„Politico“: Докато Киев постига успехи в Курск, Русия отвръща на удара в Донецк

Танк. Снимка: Министерство на отбраната в Украйна, Фейсбук

iskra.bg

Русия евакуира още един район в своята Курска област

Докато Киев постига успехи в Курск, Русия отвръща на удара в Донецк, информира „Politico“. Русия евакуира още един район в своята Курска област, съобщи губернаторът на областта през нощта, тъй като украинските сили продължават да постигат успехи в района.

Украинските сили са укрепили позициите си в Суджа, административния център на Суджанския район в Курск, и са напреднали с няколко километра навътре в руска територия. През нощта изпълняващият длъжността областен управител Алексей Смирнов каза в свое изявление в Телеграм, че Глушковски район в Курск, който има население от 20 000 души, се евакуира.  

МО на Русия: „Искандер-М” унищожи конвой от 15 танкера в Сумска област

В сряда Украйна е заловила 102 руски войници в Курска област – рекорден брой за един ден, съобщи за „Politico“ високопоставен служител от Службата за сигурност на Украйна, на когото е предоставена анонимност, за да сподели актуална информация.

Киев все още не е разкрил общия брой на военнопленниците, които твърди, че е взел в хода на продължилото повече от седмица нахлуване на руска територия. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че залавянето на руски войници е било една от основните цели на операцията, за да се попълни така нареченият от него „фонд за обмен на военнопленници“.

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитрий Любинец заяви в сряда по време на национален телемаратон за набиране на средства, че макар Русия публично да е изключила размяната на пленници, омбудсманът на Москва е предложил информационна дискусия по темата. Любинец  потвърди:

„Надявам се, че тази ситуация [в Курск] ще промени позицията им за блокиране на обмена на военнопленници. Поне сега те започват разговори.“

В момента Киев обмисля създаването на военни командни пунктове в района на Курск, за да може да се евакуират безопасно цивилните и да се пропускат хуманитарни доставки, заяви Зеленски по време на заседание на правителството в сряда следобед.

Любинец подчерта това послание, като по време на телемаратона заяви, че хуманитарните коридори ще позволят на международните организации да наблюдават ситуацията на място в контролираните от Украйна части на Русия. Силите на Киев вече предоставят хуманитарна помощ на цивилното население в контролираните от тях територии и действат в съответствие с международното право, добави Любинец.

Но докато успехите на изненадващата операция „Курск“ повишиха морала на Киев, руските сили нанасят ответен удар, завземайки все повече територии около украинската Донецка област.

„Откакто Украйна започна Курската офанзива, бих казал, че нещата в нашата част на фронта се влошиха“, коментира Иван Секач, говорител на 110-а механизирана бригада на Украйна, която в момента е разположена в Покровския район в Донецка област. Пред изданието той коментира:

„Получаваме още по-малко боеприпаси от преди и руснаците натискат.“

През последното денонощие Русия е окупирала селата Желан и Орливка и е напреднала в Ню Йорк, Краснохоровка, Николаевка и Журавка в Донецк, според актуализация, публикувана от DeepState, проект за военно картографиране, близък до украинското министерство на отбраната.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили не потвърди или отрече доклада, като заяви само, че в тези райони се водят интензивни боеве и че Киев съсредоточава усилията си върху град Покровск в Донецка област.

Русия продължи и въздушната си атака срещу Украйна, като изстреля три ракети и 29 безпилотни самолета от Курск, както и от два други региона. Зеленски заяви, че друга основна цел на навлизането на руска територия е да се създаде буферна зона и да се попречи на силите на Москва да извършват трансгранични въздушни нападения. Губернаторът на града Олег Кипер обясни:

„Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили всичките 29 дрона камикадзе. Една от балистичните ракети е ударила пристанището на Одеса, ранявайки трима души.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Докато Киев постига успехи в Курск, Русия отвръща на удара в Донецк

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!