Кредитът от 150 милиона за Вълка от ББР е даден при ГЕРБ и не е бил обслужван при Кирил Петков и Академик Денков

Би Нюз

5 години делят днешната акция срещу Румен Гайтански и Стоян Мавродиев от момента, когато първият получава държавен кредит от втория.
Реално кредитът е получен от ръководството на държавната банка, назначено по времето на стабилното управление на ГЕРБ. Стоян Мавродиев дълго време е най-високите финансови позиции в държавата като дясна ръка на Бойко Борисов. В далечната 2009 година издирваният сега от прокуратурата Мавродиев е автор на икономическата програма на ГЕРБ.

Кратката справка сочи, че Стоян Мавродиев е бивш председател на управителния съвет и бивш главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), член на управителния съвет на КРИБ, бивш председател на Комисията по финансов надзор още преди фалита на КТБ. Преди да заеме тези постове е бил депутат и шеф на комисията по финанси в българския парламент. През 2020 година Борисов му иска оставката заедно с тези на министрите Влади Горанов и Младен Маринов за връзки с ДПС (Пеевски).
Кредитът на Кумчо Вълчо е отпуснат от властта на ГЕРБ и дълго време необслужван по времето на кабинетите с участието на ПП и ДБ. През последните три години на мястото на безследно изчезналия Мавродиев е Цанко Арабаджиев, близък семеен приятел на Киро Петков и Лена Бориславова, която бе юрисконсулт на ББР срещу 8 000 евро на месец. Ако не беше разчистването на сметки с пеевските бухалки тази тема нямаше въобще да стигне до широката публика.
Случайно или не Мавродиев и Гайтански удобно са оставени да се измъкнат извън страната и тогава да се обявят за издирване.

Кредитът от близо 150 млн. лева, даден от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 година на „Роудуей Кънстракшън“, е необезпечен и несъбираем, каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

През 2019 година Българската банка за развитие е отпуснала един много голям, практически необезпечен кредит за близо 150 милиона лева на „Роудуей Кънстракшън“. Когато новият Надзорен съвет на Българската банка за развитие (ББР) започна работа през 2022 година, първото нещо, което направихме, беше да поискаме пълна информация за този кредит и да направим анализ за действията на предишното ръководство на банката, назначавано от Кирил Петков като служебен министър на икономиката, каза Карадимов, който стана председател на Надзорния съвет на ББР през ноември 2022 г.

Няколко пъти ясно заявих, че за една година не са предприети никакви действия по този кредит, въпреки публични изявления в аванс. Затова Надзорният съвет поиска подробен отчет, по дни и по часове, за действия по този кредит, подчерта министърът.

По този кредит по Закона за особените залози е назначен управител на фирмата „Роудуей Кънстракшън“. Направихме рекапитулация и се оказа, че от икономическа гледна точка, при тази форма на изпълнение, ББР не получава нищо, а прави разходи, за да поддържа фирмата, купена с този кредит – „Пътстройинженеринг“. Тогава ББР обяви публичен търг за акциите на „Пътстройинженеринг“. Търгът върви от началото на юни при начална цена 9 милиона лева. Проведоха се 6 или 7 сесии на този търг и на тях никой не се яви. Цената падна до 3,5 млн. лева, когато се появи фирма, която внесе депозита и пожела да купи фирмата, каза министърът.

ББР е предала цялата информация по кредитното досие на съответните служби, което означава, че търгът ще бъде спрян. Без оригиналните документи акциите на фирмата не могат да бъдат прехвърлени, поясни министърът.

Търгът обаче показа, че тези 150 млн. лева са несъбираеми и необезпечени. Кредитът е даден през 2019 година и ако тогава се знаеше „под сурдинка“ от специалисти, че кредитът е несъбираем, сега, след търга, това стана ясно на всички, каза Карадимов.

“Мавродиев и Вълка са избягали от държавата, защото чадърът, който ги закриля последните години, се вдигна. ББР се източва. Един заем, който Вълка беше взел за 145 млн., сега държавата получи за него 3,5 млн. лв., реално загубихме над 140 млн. държавни пари, защото Вълка можеше спокойно да ги открадне под покровителството на ББР, какво прави г-н Антон Славчев на КПКОНПИ всичките тези години. Ние даваме информация, над един милиард откраднати от ББР, Славчев не правеше нищо. Изведнъж чадърът се вдигна и реши да става бухалка заради Пеевски и изведнъж поредните престъпници изчезнали от страната безследно. Ето затова ние внесохме искане за оставката на шефа на КПКОНПИ“, заяви в парламента Кирил Петков от ПП-ДБ.

„Това, което се случва в момента е, че институциите, които трябва да пазят обществения ресурс, се използват за разчистване на сметки. Ние и колегите от ПП от години призоваваме за разследване на тази сделка. И прокуратурата, и Антикорупционната комисия не правят нищо, докато не дойде моментът да се разчистват нечии сметки. Затова гражданите нямат доверие в правоохранителните институции. Антикорупционната комисия действа по команда на г-н Пеевски“, допълни Божидар Божанов.

От кредита за близо 150 млн. лева, даден от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 година на „Роудуей Кънстракшън“, банката има възможност да събере не повече от 5 милиона лева, каза изпълнителният директор на финансовата институция Цанко Арабаджиев, който бе назначен от кабинета на Кирил Петков през 2021 година и то в качеството му на близък до приятелката му Лена Бориславова.

Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) днес започнаха претърсвания във връзка с разследване за този кредит.

Арабаджиев изтъкна, че още през 2021 г. ББР е подала сигнали към компетентните органи в това число и към прокуратурата, след като е било установено, че има доста въпроси, на които трябва да бъде потърсен отговор.

„Към момента информацията ни е, че се провежда разследване и знаем от медиите какво се случва. В момента има досъдебно производство и не мога да коментирам детайли“, каза той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кредитът от 150 милиона за Вълка от ББР е даден при ГЕРБ и не е бил обслужван при Кирил Петков и Академик Денков - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!