Победа на Путин в Курска област може да доведе до капитулацията на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мария Атанасова
Автор във Fakti.bg

Най-добрият сценарий за Киев е операцията в района на Курск да продължи възможно най-дълго, каза политологът Карло Масала

Провал на украинската армия в Курска област, където тя извърши изненадваща инвазия през миналата седмица, може да доведе до капитулацията на Киев. Това каза германският професор Карло Масала пред в. BILD.

BILD: Руските войски са на 13 км от Покровск, украинският фронт се разпада

Германски депутат: Дадохме оръжия на Украйна да се защитава, а не да води война на руска земя

Съветник на Зеленски призна: Западът знаеше за плановете на ВСУ в Курска област

„Сега преживяваме огромни промени във войната. Украинците завладяха повече територия в Русия за шест дни, отколкото Руската федерация завладя в Украйна през последните 2-3 месеца. Това е впечатляващо постижение”, каза политологът.

В същото време експертът не смята, че позицията на Владимир Путин е застрашена. Отговорността за провала ще бъде прехвърлена на местните власти или военните, а Путин ще продължи да седи спокойно в Кремъл.

Карло Масала предупреждава, че ако украинската армия бъде разбита в Курска област, това ще се отрази тежко на фронтовата линия в Донбас, където руснаците превъзхождат ЗСУ във военна техника и жива сила. В крайна сметка това ще доведе до капитулация на Украйна, предупреждава Масала.

Той смята, че най-добрият сценарий е операцията в района на Курск да продължи възможно най-дълго, „така че властовите кръгове на Путин да разберат, че продължаването на войната може да има негативни последици за вътрешната руска стабилност“ и да лиши диктатора от подкрепа. „Това е единствената стратегия за прекратяване на тази война без Украйна да капитулира“, каза Масала.

Британски танкове Challenger 2 участват в украинското настъпление в Русия

Според Forbes около 15 000 украински войници се сражават в момента в Курска област, като Киев е изпратил елитни свои бригади там. Това показва, че става въпрос за добре обмислена инвазия. На този фон украински и западни медии пишат, че Володимир Зеленски не е предупредил своите партньори в НАТО за готвената инвазия. САЩ също обявиха, че не са знаели за плановете на Киев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Победа на Путин в Курска област може да доведе до капитулацията на Украйна ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!