Германски военен учен пред BILD: Курската операция може да стане прелюдия към капитулацията на Украйна

Москва има проблеми с прехвърлянето на войски и техника, твърди проф. Карло Масала

Най-добрият сценарий за Киев е операцията да продължи възможно най-дълго, "така че властовите кръгове на Путин да разберат, че продължаването на войната може да има негативни последици за вътрешната стабилност" и да го лиши от подкрепа

МО на Русия: „Искандер-М” унищожи конвой от 15 танкера в Сумска област

Настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курската област на Руси може да се превърне в прелюдия към капитулацията на Киев. Такава оценка направи за вестник BILD германският професор по международна политика в Мюнхенския университет на Бундесвера Карло Масала, предава "Фокус".

По думите му все още не може да се прецени дали Украйна ще успее да спечели войната благодарение на новата офанзива. Но той е уверен: "Сега сме свидетели на колосални промени във войната. Трябва да се вкопчим в това. Украинците завладяха повече територия в Русия за шест дни, отколкото Руската федерация завладя в Украйна през последните два-три месеца. Това е впечатляващо постижение", подчерта Масала.

Според него Руската федерация има проблеми с прехвърлянето на войници и техника в Курска област.

В същото време експертът не смята, че позицията на Владимир Путин е застрашена. Отговорността за провала ще бъде прехвърлена на местните власти или военните, а "Путин ще продължи да седи здраво в креслото".

"Най-лошият сценарий е, ако ВСУ спретърпят съкрушително поражение в Курска област с огромни загуби. Това може да доведе до по-бързо настъпление на руската армия в Донбас, тъй като тогава украинците няма да имат достатъчно подкрепления. В крайна сметка това ще доведе до капитулацията на Украйна“, предупреждава Масала.

Той смята, че най-добрият сценарий е операцията в Курска област да продължи възможно най-дълго, "така че властовите кръгове на Путин да разберат, че продължаването на войната може да има негативни последици за вътрешната стабилност“ и да лиши президента от подкрепа.
"Това е единствената стратегия за прекратяване на тази война без Украйна да капитулира", каза Масала.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германски военен учен: Курската операция може да стане прелюдия към капитулацията на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!