Задържаха стопанката на незаконния хоспис в Банкя, където при пожар загина човек

Снимка: БТА, Днес.dir.bg

Прокурорска преписка за нарушенията в дома е била предадена преди две седмици на МВР, съобщи Калин Стоянов. Кметът не знаел, че има такова заведение на негова територия

Задържаха жената, стопанисвала незаконния хоспис в Банкя, в който загина човек при вчерашния пожар, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти.

"С полицейско задържане до 24 часа е задържана госпожата, която се явява управител на този нерегламентиран дом за стари хора. Досъдебното производство е за палеж", съобщи вътрешният министър.

По думите му материалите от проверките от няколко институции ще бъдат приобщени в производството. Няколко са проверките, които са извършени, включително от НАП.

"Констатирани са административни нарушения, които са предадени на прокуратурата", съобщи Калин Стоянов. Той призна, че прокурорската преписка е била предадена в МВР преди около десетина дни, най-много преди две седмии. Изпълнени са указанията на прокурора, допълни Стоянов.

"Кой би трябвало да затвори този незаконен дом - не е въпрос към МВР, а към други министерство", уточни министърът на вътрешните работи.

При пожара вчера пострадаха трима души. Роднини на настанените в дома днес трябва да дадат повече яснота как близките им и на каква цена са се оказали в хосписа, който се оказа че е работил без лиценз.

През юни от Агенцията за качеството на социалните услуги са извършили проверка със съдействието на СДВР. Тогава е установено, че в дома пребивават 11 души със здравословни проблеми. От Агенцията са изпратили сигнал до всички компетентни органи, включително МВР и прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона.

Кметът на Банкя разбрал едва вчера, след трагедията, че на негова територия има такова социално заведение.

"Аз нямах информация, че има такъв дом на територията на общината", заяви пред БНТ кметът на гр. Банкя Рангел Марков. "И честно казано, не знам кой би трябвало да ме информира, тъй като това се оказа незаконен дом. Юни месец е имало проверка от социалното ни министерство и те не са ни информирали, че на нашата територия има такъв, а смятам, че би следвало, тъй като, на практика, ние сме на терен", коментира Марков.

Пред бТВ кметът уточни, че законът не изисква местната власт да бъде уведомявана за разкриването на такива домове в дадената община. Лицензионният режим е от страна на социалното министерство и те са тези, които трябва да упражняват контрол, уточни Марков.

Марков посочи, че сградата в центъра на Банкя е обект на културата, но е частна сграда.

Пожарът в незаконния хоспис избухна вчера в ранния следобед на третия етаж на сградата. Той беше изгасен много бързо, след като на място са се отзовали три пожарни коли, но загина възрастен човек от дома, а други трима пострадаха. Две жени получиха обгазявания, а трети обитател на дома е в "Пирогов" с изгаряния. Предположенията са, че пламъците са тръгнали от неизгасена цигара.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Задържаха стопанката на незаконния хоспис в Банкя, където при пожар загина човек | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!