нанасяте на вашия противник“.

„Този ​​ход може да доведе до това Украйна да пропилее ресурса, който й липсва най-много в тази война, а това е работна ръка.“

Вуксанович вярва, че част от целта на Украйна за нахлуването е да привлече подкрепа от Запада, като докаже, че Киев все още има останала битка.

„Това е особено важно за Украйна, тъй като те са предпазливи от резултата от президентските избори в САЩ и има риск администрацията на Тръмп да спре помощта за Украйна", обяснява той. 

Тръмп се позова на минали триумфи на Москва миналия месец, като сподели в интервю за Fox News, че е казал на Зеленски в телефонен разговор, че Киев е изправен пред „военна машина“ и че „те победиха Хитлер. Те победиха Наполеон“.

Бившият посланик на САЩ в Русия Джон. Дж. Съливан е на мнение, че докато Тръмп е пропуснал загубите на Москва срещу Япония през 1905 г. и „най-важното, Студената война“, коментарите на бившия президент са подчертали как Кремъл не се възпира от ранните неуспехи.

„Победата във Великата отечествена война (Втората световна война) беше след катастрофални провали в началото на войната, които предшестваха нацистката инвазия в Зимната война с Финландия“, обяснява Съливан пред Newsweek преди началото на нахлуването в Курск. „Това е, което руснаците са правили от много, много време и те не бива да се подценяват, а украинците със сигурност не ги подценяват".

В четвъртък висшият командир на Зеленски, генерал-полковник Александър Сирски, каза, че военното командване е било създадено в Курск, докато украинският президент повтори твърдението на Киев, че сега контролира повече от 80 населени места и над 440 квадратни мили.

„Въпреки че винаги ще има рискове, свързани с всяка военна маневра, Украйна е изправена пред по-голям риск ако продължи да води война на изтощение с Русия“, казва Робърт Ортунг, професор в училището по международни отношения „Елиът“ в университета „Джордж Вашингтон“. „Няма начин да спечели това и вероятно ще бъде изправена пред евентуално поражение, като се има предвид достъпът на Русия до повече хора и материали. Нахлувайки в територията на агресора, Украйна започва да поема инициативата.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Newsweek: Падна ли Зеленски в капана на Путин? - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!