Корнелия Нинова откровено: Бях безразсъдна в политиката! И си получих шамарите ...

С илюзия тръгнах, но хората са имали други намерения - това ми е грешката, признава Нинова пред Валерия Велева

Можех да си кротувам с всички останали, щях да съм си добре, но аз имах друга идея за БСП - да е чиста, идейна. Очевидно е била някаква моя романтика! И си получих шамара. Явно в политиката с романтика не става, казва лидерът на БСП в оставка.

Автор:
Валерия Велева

На 11 юни 2024 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, поемайки лична отговорност за катастрофалните резултати от последните избори. На вота на 9 юни БСП остана пета политическа сила със 7,06% подкрепа.
Последва свикване на Националния съвет, който избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията, а ръководството обяви нов курс на необратима промяна в БСП "за укрепване на организационното състояние в откровен диалог с всички". Върху Нинова се стовари отговорността за всички неблагополучия в столетницата. Заговори се за изключването й от партията, за недопускането й да се кандидатира отново за председател, а от няколко дни - и за изхвърлянето й от бъдещите листи на БСП. Отношенията между Нинова и доскорошните й заместници добиха открито враждебен тон.

За всички тези процеси разговаряме с Корнелия Нинова -
за грешките и заблудите, за срива на БСП, за ударите и предателствата. Казва, че оставката й няма връщане назад, но не казва, че се разделя с политиката.

Споделя огромното си разочарование от съмишленици, на които е вярвала и на които е дала път да се развиват.

Отчита своите слабости. Но е запазила бойния си дух... 

- Г-жо Нинова, да започнем нашия разговор от там - какво е вашето партийно и юридическо състояние в момента?

- Член съм на БСП и председател на БСП в оставка - по устав и по съдебна регистрация. Подала съм оставка като председател на БСП и нямам никакво намерение да променям този факт. След тази оставка партията трябва да избере нов председател чрез пряк избор с гласуване от всички членове на БСП. До прекия избор се посочва някой, който временно да изпълнява функциите на председател, но този човек не може да има претенции да е председател на партията. Атанас Зафиров подаде такава претенция в съда, която се оспорва. Той е изпълняващ временно функциите до избора на нов председател, но юридически в момента председателят на БСП съм аз. 

ЧАКА СЕ РЕШЕНИЕТО НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД

- От кого се оспорва претенцията на Зафиров да е председател на БСП?

- В конкретния случай от Крум Дончев, член на Националния съвет, и от Смиляна Нитова на първата фаза, също член на Националния съвет. Държа да отбележа това, защото ми се вменява, че аз блокирам работата на партията. Аз не съм оспорвала персонално нищо, оспорват го членове на партията и на Националния съвет.

- И какво казва съдът?

- Засега казусът е във висящо положение. Трябва да се произнесе Върховният касационен съд по жалбите, които са постъпили.

- И в момента вашият подпис важи пред всички институции в държавата?

- Точно така. На практика моят подпис е действителният. Преди дни от Сметната палата ме потърсиха да подпиша отчета на партията, тъй като подписът на Атанас Зафиров не е легитимен пред нито една институция. Той беше подписал отчета, беше го подал в Сметната палата, но след това оттам ме потърсиха и казаха, че трябва аз да подпиша, иначе ще има следните последствия - глоба и/или невъзможност партията да участва в следващите избори. Веднага реагирах, отидох и подписах в Сметната палата.

- Защо е спряна партийната субсидия на БСП? Казаха ми, че е блокирана.

- Не би трябвало. Мисля, че е получена, платени са заплатите на хората, няма проблем.

- Защо тогава Зафиров обяви, че вие саботирате действията на партията в момента?

- Лъже! Опитва се чрез мен да оправдае собствената си несъстоятелност и некомпетентност. Факт е, че никъде не го признават за председател на партията и той търси оправдание, вместо да каже: Аз не мога да подписвам, ще извикам г-жа Нинова, тя ще подпише. Той казва: Тя е виновна! Това е оправдателна теза - лъжа отгоре-до долу! 

ПОДПИСВАНЕТО НА ЛИСТИТЕ - ГОЛЯМАТА НЕИЗВЕСТНОСТ

- Как ще стане конструирането и подписването на бъдещите листи за изборите?

- На този въпрос вероятно никой в момента не може да отговори, защото новото-старо временно ръководство води преговори за голяма коалиция и казва, че листите ще се редят от коалиционен съвет, в който ще участват всички партии, с които ще се подпише коалиция. Тоест, АВБ, Таня Дончева, Мая Манолова, Румен Петков и т.н. ще бъдат в този коалиционен съвет и той ще реди листите. Това е абсурдно, защото по Устава на БСП листите се редят от Националния съвет на партията и ако те направят такива листи, ще бъде против Устава на БСП и ще могат да бъдат оспорени. Но дори да подредят такива листи, в ЦИК искат удостоверение за актуално състояние на партията, за да се регистрира за участие в изборите. В това удостоверение все още фигурира моето име. Така че дори да наредят такива листи, трябва да ме поканят да ги подпиша, иначе няма да бъдат признати в ЦИК.

- И ако не ги подпишете или не сте съгласна с някое име?

- Много лошо за участието на партията в изборите - ще стане много тежко. Аз не изключвам да не съглася с някое от предложенията, ако има имена, които партията не приема.

- Партията не иска ли това ляво обединение?

- Има голямо брожение вътре в партията по отношение на това горяма ляво обединение. Хубаво е старанието да се обединят всички леви партии. Правили сме през годините всякакви опити – били сме 22 партии, били сме 3. И аз съм правила всичко по силите си за такова обединение. Имали сме депутати от АБВ и т.н. Минали сме през всички варианти. На 1 май т.г. направихме сбирка на над 30 леви партии и сдружения.

- Извинете, това е смешно - 30 леви партии в България!

- За съжаление, така сме разпокъсани. Но видяхме, че и това не даде резултат. Механичният сбор не води до повишаване на резултата, опасявам се, че и сега така ще стане. Затова в партията има голямо брожение срещу този вид на мехоническо коалиране – събрали се лидерите, наредили се в листите и какво от това. Казаха, че ще има манифест, обща програма. Къде са? Ще дойде време за листите и ще се изпокарат кой коя листа да води. И до какво ще доведе това - до още по-слаб резултат.

- Вие искате ли да бъдете депутат в следващия парламент?

- Не съм решила. След това, което виждам - не съм решила.

- Това значи ли край на политическата ви кариера?

- Не, вероятно! Но човек не е роден депутат, няма и да умра депутат. Виждам, че старото-ново ръководство иска да ме изключи от листите да не мога да участвам. Какво ще направят? Ще ми вземат дипломата, опита, знанията, контактите? Имам уважението на хората. Няма да съм депутат - ами, добре! 

ПРЕДАТЕЛСТВАТА

- Защо стана така, че всичките ви заместници ви предадоха? Спомням си как сложихте за свой заместник Зафиров, как доведохте от Варна Гуцанов, как в началото бяхте против него, след което той направи сериозни опити да се доближи до вас и вие го припознахте като съмишленик. Изненадана съм, че кметът на Гоце Делчев също е срещу вас, изненадана съм за Кристиан Вигенин, за когото се говореше, че го спрягате за свой наследник като председател на партията. Защо всички тези хора се обърнаха срещу вас, г-жо Нинова?

- Първо, да кажа, че приемам това като предателство, защото бяхме заедно през всичките тези години. И журналисти, и колеги ме питат - защо станаха предатели, те бяха легитимно ръководство. Бяхме заедно през всички тези години, всички политики, които сме провеждали, ги правихме заедно. Гласувахме заедно, обсъждахме заедно. Никога не са се възпротивили или дали повод за съмнение и изведнъж, за 24 часа, се обърнаха срещу мен. Затова го наричам предателство. Според мен това е алчност и жажда за власт - бързо да заемат постовете, желание за бърза реализация на председателското място. В момента има сигурно 7-8 кандидати за председателското място – те ще се избият, докато дойде времето за прекия избор.

- Постовете и властта те ги имаха и с вашето присъствие до тях, какво сега се промени?

- Едно е да си втори, друго е да вземеш властта. Вижте как си разпределиха постовете: Зафиров - на партията, Гуцанов – на групата в парламента, Вигенин - на Европарламента. Разделиха си властта и всеки се счита за пръв. Това е подлостта, липсата дори на човечност в отношението към мен и на достойнство. Дни преди миналите избори се избиваха да стоят до мен, да се снимат с мен. По време на кампанията там, където имаха проблеми, ме викаха да отида в регионите и да им помогна. Зафиров ме извика в Търново, с него обикалях. Гуцанов ме извика в Шумен, бил за първи път там и не го познавали. И там отидох. Всичко това бе два дни преди да се отметнат от мен. Искаш да дойда при теб, да ти налея влияние, на другия ден – Корнелия не става, да се маха ! Какво е това?! Доста хора издигнах на ризлични постове в държавата и все ми се случи така, че след това те ме предадоха. 

СГРЕШИЛА СЪМ НЯКЪДЕ ...

- Защо? Къде е причината? В кого?

- Ако трябва да търся причина, трябва да я търся в себе си. Сгрешила съм някъде ... Какво съм си мислела през годините за партията и за тези хора и какво се получи накрая. Започнах реформа в БСП за ограничаване на мандатите в парламента, за да дам път на младото поколение, да ограничим старите кадри, които дълги години са там - министри и вечни депутати. Говорех на младите, че ще е много трудно да подменим старите в партията, но трябва да тръгнем от себе си, да променим партията, за да променим държавата – да се справим с това задкулисие, с тази обвързаност на старите, които използваха БСП, за да натрупват пари. Но това си е било само в моята глава, сега го оценявам. Те не са искали да променяме партията. Искали са да отстраним старите, за да седнат на техните места и да продължат по старому - на принципа „стани да седна”. Това е голямото ми разминаване с тях, като се връщам назад и анализирам човек по човек. 

Аз исках да отстраним старите, да прекратим модела, по който партията е използвана за пари, постове, за наследниците на червената олигархия, за трупането на пачки за сметка на хората... А те са си мислели – дайте да я използваме, ще седнем на местата на старите и ще я караме и ние като тях.

- Това е много тежко като констатация. И наистина разочароващо за един партиен лидер. Като говорим за младите, ще ви попитам за конкретен пример - дадохте път на Явор Божанков, спомням си как на снимките той държеше непрекъснато да е до вас и изпъкваше с едно оранжево палтенце. И той ви предаде. Защо?

- Не знам, питайте го. Интереси, постове – не знам. Има различни случаи. Едни са заради зависимости, дори те са ми обяснявали понякога: Извинявай, много те харесваме, много те уважаваме, обаче ме притискат, така и така ще направят, имам висящо дело, имам концесия...

Има други, на които им предлагат изкусителни неща - пари, постове, обществени поръчки. Казвали са ми: Ние толкова дълго време сме в опозиция, сега ми предлагат пост, не мога да откажа... 

Разбирате ли - те искат власт, пари, фирми и не издържат. Малко сме тези, които издържаме да сме в опозиция толкова дълго време, заради идеите си. Другите не издържат Питат ме: 12-15 години, докога ще сме в опозиция, искаме и ние във властта и хоп - предлагат им обществена поръчка на фирмата, те я взимат и изместват партията на второ място. Това е другата причина за предателство спрямо БСП. 

И на мен са ми предлагали много неща - председател на парламента- отказах. Да замина посланик, за да се отърват от мен - отказах. Да водя евролистата и да си взимам тлъста заплата - отказах. Не искам бе, хора! Не съм се хванала с тази работа, за да си оправям личния живот. 

ОТСТРЕЛВАНЕТО НА СЪПАРТИЙЦИ

- Говорите за грешки и изкушения. Не смятате ли, че една от големите ви грешки беше, че един по един отстрелвахте хората, които са близо до вас– тръгнахте от Георги Гергов през Кирил Добрев, накрая си спомням за онзи конгрес, на които в последните 20 минути изключихте 25 човека? Това обезкървяване на партията, изключване на хора авторитети, с обществени позиции и публични говорители, ви донесе доста вреди. Защо го направихте, защо отворихте толкова много вътрешно-партийни битки?

- Заради това, което казах досега. Заради желанието ми за изчистване на партията от зависимости, от употребата ѝ за лични цели. Какъв авторитет е Кирил Добрев? И вие сте писали статии за неговите икономически зависимости – това е бизнес-империя в държавата. Обществени поръчки, фирми, доставки на ГЕРБ, на всички министерства. Който и да е на власт, фирмите на Добрев взимат всички обществени поръчки за доставките на горива. От името на партията си прави бизнес-империя, строи хотели и не го интересува партията. 

Да, можех да оставя нещата така, да си кротувам с всички останали, щях да съм си добре, но аз имах друга идея за БСП - да е чиста, идейна. Очевидно е била някаква моя романтика! И си получих шамара. Явно в политиката с романтика не става.

Наскоро ми припомниха хора, как преди време, като сме тръгвали на битка с това задкулисие, с тази паралелна държава, съм им казвала - че рано или късно системата ще ме изхвърли, важно е да направим процесите в държавата необратими. Аз с тази илюзия тръгнах, но хората са имали други намерения - това ми е грешката!

- Но има и друго - дали е успешен един политик, е въпрос на резултати. Вие за 7 години имате минус 700 000 избиратели. Защо?

- Защото си създадохме най-мощните врагове, които се обединиха срещу БСП, и ни стопиха резултата. За мен това е реалността. Знаете каква мощна кампания се водеше в медиите срещу БСП, включително от вътрешните кръгове. Всеки ден излизаха по медиите изключени другари да говорят срещу БСП. Това е цепене отвътре. Аз твърдя до ден-днешен, че Бойко Борисов си отглеждаше вътрешната опозиция на БСП с обществени поръчки, договори, заявки - на Гергов дупката във Варна, на Кирил Добрев горивата. Разпределяне и рутене отвътре. Това е първата причина.

Второ, сега актуален въпрос е джендър идеологията - 7 години се разправям с тях. Как мислите, дали ще ми простят? И международни сили, и вътрешни сили - атаки отвсякъде получих. Те сложиха едно петно на образа ми като някаква зла жена, която постоянно се кара, гони хора, хомофоб и т.н. А аз просто искам да защитя българските деца. Помните - от ПЕС щяха да ни изваждат, лично срещу мен скочиха. В самата БСП има едно крило джендъри, с което няма преборване. И ще видите сега, след като не съм действащ председател, че рано или късно БСП ще клекне на Истанбулската конвенция. Спомняте си, че ние бяхме партията, която я спря в парламента. Персонално нося отговорност за това и знам как тогава групата на БСП се противеше и знам с какви хора съм се сблъскала. Единственият, който ми помогна тогава, беше патриарх Неофит, Бог да го прости, след една среща с него получих мощна подкрепа. Та, ето ви още една група.

Трето, постоянното се създаваха нови партии, които цепеха от наш електорат. Президентът създаде „Продължаваме промяната”, каза: "Това са новите, подкрепете ги" и част от нашите хора тръгнаха натам.

Четвърта причина - на 100 % твърдя, че с машините ни отнеха гласове от резултат - „ала-бала” с машините на президента, което го разбрахме от стенограмата на ПП-ДБ. Преди това го допусках, но сега съм абсолютно сигурна, че "ала-бала"на Радев беше срещу нас.

Разбира се, имаме и наши си грешки, и мои персонални. Много фактори допринесоха за това електорално сриване на БСП. Но си мисля, че бях права в едно и ще продължавам да го отстоявам – в политиките не сбърках: социална политика, антикорупционна, икономическа. Като бяхме в управлението, зле ли се представи БСП – въведохме най-силната социална политика. Бяхме на първо място по икономически растеж в Европа. 

ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯТА В БСП


- Противниците ви обаче казват, че идеологическата ви грешка е именно тази консервативна политика, която наложихте, че това не е лявата политика, с която партията е закърмена.

- Така е. Това е голямото обвинение срещу мен - на либералите заради консервативния ми подход. А консервативният подход дойде заради джендър идеологията и защитата на българското семейство. Знаете, левите партии в Европа са защитници на джендър идеологията, на малцинствата, на правата на ЛБГТ общността и т.н. Но преценявайки дали да вървим със силните на деня, като стадо след тях, или да се противопоставим и да застанем на страната на мнозинството от българския народ, на страната на българската Конституция, на страната на българската църква, на страната на членовете на БСП, аз избрах второто. И сега да ми кажат - пак така ще направя. Пред либералното, което взе връх и го видяхме напоследък навсякъде, в Евровизия, на Олимпиадата в Париж и другото – на българите, на консервативните в България, аз пак бих избрала консервативното. Мисля, че времето доказа, че сме били прави.

Преди 7 години да се изправиш срещу либералното, си беше светотатство. А сега половината свят скочи срещу това, което видя на откриването на Олимпиадата, на Евровизия и т.н. Това вече е световен дебат. Много се дразня от две неща - че този закон срещу разпространението на ЛГБТ в училищата се представя като някакво русофилство и че ние сме путинисти, защото в Русия имало закон, който забранява джендър идеологията. На тези хора искам да кажа: В голяма част от САЩ тази идеология в училище е забранена със закон – Флорида, Тексас, Тенеси, Южна Каролина и да не ги изреждам. Е, те путинисти ли са?
В Шотландия госпожа премиера Стърджан падна от власт, защото прие закон за смяна на пола на деца на 16 години, свалиха я с протести, със стачки и т.н. Това е световен дебат, изключително важен и трябва да се води много задълбочен. И да направя една разлика - ние сме „за” уважение към различните хора с различна сексуална ориентация, но след 18 г. да си правят, каквото си искат. Но децата да не се пипат. Това е моята битка.

- Аз все пак си мисля, че не тази битка ви сваляше резултатите, защото наблюдавайки кампанията ви през последните години, виждах че имахте пълни зали и после празни урни. Когато през 2020 г. паднахте със 100 000 гласа, на следващите избори с още 250 000, не трябваше ли да ви светне една червена лампа, да си кажете: Това, което правя, не е ок? Дори „ала-бала” с машините да ви е отнело 30-40 000 гласа, това не е решаващо. Значи другаде е проблемът. Хората около вас казваха, че сте силен лидер, силна фигура, силен политик, но всички допълваха: Нинова действа на принципа, „който не е с мен, е против мен”. И реално погледнато, точно така излезе.

- Абсолютно клише! Ето тази пропаганда също сложи петно върху образа ми. Има много хора, които са били на различно мнение от мен, и това не е било проблем. А по отношение на хората, които отстраних, не е ставало въпрос за различно мнение. Кажете ми в коя партия ще оставят на спокойствие човек, който отива на избори с листата на друга партия? Изключените от БСП в Сливен се явиха в листата на друга партията, в Шумен бесепари се явиха в листата на друга партия. Кога Борисов или който и да е, ще допусне това.

- Това е ясно. Но защо изключихте проф. Шаренкова, проф. Добрева, Валери Жаблянов и младите от групата на 25-те в последните 20 минути на последния конгрес на БСП през 2023-а?

- Как ви изглежда конгрес на партията - пред цял свят, вътре имаше 60 дипломати, пред всички социалисти - когато делегати правят предложение, то е отхвърлено легитимно, демократично от конгреса и те започват да чупят вратите и да нахлуват в залата като варвари? Това питам, в коя партия се е случвало? Ние сме най-демократичната партия. И винаги ми е било най-интересно, когато най-демократичната партия е обвинявана в диктатура, а едноличните партии в България, които са всички останали, са великите демократи, пък аз съм диктатор. Ако е така, защо всички недоволи от БСП ходят по всички телевизии, говорят си каквото искат, нахлуват на конгреса, чупят – това диктатура ли е? Отиват в листи на други партии, работят срещу БСП и като ги накажат – казват Нинова е диктатор.

- Рязко и демонстративно беше това изключване. Мога да ви направя списък от поне стотина имена на хора, които вие сте изключили от партията, и това стана като отпечатък на вашето ръководство.

- Лично не го приемам това обвинение. Тези хора бяха изключени от конгреса, от 900 души. Как лично ще държа 900 души в джоба си и ще им казвам какво да правят? Другите са изключвани от Национален съвет, от 180 човека. Искам да ви обърна внимание, че през цялото време колективните решения ми се приписваха като еднолични. И това се наслагваше в главите на хората. Едно решение в БСП нямам лично.

МОЖЕШЕ И ДА Е ПО ДРУГ НАЧИН


- Съжалявали ли сте за някое от тези решения?

- Да, за някои решения. Много пъти съм разсъждавала, че можеше да е по-друг начин.

- Например, с Калоян Паргов можеше ли да не се разделяте?

- Че ние не сме се разделяли. Той си е член на партията.

- Можеше ли с Иван Таков да не се разделяте?

- Не, категорично не! Тук става въпрос не за Таков, а за политика. Столичните общински съветници на БСП излъгаха софиянци в нощта на изборите, че ще се борят срещу модела ГЕРБ и на другия ден подкрепиха модела ГЕРБ. Борихме се с ПП-ДБ за Паметника на Съветката армия, те го ядоха на торта и т.н. и на другия ден от БСП се прегърнаха с ПП-ДБ, за да си изберат председател и да си изберат комисии. Обещаха да вдигнат заплатите на работниците а си вдигнаха своите 6 пъти. Тук не става въпрос за имена, а за принципите в политиката. Аз съм за принципи, за последователност и за яснота. А такова извъртане за една нощ, е поредното предателство към хората, които са ги избрали - не към мен, не към Националния съвет или към БСП, към хората! Аз такива неща не приемам.

- Някога съжалихте ли, че се разделихте с Георги Гергов?

- Не съм мислила, но не съжалявам. Сега виждате – скандалите с панаира в Пловдин, дела, акции, дупката във Варна. Не съжалявам!

- При взимането на всички тези решения вашите заместници – Зафиров, Гуцанов, някога казвали ли са ви: "Това не е правилно", или винаги са ви подкрепяли?

- Точно тези, които изреждате, винаги подкрепяха всичко. Нещо повече – те бяха автори и изпълнители на такива решения. Гуцанов лично проведе акцията за смяната на ръководството в Шумен. Лично, поне 5 пъти ходи в Благоевград, за да смени организацията там. Лично беше в Банско, лично беше в Петрич, когато се сменяха ръководствата. Гуцанов е орг. секретар, тези акции той ги проведе лично. За много от организациите - дори аз не знам какво и как е ставало. И сега казват – дайте да връщаме тези другари в нашите организации. Но организациите не приемат това връщане на хора, които допреди няколко месеца работеха срещу партията. Как да го нарека това поведение на Гуцанов? Или на Зафиров - той отговаряше за коалиционната политика, за голямото ляво обединение. Извадете му интервютата, в които той казваше, че АБВ и Изправи се.БГ не са леви парии. Не просто, че лидерите им са работили срещу БСП, а че по същество това не са леви партии. Сега ще прави с тях голямо ляво обединение! Как да го проема това извъртане? Кристиан Вигенин е склонен да приемем Истанбулската конвенция. Хайде, стига! Защото е в Брюксел и може би ще му се карат. На мен малко ли са ми се карали - далеч по-големи шамари съм яла и съм отнесла караници, но съм отстояла на този натиск, заради българските деца!

В интерес на истината има един човек, който е имал различно мнение и ми го е казвал, и си е настоявал, и сме имали спорове, и до ден-днешен ги имаме - това е Бриго Аспарухов. Като член на Изпълнителното бюро той беше човек със собствена позиция, собствено мнение и си го отстоява.

- Но и той напусна.

- Сега пак е в Бюрото.

- Не беше ли напуснал ИБ пак по ваше време?

- Върнал се е. Но никой не го е гонил, напротив. Аз след Бюро съм го викала в кабинета, говорили сме с часове – защо така мисля аз, как мисля, търсила съм да намерим пресечната точка. 

ЧЕРВЕНИТЕ ФАМИЛИИ В ПАРТИЯТА

- Казвате, че проблемът ви е бил с червените фамилии в партията, тъй като те смятали, че не сте от тях.

- Абсолютно, да! Никога не ме приеха тези хора и няма и да ме приемат. Те гледат на партията като на наследствена – синовете им, дъщерите им, трето поколение да са, четвърто да са - искат да си го предават това наследство на децата, на внуците.

- Кое наследство? Идеята?

- Не! Управлението на партията - да са на постове! Те никога няма да приемат обикновен социалист да е начело на партията. 

- Зафиров казва, че сте оставили партията в тежко организационно и финансово състояние. Така ли е? В какво състояние са финансите и структурите на БСП?

- Това го казват хората, които отговаряха за тези сектори в БСП, докато бяха до мен. Гуцанов отговаряше за организационното състояние на партията като организационен секретар. Да, има места, където организациите са изключително слаби, не водят активен живот, дори политически. Има места, където са останали по двама-трима души, особено в по-малките общини, в селата, където са възрастни хората, там имаме много слаби организации. Но имаме и много силни местни структури.

- Казват, че сте източили партията с 3 млн. лева?

- Ние нямахме пари да си платим тока по едно време, пък ще източа 3 млн.лева! Откъде ще ги взема тези 3 млн., за да ги източа. Всякакви глупости и аз чух, вкл. и безумието, че Гуцанов ми дал три апартамента в Морската градина. Посмях се 2-3 минути, пък го подминах.

Вярно е, в резултат на намаляването на изборните резултати на партията през годините, намалява и субсидията. Разходите останаха същите, дори и по-високи, заради ръста на цените, инфлацията и т.н. Няма как да не изпитваме финансови затруднения, още повече, че аз се опитах да осигурявам партия на чисто. Винаги можеш да намериш някого, който да финансира скрито срещу ангажимента после по някакъв начин да му се отплащаме. Но аз предпочитах да не го правя и винаги съм бягала от такива неща. И, да, заради това падане на субсидията стана все по-трудна издръжката на партията. Още повече, че за 3 години правим седми избори. Вие знаете колко струва една изборна кампания, партийната централа е огромна сграда – трудно се издържа всичко това с една субсидия. Да, имахме финансови затруднения, но никога не съм си позволила да оставя хората без заплати, без разходите да се платят и т.н. Приказките за източване на пари, приемам като безумие. Ако някъде някой го е казал официално, този път ще го съдя. Слагат ми петно на лицето, не стига, че цял живот ги нося на гърба си, че поех единствена отговорност за резултатите на партията, а сега ще им търпя и да ми петнят името! Просто няма да стане!

- Много обидно беше това, което написахте за доскоро най-близките си съпартийци: „заешки сърца в мъжки тела”.

- А какво е?! За политиката, особено за лидерство на партия се иска смелост. Тези хора имат всичко друго, но не и смелост. Те решиха да ме изключат от партията на Национален съвет, защото им се иска, ама не им стиска. Някой им казал, че ако ме изключат от партията, членовете ще се вдигнат на бунт. Заради това са се уплашили. Добре, като си тръгнал да правиш нещо - скачай! Като знаеш, че няма да скачаш, не можеш и не ти стиска - не го прави! Точно това е – заешки сърца. 

ПАРТИЙНА ТЕЛЕВИЗИЯ - БЕШЕ ГРЕШКА

- Беше ли грешка създаването на БСТВ?

- О, да! Сега, с оглед на времето, го приемам като грешка. Бях нов лидер и където и да отидех на събрание, ми се казваше – кога ще имаме телевизия, всички имат телевизии. Така. И се поддадох на желанието на членовете на партията. Но поддържането на телевизия от партия е трудно, скъпо, а при влошените резултати и намалената субсидия, стана невъзможно. Направих, каквото трябва, обичах телевизията и членовете много я обичат, но в тези условия на пазара – и на телевизионния, и на рекламния, не е възможна партийна телевизия. Беше грешка.

- Има ли шанс сега да се борите отново за председател на БСП?

- След оставката ми започнаха много бързо да се развиват едни процеси, които според мен водят до намаляване на авторитета на БСП и следователно на резултата. Ще споделя, че тези процеси съм ги виждала и преди в БСП, но в съвсем начален етап, когато през 2021-а подадох оставка и се върнах.

- Защо се върнахте? Тогава отнесохте много критики, дори подигравки?

- Подадох оставка и започна това, което сега виждаме – караници, разправии, разпарчетосване на партията. Както наскоро Овчаров каза – сложиха БСП на тезгяха и всеки си дърпа парче, каквото може. Външни сили, вътрешни, лобита. Тогава се събраха много авторитетни хора – за мен и за обществото, извикаха ме и казаха: "Оттегли си оставката, защото не можем да се оправим!" В първия момент се възпротивих, казах, че след като съм казала нещо, не мога да се отмятам. На първата среща – отказах, на втората – също. И накрая – кандисах с пълното съзнание, какво ще стане. Оплюха ме естествено - тя е непостоянна, тя се е хванала за стола, тя не ще да се маха. С цялото желание за спасяване на положението, понесох и това.

Сега е по-лошо, по-зле е от тогава. Защото процесите се развиха много по-бързо, средата е различна – политическа нестабилност, чести избори, предстоящи нови избори, интереси кой ще овладее нещата, кой ще вземе партията. А дори с 19-18 депутата, БСП е важна при този фрагментиран парламент. Колкото и да са депутатите, БСП е важна за взимане на някакво решение за правителство. И сега всеки иска, каквото е останало от БСП, да си го вземе. Сега е по-страшно от миналия път, когато се върнах. Това ми е голямата тревога – какво ще стане сега. 

ПРОПАСТ МЕЖДУ ЕЛИТА И ЧЛЕНОВЕТЕ 

- Какво ще стане, ще претърпите пореден крах!

- Да, за първи път обаче виждам толкова голяма пропаст между елита на партията и обикновените й членове. Това винаги го е имало, но сега стана много рязко, тази пропаст се увеличава. И това е много притеснително, защото, ако част от твърдото ядро се дръпне и не подкрепи партията, това означава катастрофа.

Външните интереси към БСП също ме притесняват - как ще се отнесат към процесите в БСП. Всеки си има някакво лоби и ще иска неговото лоби да надделее – и при редене на листи, и при избор на председател и т.н. Лоша работа! Тревожа се!

- Много се говори за политически проект на Радев, аз смятам, че той няма да се случи, докато е президент. Но след 3 години, когато тези процеси в БСП се задълбочат, той няма да си прави нова партия, което е трудно, а ще овладее БСП. Допускате ли това?

- Дотогава дали ще има какво да овладее? По-скоро мисля друго – целта е да се разбие БСП като политически субект, а левите хора, които биха подкрепили БСП или други леви формации, да подкрепят негов проект. Мисля, че Радев употреби моите заместници, за да всее допълнително раздор в БСП. И след време ще ги изхвърли - той вече няма нужда от тях. Те му свършиха мръсната работа. И това се видя по отношението му към третия мандат - за пръв път Радев не ни даде третия мандат, а казват, че аз съм била във война с него! Нищо подобно, каквито и да са били отношенията ни - БСП винаги получаваше третия мандат.

Освен това, направи ли ви впечатление звучния шамар, който Радев им зашлеви заради тайната сбирка в НДК, където - отишъл Зафиров без решение на партийни органи, на парламентарната група да прави шушу-мушу, да прави завери за смяна на председател на парламента, да избират Иван Иванов за шеф на парламента, който пък след това да станел служебен премиер - такова задкулисие блесна в пълния си блясък! Ние не знаехме за това, научихме го от медиите. Затова президентът Радев публично шамароса превратаджиите в БСП. Те си мислят, че като му се подмазват или го ласкаят, ще извадят някакъв келепир от това. Да не мисли Радев, че го уважават - не, гледат си келепира!

- Четох някъде, че заместниците ви са пращали преписки в службите срещу служебните правителства на Радев. Вярно ли е?

- Да, срещу договора с „Боташ”. Борислав Гуцанов беше първият и най-големият рупор срещу президента, срещу договора „Боташ” - нарекохме го национално предателство, подписахме се, предадохме го в прокуратурата. Тогава беше така, но след изборите се отметнаха.

От всеки частен случай на БСП се опитвам да си извадя извод за националната политика. Значи - ако Борисов краде, има кюлчета - има корупция и ние трябва да се борим с това, да подаваме сигнали и т.н. Ако служебните кабинети на Румен Радев крадат и имат корупция, имат кюлчета - Корнелия да си мълчи, защото, ако го каже, означава война с президента. Никаква война не водя с Радев, водя война с гаврата с българския народ, независимо кой я прави, дали е Борисов, дали е Радев, дали е Петкан, дали е Драган. Това е принцип. Или се бориш с тази корупция и тези кражби, или не се бориш. Не може при врага да има корупция, а нашата корупция дайте, да я замитаме, защото си е наша. Това е безпринципност. Те казват, че водя война с Радев. Не! Водя война с тези явления, процеси и зависимости, независимо какво име носят.

- Кога ви се счупи позитивното отношение към Радев?

- Когато започнаха протестите през лятото на 2020 г. и Радев вдигна юмрука, цялата група на БСП отидохме при него, подкрепихме го. Три месеца по-късно той дойде в парламента и каза: Тук всички сте маскари, а новото, позитивното, промяната е отвън на площада.

- Това беше обръщението му на 4 септември 2020-а при откриване на новата парламентарната сесия. Тогава всички депутати, възмутени от словото на Радев, напуснаха залата, но ПГ на БСП остана.

- Не помня точно датата. Тогава нещо се пречупи. Спомням си реакцията на парламентарната група - веднага няколко души поискаха да излязат на трибуната и да припомнят на президента Радев, че така няма да стане, защото ние вече 4-5 години се борим с модела "Борисов", бяхме единствената опозиция, алтернатива. Знаете тогава сблъсъкът беше БСП-ГЕРБ, Бойко-Корнелия. И изведнъж президентът идва в парламента, хвърля петно върху БСП, казва: "Вие тук всичките сте маскари, пък отвън са новите, готините, младите, умните и красивите". Тогава групата настръхна, искаха да му кажат - защо припозна тези, ние толкова време се борим с този модел - едвам ги удържах. Мисля, че тогава беше точката на обръщане.

- Имате ли обяснение защо той припозна Кирил Петков едва ли като спасител на България? Защо Радев всъщност насади на българската политика Кирил Петков и цялата ПП?

- Нямам представа. Не познавам отношенията им. Нямам отговор на този въпрос. Много неща научихме много по-късно от онзи запис от заседанието на ПП-ДБ. Научихме това, за които сме подозирали, но не сме имали доказателства. Особено признанието: "добре, че направихме „ала-бала” с машините при президента, иначе щяхме да сме с 5% по-надолу".

НАРОДЪТ НЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА ЗА ПОЛИТИКАТА


- Кое е най-голямото ви разочарование от политиката?

- Това, че видях, че отвътре всичко се движи на два пласта. Нищо не е еднозначно. Едно нещо не видях, което народът да чува и то да е истината. Колко години вече се занимавам с политика - не се сещам за нито един такъв факт!

- Ама това е страшно признание! Разбирате ли какво казвате, г-жо Нинова?

Да! Хора, това, което ви се представя, няма нищо общо с това, което се случва в политиката. Това ми е голямото разочарование. Нормалното там е ненормално. Ненормалното стана норма. И хората свикнаха с това и вече не реагират - станаха отчаяни, апатични, безнадеждни, че нищо няма да се промени и затова няма нужда да реагират. Толкова пъти ходих по селата, казвах им - добре, ядосайте се, станете, отнася се за вашия живот, не за моя! И няма реакция. Нямат доверие. Всичко е на два плана. Това е ужасно!

- От днешна гледна точка, преценявайки нещата, които сте правили, може ли да кажете: Ето това не трябваше да го правя, по-добре би било да не се е случило? Има ли такъв момент?

- Да, по-разумно трябваше да ги правя нещата. Например, не трябваше да си отварям 10 фронта едновременно. Трябваше да си правя битките една по една. Определям си опонент - водя с него битка, елиминирам го. Отивам на следващия - водя битка с него, елиминирам го. А аз в ентусиазма си, в желанието си, в самоувереността си, че ще променя света, защото искам, защото съм права, и защото не ме държат с нищо, и това ми дава някаква форма на самочувствие - всичко това ме караше да бъда безразсъдна! Ако имаш зависимости - се съобразяваш, че ще ми вземат това и това, ще ми затворят фирмичката, или детето ми ще пострада, или нещо друго. Аз нямам такива зависимости и това ме прави безразсъдна в политиката.

- Кой ви беше душеприказчик? На чие рамо плачехте и на кого споделяхте?

- В различни моменти - на различни хора, според ситуацията, според казуса. Но чисто емоционално разочарования, тежки раздели – вкъщи. Не показвам емоции навън. 

СЪПРУГЪТ И СИНЪТ

- А как приемаше съпругът ви всичко това, което се излива върху вас, включително и личните нападки?

- Напоследък ми казваше: Махай се, няма смисъл, бориш се с вятърни мелници! Не можеш да промениш света, той се е побъркал, не можеш да го промениш!

- Спомням си, че преди години, в началото на прехода, той ви беше казал да напуснете Следствието, когато се занимавахте с мутрите.

- Тогава той ми постави ултиматум да напусна. Но бяха други времена, опасни години, бях млада, имах бебе. Занимавах се с бандитите в държавата, не че сега политиците не са бандити, но тогава бяха друг тип бандити. 

- Атаките не пощадиха и сина ви, но такава е българската политика - няма прошка за никого! Той как реагира? 

- Вкарването на сина ми в политическите атаки към мен показва липса на истински аргументи. Искат да ме уязвят през детето ми. Е , няма как да стане! Толкова съм горда с Рафи, че нищо не може да ме засегне. От 14-годишен той е медалист по математика на всички олимпиади в света: Балканиада, Азиатска, Всерусийската, Европейска, Международната олимпиада, която е олимпийските игри по математика. И там няма мама, няма тате! Изправяш се сам срещу целия свят и или побеждаваш, или падаш. Моят син побеждава! И винаги там се е развявал българският флаг и се е чувал българският химн, заради него! В момента е един от най- добрите млади учени по изкуствен интелект, преподавател в световни университети, негови проекти са представени в списанието "Икономист" и цитирани стотици пъти. 

ВСИЧКИ ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ СИ ТРЪГВАТ ОБРУГАНИ

- Незавидна е съдбата на политическите лидери в България, в това число  и на БСП - никой не си отива, обграден от народната любов, всички са омаскарени.

- Точно така. Ако се направи хронология на лидерите на БСП, всички са изгонени, обругани, почернени.

- Първанов, Станишев, Луканов... Може би само Лилов беше този, който се оттегли като патриарх на лявото.

- Да. Ето, аз наследих Мишо Миков и много съжалявам, че не остана да работим заедно. Три пъти го поканих да ми стане заместник, но той не можа да преглътне нашата смяна. Щяхме да дадем знак на уважение, но той не може да преодолее факта, че беше сменен на конгреса. Защо е така, не знам? Да кажеш, че всички лидери са били лоши, не е това причината.

- Няма да забравя Андрей Луканов, в едно интервю преди години ми каза нещо толкова откровено, което по-късно се потвърди: "БСП е партия на канибали, самоизяждаме се". И сега всичко това, което вие разказвате, обрисува картината на самоизяждането в БСП.

- Тези процеси, които сега наблюдаваме в БСП, са от години. Историята на партията е история на лобита, интереси, пари, влияние, битки, разделяне. Какво ли не делиха в партията? Това не е нещо ново.

- И след всичко това БСП изтънява - от тази голяма организация сякаш остава една топлийка, която в следващите години я има значение за политическия живот, я не!

- Да, вътрешните процеси са една причините за свиването на БСП. Има и исторически контекст. Ние сме последната социалистическа партия в Европа от старите партии, останала на политическата сцена - такава друга няма. Процесите в лявото в Европа са драматични. Светът се променя, сблъсъкът "ляво-дясно" винаги трябва да го има, но напоследък се промени в противопоставяне "консервативно-либерално". Имам приятелства в Европа например с Робърт Фицо, а и извън политиката, обсъждаме тези процеси от години. Тези партии направиха консервативен завои, какъвто аз се опитах да направя - ляво и консервативно, животът го налага. Силната агресия на либералното доведе до засилване на консервативното. И се разми ляво-дясното. Десни правителства в Европа провеждат силна лява политика. Орбан е десен, но има силна социална политика. Мицотакис в Гърция е десен, но има силна лява политика. Леви правителства като на Станишев въвеждат плоския данък, най-дясната мярка. Има естествени процеси, има размиване, но ляво-дясно трябва да си го има. В момента обаче е въпрос на консервативно-либерално.

- Какво ще се случи в България на тези избори?

- Още по-ниска избирателна активност и заради това повече партии в парламента. Още по-разпокъсан следващ парламент. Трудното съставяне на правителство. Изпуснахме момента за правителство, беше в предишния парламент – национално, надпартийно, програмно. Ако в 49-тото Народно събрание го бяхме направили, нямаше да има избори за 50-то Народно събрание. Щяхме да дадем един хоризонт от година-две да се стабилизират нещата преди нови избори. Но ГЕРБ и ПП-ДБ първо се хванаха за гушите, после направиха сглобки, ротации, скочиха едни срещу други, извадиха всякакви компромати, мериха сили. И какво от това? Нито съдебната им реформа е реформа, нито Конституцията им е Конституция. Докараха още по-голяма криза.

- Каква е перспективата пред страната?

- Да завършим с едно клише: Перспективата е в ръцете на хората. Най-отчайващото е, че хората не искат да участват в политическия процес на България, в обществените процеси. Когато народът е абдикирал, няма перспектива. Каква полза е като вземеш 100 000 гласа и получиш няколко места в парламента - ти си получил шамар от народа?!

- Не трябва ли всички партийни лидери, които сте в момента, да се оттеглите и да кажете: Край, отивам на заден план, изваждаме нови имена, които хората да харесат? Защото каква кампания ще се провежда сега – същите хора със същите послания? Кой ще иска да ви слуша?

- Точно така. Добре, но дали това ще е решение? Изредиха се нови лидери и нови партии в последните години - хората се хвърлят да е нещо ново. И какво стана с това ново? ИТН – ново, „Български възход” – ново, ПП – ново, „Възраждане” по едно време беше ново, и какво стана от това ново?!

- Това сякаш е някаква прокоба! Мислех си за нова кръгла маса, с която да се даде старт на нещо ново. В момента политиците не давате никакъв стимул. Хем съзнавате, че не давате стимул, хем никой нищо не прави да промени това.

- Да, така изглежда. Трябва да намерим разковничето, с което да събудим хората да гласуват, за когото искат, но да бъдат те участникът в този процес. Ниската избирателна активност означава, че този, който ти дава властта, не те иска, не иска да участва в тези процеси. 

РАДЕВ СИ ИЗПУСНА ВРЕМЕТО

- В момента никой не намира изход от тази ситуация и ще дойде времето, в което печелившият ще бъде Радев - ще вземе някоя от тези партии и ще яхне протеста.

- Според мен президентът Радев си изпусна времето, той вече не е нов. Със служебните си кабинети Радев фактически е един сред най-дълго управляващите в България. Това негово управление не беше с нищо по-различно от другите – там имаше ли корупция, имаше. Имаше или договори, които не са добри за България като този с „Боташ”, имаше. Имаше ли административна чистка, имаше - 14 000 души да уволниш за 2-3 месеца с цел създаване на някаква собствена администрация, никое редовно правителство не го е правило. От служебните кабинети на президента Радев нищо ново и позитивно не дойде. Нито в обществените отношения, нито в икономиката.

- Как ще се развива икономически страната? Виждате ли перспектива?

- Като бивш министър на икономиката се тревожа от последните данни. Икономическите показатели са с 12% надолу в сравнение със същия период на миналата година. Германия вече е в рецесия, а тя ни е най-големият икономически партньор в Европа. Ние ще изпитаме страшен икономически спад през октомври, ноември и декември. Производството ни ще претърпи тотален срив. И това идва не само заради българските условия и политическа нестабилност, а защото светът е в рецесия, големите фирми се изнасят от Германия, отиват на Изток - затварят концерните В Европа, освобождават хората и това неминуемо ще дойде при нас след няколко месеца. Може би затова трябва да си говорим, ние задълбахме в тези междупартийни процеси, но има други тревоги. Представяте ли си да има икономическа рецесия, а тя е неизбежна и данните са налице. И каква еврозона чакаме?
Виждате, азиатските икономики са във възход, европейските са надолу. Това, че големи фирми и корпорации се изнасят на Изток е показателно къде е бъдещето на икономическия растеж. Опитвам се да разсъждавам принципно, не идеологически - да видим накъде се движат икономическите потоци. Щом Западът – Европа, Германия се изнасят на Изток, значи там има условия за правене на икономика. Ако сме разумни, ще се ориентираме натам, абстрахирайки се от политическия момент, че е Китай, че е Сингапур, че е Виетнам, Япония и т.н.

Ако търсим икономически растеж и логика, за да има пари за този народ, трябва да потърсим такива варианти.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Корнелия Нинова откровено: Бях безразсъдна в политиката! И си получих шамарите ...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!