Цветан Василев: КТБ финансира семейството на Пеевски с 500 милиона лева

Glasove.com

Автор: clubz.bg

Зад инициалите ДП в документите по делото "КТБ" стои Делян Пеевски, който до средата на 2013 година беше директно и индиректно финансиран от банката с около 500 млн. лева.

Това заяви бившия собственик на обявената в несъстоятелност на 22 април 2015 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев пред временната парламентарна комисия за влиянието на Петьо Петров-Пепи Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса.

Немалка част от проектите на семейството на Пеевски бяха за медии, които бях принуден да финансирам, допълни Василев. Около средата на 2013 г. разбрахме, че той няма намерение да връща заемите, които се оказа, че не са особено добре обезпечени и настояхме за допълнително обезпечение.

До есента на 2013 г. Пеевски беше коректен платец, а след това явно е било взето друго решение, разказа още Василев и добави, че решаващата дума за отпускането на кредитите на семейството му е била негова. 

"След разговори с него започнаха преговори, за да започнем да си изчистваме отношенията", допълни той.

Според бившия шеф на КТБ паралелно около конфликта му с Пеевски са се движили процедурите в следствието срещу банката от "приятеля" на съпредседателя на ДПС Пепи Еврото.

Петьо Петров-Пепи Еврото е доказан участник в атаката срещу КТБ, а бившата му жена Любена Павлова предостави на американските власти информация за схемите му, каза още Василев. Бившият шеф на столичното следствие добавя много стойност към ударите на Пеевски, коментира бившият шеф на КТБ. Запознавал съм се с Петров през 2005 г. - 2006 г. чрез Делян Пеевски, посочи той.

Каква е била организацията на "Осемте джуджета" не мога да кажа. Той съществува след напускането на Пепи Еврото от следствието. На практика изнесено бюро за контрол над прокуратурата. Явно на Пеевски вече не му е било удобно да приема прокурори в хотел "Берлин".

В началото на заседанието на временната парламентарна комисия близките до Пеевски депутати Хамид Хамид и Станислав Анастасов нападнаха Надежда Йорданова, определена за председател на комисията, която е без постоянен председател, че е марионетка и близка до интересите на Русия. Повод за недоволството им стана именно изслушването на Василев. Хамид нарече бившия шеф на КТБ "измамник на века", а Анастасов атакува представителките на ПП-ДБ, че служат на интересите на Русия.

След това дневният ред беше приет с 11-"за" и 3-ма "против", като беше решено Цветан Василев да бъде изслушан първи.

Руската банка ВТБ официално открадна "Виваком" с помощта на вашия бос Делян Пеевски, коментира Василев твърденията на двамата народни представители. Той отрече твърденията им, че е имал бизнес отношения с руския олигарх Константин Малофеев и каза, че сделките му след институционалния удар срещу КТБ са били с Пиер Луврие.  

Според Василев при единствената му среща с депутата от руската Дума Александър Бабаков той му е казал, че Русия е платила в България комисионни от 100 милиона евро за проекта "Южен поток".

Днешното заседание на комисията беше предшествано от опити за саботаж. Първоначално Лена Бориславова и Надежда Йорданова съобщиха във фейсбук, че парламентарната администрация е отказала да осигури техника за изслушването на Цветан Василев. Двете народни представителки от ПП-ДБ обявиха, че са осигурили лично оборудване. Прякото излъчване от сайта на парламента беше с лошо качество на звука и с едва дълга пауза. 

Първа, втора и трета точка в дневния ред на временната комисия бяха изслушванията на Лозан Панов, Делян Пеевски и на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Те обаче не се явиха.

Източник: clubz.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Цветан Василев: КТБ финансира семейството на Пеевски с 500 милиона лева | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!